Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κερδίζει έδαφος η Μαθητεία στα ΕΠΑΛ

ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΥΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ * ΣΤΙΣ 17 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΟΙ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟΦΟΙΤΟΥΣ

Δημοσίευση: 09 Φεβ 2019 21:00 | Τελευταία ενημέρωση: 09 Φεβ 2019 21:34

Ιδιαίτερα θετικά αποτιμάται η ανάπτυξη του συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος «Μεταλυκειακό Έτος - Τάξη Μαθητείας» των Επαγγελματικών Λυκείων, το οποίο ξεκίνησε το σχολικό έτος 2016-2017, δίνοντας μεγάλη βαρύτητα στην αναβάθμιση της εργασιακής προοπτικής των αποφοίτων των ΕΠΑΛ.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Παιδείας καταγράφεται συνεχής αύξηση του αριθμού μαθητευόμενων (+231% σε σχέση με το σχολικό έτος 2016-17), διεύρυνση των διαθέσιμων ειδικοτήτων (από 6 το σχ. έτος 2016-2017, σε 21 την τρέχουσα χρονιά), αύξηση του αριθμού των σχολικών μονάδων που έχουν εντάξει τη μαθητεία στην εκπαιδευτική τους διαδικασία (+ 49% σε σχέση με το σχ. έτος 2016-2017), καθώς και αύξηση του αριθμού των τμημάτων μαθητείας που λειτουργούν σε αυτά (+128% σε σχέση με το σχ. έτος 2016-2017).

Κρίσιμη παράμετρος για την επιτυχή συνέχιση του θεσμού αποτελεί η ενεργός συμμετοχή των εκπαιδευτικών, καθώς και η εμπλοκή δημόσιων και δημοτικών οργανισμών, ιδιωτών και κοινωνικών φορέων. Για το τρέχον σχολικό έτος, η κατανομή των θέσεων μαθητείας καταγράφεται στο 52%(1.944 θέσεις) για τον δημόσιο τομέα και 48% (1.762 θέσεις) για τον ιδιωτικό. Υπενθυμίζεται πως το «Μεταλυκειακό Έτος-Τάξη Μαθητείας» αποτελεί μια προαιρετική εναλλακτική εκπαιδευτική διαδρομή μετά την αποφοίτηση από το ΕΠΑΛ, παρέχοντας τη δυνατότητα στους ενήλικες αποφοίτους να εκπαιδευτούν σε χώρο εργασίας με αμοιβή ίση με το 75% του κατώτατου ημερομισθίου και πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Όσον αφορά στη Θεσσαλία οι προσφερόμενες θέσεις Μαθητείας σύμφωνα με τα στοιχεία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Θεσσαλίας για το σχολικό έτος 2018-2019 σε ολόκληρη τη Θεσσαλία είναι 643, με ποσοστό αιτήσεων κάλυψης που έφτασε στο 92%. Η κατανομή των θέσεων ανά νομό για τη Θεσσαλία έχει ως εξής: Λάρισα 321, Καρδίτσα 64, Τρίκαλα 127 και Μαγνησία 131. Ο αριθμός των θέσεων ανά ειδικότητα αποτελεί συνδυασμό τόσο της ζήτησης από την πλευρά των υποψηφίων όσο και της προσφοράς θέσεων από την πλευρά των εργοδοτών.

 «Από τα στοιχεία και τον υψηλό αριθμό των θέσεων που αφορούν στη Θεσσαλία, καθίσταται σαφές ότι ο θεσμός του «Μεταλυκειακού Έτους - Τάξη Μαθητείας» τυγχάνει ευρείας αποδοχής τόσο από τους μαθητευόμενους και την εκπαιδευτική κοινότητα όσο και από τους φορείς εργασίας» επισημαίνει στην «Ε» η περιφερειακή διευθύντρια Εκπαίδευσης κ. Ελένη Αναστασοπούλου, η οποία προσθέτει ότι «όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι του χρόνου το ενδιαφέρον θα είναι ακόμη μεγαλύτερο. Η Μαθητεία πραγματικά είναι ένας θεσμός με εξαιρετική πορεία. Οι απόφοιτοι το ζητούν καθώς αναγνωρίζουν ότι είναι μοναδική ευκαιρία να αποκτήσουν εμπειρία και έρχονται σε επαφή με την πραγματική αγορά εργασίας. Και οι επιχειρήσεις όμως δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον καθώς γνωρίζουν ότι παίρνουν ένα άτομο ειδικευμένο και πολλές φορές μετά τη λήψη της μαθητείας προχωρούν σε κανονική πρόσληψη. Έχουμε πολλές θέσεις στο δημόσιο, θα θέλαμε ακόμη περισσότερες στον ιδιωτικό τομέα, καθώς οι πιθανότητες για επαγγελματική αποκατάσταση είναι αυξημένες» σημειώνει χαρακτηριστικά.

Με την ολοκλήρωση του προγράμματος οι απόφοιτοι αποκτούν Πτυχίο Επαγγελματικής Ειδικότητας Εκπαίδευσης και Κατάρτισης επιπέδου 5 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων, έπειτα από εξετάσεις πιστοποίησης που διενεργούνται από τον ΕΟΠΠΕΠ. Για την καλύτερη προετοιμασία των υποψηφίων-αποφοίτων προσφέρεται το Προπαρασκευαστικό Πρόγραμμα Πιστοποίησης, διάρκειας 35 ωρών, το οποίο υλοποιείται με ευθύνη των Περιφερειακών Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε συνεργασία με τα Επαγγελματικά Λύκεια ή τα Εργαστηριακά Κέντρα και το οποίο έχει ήδη ξεκινήσει και ολοκληρώνεται την Τρίτη 12 Φεβρουαρίου.

Οι εξετάσεις πιστοποίησης θα διενεργηθούν στις 17 Φεβρουαρίου 2019 από τον ΕΟΠΠΕΠ. Στο πλαίσιο αυτό έχουν συγκροτηθεί 336 προπαρασκευαστικά τμήματα, στα οποία συμμετέχουν 1.624 απόφοιτοι του Μεταλυκειακού Έτους-Τάξης Μαθητείας των Επαγγελματικών Λυκείων.

ΝΑΤΑΣΑ ΠΟΛΥΓΕΝΗ