Ύποπτος φάκελος αναστάτωσε το ΤΕΙ Θεσσαλίας

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΣΗΜΑΝΕ ΧΘΕΣ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ *ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ, ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗΣ, 8ης ΕΜΑΚ ΚΑΙ ΕΚΑΒ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΛΑΒΗ ΤΟΥ

Δημοσίευση: 19 Ιαν 2019 21:50 | Τελευταία ενημέρωση: 19 Ιαν 2019 21:58

Συναγερμός σήμανε χθες το πρωί στο ΤΕΙ Θεσσαλίας, στη Λάρισα όταν εντοπίστηκε φάκελος με ύποπτο περιεχόμενο και αποστολέα από την Ινδία. Ο φάκελος έφτασε στο Εκπαιδευτικό Ιδρυμα, στον χώρο του Διοικητηρίου και συγκεκριμένα στο Τμήμα Πρωτοκόλλου μέσω υπαλλήλου του ιδρύματος, που είναι υπεύθυνος για την παραλαβή και διανομή της αλληλογραφίας του ΤΕΙ.

Ο υπάλληλος μόλις διαπίστωσε ότι ο αποστολέας είναι από την Ινδία, ακολούθησε αμέσως τις προβλεπόμενες από το πρωτόκολλο διαδικασίες κλειδώνοντας τον χώρο και ειδοποιώντας αμέσως Αστυνομία και Πυροσβεστική.

Στις 11.30 κατέφθασαν στον χώρο δυνάμεις της Αστυνομίας, 10 οχήματα της Πυροσβεστικής με 20 άνδρες και η 8η ΕΜΑΚ, ενώ ειδοποιήθηκαν άμεσα ΕΚΑΒ και οι υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Δήμου Λαρισαίων. Ο χώρος αποκλείστηκε και εκκενώθηκε, ενώ οι τρεις υπάλληλοι από το Τμήμα Πρωτοκόλλου που ήρθαν σε επαφή με τον φάκελο παρέμειναν σε καραντίνα μέσα στο κτίριο. Άμεση ήταν η κινητοποίηση της 8ης ΕΜΑΚ, που ουσιαστικά είναι εκείνη που έχει τόσο την τεχνογνωσία όσο και τον υλικοτεχνικό αλλά και μηχανολογικό εξοπλισμό για την αντιμετώπιση παρόμοιων καταστάσεων.

Οι άντρες που συμμετείχαν στην επιχείρηση, με επικεφαλής τον διοικητή της 8ης ΕΜΑΚ Λάμπρο Κίτσιο, αφού έφθασαν στον χώρο του Ιδρύματος και έστησαν τον εξοπλισμό, μπήκαν στον χώρο με ειδική στολή, παρέλαβαν τον ύποπτο φάκελο τον οποίο και τοποθέτησαν σε μαύρη τσάντα και αφού πέρασαν από το σημείο απολύμανσης- ντουζιέρα, ο φάκελος- που πρέπει να σημειωθεί ότι δεν ανοίχτηκε-, πήρε τον δρόμο για το Γενικό Χημείο του Κράτους. Η απολύμανση έγινε σε 5 άτομα που ήρθαν σε επαφή με τον ύποπτο φάκελο για προληπτικούς λόγους.

Εν τω μεταξύ, άμεση ήταν και η κινητοποίηση του ΕΚΑΒ Λάρισας που ειδοποιήθηκε από την Αστυνομία για την ύπαρξη ύποπτου φακέλου στις 11.40 το πρωί.

Επιτόπου έφθασε στον χώρο ασθενοφόρο συνοδευόμενο από τη διευθύντρια του ΕΚΑΒ κ. Βασιλική Αυγέρη και πληρώματα – διασώστες, φορώντας τις ειδικές χημικές στολές προστασίας ώστε να προσφέρουν με ασφάλεια τα απαραίτητα όπως προβλέπεται από το ειδικό πρωτόκολλο. Mετά από ενημέρωση των αρχών προς τη διευθύντρια του ΕΚΑΒ ότι ο «ύποπτος φάκελος» δεν ανοίχτηκε από κανέναν εργαζόμενο, τα πληρώματα – διασώστες αποχώρησαν μιας και δεν υπήρχε λόγος μεταφοράς κανενός ατόμου. Ωστόσο από την πρώτη στιγμή δούλεψαν όλοι οι μηχανισμοί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας ώστε αν κρινόταν απαραίτητο, να υπήρχε χώρος για να μπουν σε καραντίνα οι υπάλληλοι.

Αφού ολοκληρώθηκαν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες λίγο πριν τις 3 το μεσημέρι αποχώρησαν από το σημείο ΕΜΑΚ, Πυροσβεστική και Αστυνομία.

Να σημειωθεί ότι, παρά την αρχική αναστάτωση, οι Σχολές του ΤΕΙ λειτούργησαν κανονικά, αφού αποκλεισμένο ήταν μονάχα το κτίριο όπου στεγάζονται οι Διοικητικές Υπηρεσίες.

ΤΟ ΜΑΚΡΥ ΤΑΞΙΔΙ ΤΩΝ ΥΠΟΠΤΩΝ ΦΑΚΕΛΩΝ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

Εν τω μεταξύ χθες δεν ήταν μόνο η Λάρισα και το ΤΕΙ Θεσσαλίας που λαχτάρησαν με τον ύποπτο φάκελο. Υποπτοι φάκελοι με παραλήπτες πανεπιστήμια εντοπίστηκαν στα ΕΛΤΑ Πειραιά, Καλαμάτας και Σπάρτης.

Όπως προκύπτει από τα μέχρι στιγμής στοιχεία, οι φάκελοι εστάλησαν ταχυδρομικώς από πολλές μέρες πριν, καθώς τουλάχιστον δύο (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας στην Κοζάνη), παρελήφθησαν πριν και μετά τα Χριστούγεννα.

Σύμφωνα με όσα είχε ανακοινώσει πριν λίγες μέρες, στις 14 Ιανουαρίου, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, όσοι φάκελοι έχουν εξεταστεί μέχρι στιγμής στο Γενικό Χημείο του Κράτους, διαπιστώθηκε ότι δεν περιέχουν καμία σκόνη, όπως ειπώθηκε αρχικά, αλλά είναι εμποτισμένοι με την ίδια ουσία που βρέθηκε και στον φάκελο της Μυτιλήνης, δηλαδή μια βιομηχανική ουσία για κόλλες και μελάνια εκτυπώσεως, που δεν είναι επικίνδυνη, αλλά μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό στο δέρμα.

Επίσης όλοι οι φάκελοι περιέχουν φυλλάδια με αναφορές υπέρ του Ισλάμ, γραμμένες στα αραβικά. Η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία σε συνεργασία με τις άλλες αρχές ασφαλείας, αναζητά στοιχεία για τον αποστολέα ή τους αποστολείς των φακέλων, οι οποίοι φαίνεται πως έχουν αρχίσει να στέλνονται εδώ και τουλάχιστον έναν μήνα, αφού κάποιοι βρέθηκαν πριν από τις γιορτές, αλλά συνεχίζουν να φτάνουν καινούριοι. Με τους χθεσινούς, το σύνολο των φακέλων που έχει παραλάβει η Πυροσβεστική Υπηρεσία για το Γενικό Χημείο του Κράτους ανέρχεται σε 37.

 

ΝΑΤΑΣΑ ΠΟΛΥΓΕΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass