ΤΜΗΜΑΤΑ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗΣ

Δημοσίευση: 10 Φεβ 2019 16:40

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Τα τμήματα Οδοντιατρικής ασχολούνται με την κατάρτιση επιστημόνων με βασικό έργο την μελέτη, διάγνωση, πρόληψη, θεραπεία και την αποκατάσταση προβλημάτων της οδοντοστοιχίας, της στοματικής κοιλότητας, το βλεννογόνο του στόματος και του στοματογναθικού συστήματος του ανθρώπου.

Έχουν σκοπό, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η ιστοσελίδα του τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών, να χορηγήσουν στους αποφοίτους τις απαραίτητες επιστημονικές γνώσεις και τα εφόδια για την άσκηση της γενικής οδοντιατρικής, αλλά και 4 χαρακτηριστικά γνωρίσματα που θα τους διαφοροποιήσουν και θα τους κάνουν ολοκληρωμένους επιστήμονες. Τα χαρακτηριστικά αυτά γνωρίσματα του απόφοιτου της Οδοντιατρικής, πρέπει να είναι: α) βιολογικές βάσεις, β) προληπτική κατεύθυνση, γ) κοινωνική ευαισθησία, δ) έφεση για συνεχή ενημέρωση και βελτίωση.

 

ΜΑΘΗΜΑΤΑ

Ενδεικτικά, μερικά από τα βασικά μαθήματα των τμημάτων είναι τα ακόλουθα:

Ηθική-Δεοντολογία-Νομολογία στην Οδοντιατρική, Ανατομική, Βιολογική Χημεία, Ιατρική Βιολογία, Ιατρική Στατιστική, Μεθοδολογία στην Έρευνα, Οικολογία Στόματος, Πόνος και Διαχείριση Άγχους, Οδοντική Μορφολογία, Γενική Ανατομική, Ιατρική Γενετική, Φυσιολογία, Παθολογική Ανατομική, Ιατρική Χημεία (Βιοχημεία), Κλινική Φυσιολογία Οδοντιάτρων, Εισαγωγή στην Οδοντιατρική και Κοινωνική Οδοντιατρική, Γενική Φυσιολογία, Γενική Φαρμακολογία,Ιατρική Φυσική, Βιοϋλικά, Περιγραφική Ανατομική, Ιστολογία, Ακτινολογία Στόματος, Ολικές Οδοντοστοιχίες, Υγιεινή στην Οδοντιατρική - Απόβλητα, Λεύκανση Δοντιών, Εφαρμοσμένη προληπτική, Προκλινική Ενδοδοντία, Τερηδονολογία-Οδοντική Χειρουργική, Ανοσολογία, κ.ά.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στους οδηγούς σπουδών των τμημάτων, μέσα από τις ιστοσελίδες τους.

 

ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ

Οι πτυχιούχοι των τμημάτων Οδοντιατρικής είναι οι επιστήμονες που ειδικεύονται στη διάγνωση, τη θεραπεία και την πρόληψη ασθενειών των δοντιών, των ιστών που τα περιβάλλουν και της στοματικής κοιλότητας του ανθρώπου. Μπορούν να εργαστούν:

* ως ελεύθεροι επαγγελματίες, λειτουργώντας προσωπικό οδοντιατρείο,

* ως οδοντίατροι σε δημόσιες υπηρεσίες - ασφαλιστικά ταμεία, σε ιδιωτικές κλινικές και θεραπευτήρια,

* ως ερευνητές σε εργαστήρια,

* ως εκπαιδευτικοί, διδάσκοντας μαθήματα της ειδικότητάς τους (Πανεπιστήμιο, Τ.Ε.Ι., Ι.Ε.Κ.).

Τέλος, οι απόφοιτοι των τμημάτων εντάσσονται στον Κλάδο Π.Ε. 14.01, Πτυχιούχων Ιατρικής, Οδοντιατρικής, Φαρμακευτικής και Νοσηλευτικής (Κωδικός: ΠΕ 14.02, Οδοντιάτρων) και μπορούν να πάρουν μέρος σε διαγωνισμούς του Α.Σ.Ε.Π. για διδασκαλία σχετικών μαθημάτων στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν, επιπλέον, πτυχίο παιδαγωγικών σπουδών της Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε (πρώην ΣΕΛΕΤΕ) ή πτυχίο που αντικαθιστά αυτό της Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε..

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

* Σύμφωνα με το άρθρο 35 του νόμου 4025/2011, αρμόδια αρχή για τη χορήγηση, αναστολή, ανάκληση και ακύρωση άδειας άσκησης επαγγέλματος οδοντιάτρων, καθώς και τίτλου ειδικότητας ορίζεται η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία. (ΦΕΚ Α 228/025-11-2011). Σύμφωνα με τον παραπάνω νόμο, αρμόδια αρχή για τη χορήγηση, αναστολή, ανάκληση και ακύρωση άδειας λειτουργίας οδοντιατρείου και πολυοδοντιατρείου ορίζεται ο κατά τόπους οδοντιατρικός σύλλογος. (ΦΕΚ Α 228/025-11-2011).

* Για να αποκτήσει ένας οδοντίατρος την ειδικότητα του γναθοχειρούργου ή στοματικού και γναθοπροσωπικού χειρούργοι πρέπει να κατέχει το πτυχίο της Οδοντιατρικής αλλά και της Ιατρικής, και να έχει συμπληρώσει 5ετή νοσοκομειακή άσκηση. Η Γναθοχειρουργική είναι, μαζί με την Ορθοδοντική, οι μόνες επίσημα αναγνωρισμένες ειδικότητες των οδοντιάτρων στην Ελλάδα. Οι Γναθοχειρούργοι ασχολούνται με τη διάγνωση, την λειτουργική και αισθητική αντιμετώπιση αλλά και την πρόληψη των παθήσεων, δυσμορφιών ή τραυματισμών των σκληρών και μαλακών ιστών της περιοχής του προσώπου, των γνάθων και του στόματος.

* Σύμφωνα με το ΦΕΚ Αρ. Φύλλου 145, Τεύχος Α', 11-07-2014, οι Στοματικοί και Γναθοπροσωπικοί Χειρουργοί δύνανται, εάν το επιθυμούν, να είναι μέλη και στους δύο τοπικούς Συλλόγους, ήτοι στον Ιατρικό και τον Οδοντιατρικό Σύλλογο στην περιφέρεια όπου έχουν την επαγγελματική τους εγκατάσταση. Η Στοματική και Γναθοπροσωπική Χειρουργική καθορίζεται ως ιατρική ειδικότητα.

* Σύμφωνα με το ΦΕΚ ΤΒ 713/2012 οι Άδειες Λειτουργίας Οδοντιατρείων εκδίδονται πλέον από τους Οδοντιατρικούς Συλλόγους.

* Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, Θεμιστοκλέους 38, Εξάρχεια, Τηλ.: 210-3813380- 3803816, Ηλ. Διεύθυνση: http://www.eoo.gr/

* Οδοντιατρικός Σύλλογος Αττικής, Νικηταρά 8-10, Τ.Κ. 106 78, Αθήνα, Τηλ.: 210/3821109, 210/3806668, Ηλ. Διεύθυνση: http://www.osanet.gr/

* Association for Dental Education in Europe (ADEE – Οδοντιατρική Εκπαίδευση στην Ευρώπη) Ηλ. Διεύθυνση: https://www.adee.org/

* ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΕΣ: Τα τμήματα Οδοντιατρικής Παν. Αθήνας και Α.Π.Θ. δέχονται και στέλνουν φοιτητές μόνο μεταξύ τους.

Ολόκληρη την ανάλυση του τμήματος μπορείτε να τη βρείτε στη σελίδα 528 του βιβλίου «Πάμε… Πανεπιστήμιο 2018»

Σπύρος Μιχαλούλης, σύμβουλος Σταδιοδρομίας

Τηλ. 210-6778777

URL: www.orientum.gr

e-mail: info@orientum.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass