Επιμόρφωση εκπαιδευτικών στο Διαχρονικό

ΕΞΑΣΚΗΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΜΕΤΑΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΓΡΑΦΗΣ

Δημοσίευση: 16 Φεβ 2019 15:34

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε το σεμινάριο με θέμα «Ελπίδα και Πίστη. Εκκλησία και Τέχνη στη Θεσσαλία τον 16ο αιώνα», που διοργάνωσε η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας, δια του γραφείου Εκπαιδευτικών Θεμάτων και της Υπεύθυνης Σχολικών Δραστηριοτήτων, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας, στον χώρο του Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας.

Η επιμόρφωση είχε άξονα την ομώνυμη περιοδική έκθεση που προέκυψε από τη συνεργασία των Εφορειών Αρχαιοτήτων Λάρισας και Τρικάλων στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας, και θα διαρκέσει έως τις 28 Φεβρουαρίου. Το σεμινάριο παρακολούθησαν πολλοί εκπαιδευτικοί των σχολείων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας με σκοπό να αξιοποιήσουν τα ερεθίσματα που θα λάβουν, βιώνοντας τη μουσειακή εμπειρία και να τα χρησιμοποιήσουν κατάλληλα στην εκπαίδευση.

Αρχικά έγινε εισαγωγή και ξενάγηση από την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας κ. Σταυρούλα Σδρόλια στην έκθεση, η οποία παρουσιάζει εκκλησιαστικά αντικείμενα όλων των ειδών (εικόνες, χειρόγραφα, έντυπα βιβλία, χρυσοκέντητα, είδη αργυροχοΐας) από την καλλιτεχνική παραγωγή της Θεσσαλίας του 16ου αιώνα. Πρόκειται για πολύ σημαντικά έργα που δανείσθηκαν από εκκλησιαστικές συλλογές όλης της Θεσσαλίας και εικονογραφούν την καλλιτεχνική αναγέννηση που σημειώθηκε τον 16ο αιώνα στην περιοχή. Επιπλέον, αυτά τα έργα είναι τα πρώτα που παρήχθησαν μετά την παλαιολόγεια αναγέννηση και την ύφεση που σημειώθηκε στις εκκλησιαστικές τέχνες, εξαιτίας της οθωμανικής κατάκτησης τον 15ο αιώνα αλλά και τα μοναδικά που σώζονται στη Θεσσαλία από τη σπουδαία εποχή του 16ου αιώνα. Στην αναγέννηση αυτή σημαντικό ρόλο έπαιξαν σπουδαίοι μητροπολίτες Λαρίσης και τοπικοί επίσκοποι, οι οποίοι προβάλλονται στην έκθεση.

Στη συνέχεια συμμετείχαν βιωματικά στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «… βαστάει εικόνα και χαρτί» το οποίο συντόνισε η αρχαιολόγος κ. Ματίνα Παπαναστασούλη. Το συγκεκριμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές ΣΤ’ Δημοτικού και Γυμνασίου. Περιλαμβάνει ψηφιακή παρουσίαση (power point) με ιστορικές πληροφορίες και εποπτικό υλικό σχετικό με την εκπαίδευση, τη γραφή και την παραγωγή χειρογράφων τόσο στα βυζαντινά όσο και στα μεταβυζαντινά χρόνια και βιντεοπροβολή με θέμα το περιεχόμενο της περιοδικής έκθεσης και την καλλιτεχνική παραγωγή στη Θεσσαλία του 16ου και 17ου αιώνα. Μετά από την περιήγηση στα εκθέματα, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με δραστηριότητα, η οποία περιλάμβανε την αναπαραγωγή αγιογραφίας και την εξάσκηση στην ανάγνωση και αντιγραφή μεταβυζαντινής γραφής του 16ου αιώνα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass