Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Θέματα της Ε.Ε. σε διαδικτυακό μάθημα στο 10ο Λύκειο

ΜΑΘΗΤΕΣ ΔΥΟ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ ΜΕ ΤΟΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΜΑΡΓ. ΣΧΟΙΝΑ

Δημοσίευση: 23 Φεβ 2019 22:08

Με τον εκπρόσωπο Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μαργαρίτη Σχοινά είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν διαδικτυακά μαθητές από το 8ο και το 10ο Λύκειο Λάρισας.

Το ραντεβού δόθηκε χθες στις 11.30 το πρωί στο γυμναστήριο του 10ου Λυκείου και για αρκετή ώρα ο Ευρωπαίος επίτροπος αντάλλαξε απόψεις με τους μαθητές για θέματα που αφορούν στη λειτουργία των οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και στις σχέσεις των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν μιλώντας στους μαθητές τόνισε ότι το τρίπτυχο προτεραιοτήτων που θέτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το μέλλον και ενόψει ευρωεκλογών, είναι η υιοθέτηση αποτελεσματικότερων πολιτικών πρόληψης των κρίσεων, η δημιουργία νέου πλαισίου για τις κοινοτικές επιχορηγήσεις αλλά και η αντιμετώπιση του ανοδικού φαινομένου του λαϊκισμού. Ακόμη, μίλησε στα παιδιά για την ιστορία και τη σημασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τονίζοντας ότι η Ε.Ε. είναι “Soft Power», μια μεγάλη ήπια δύναμη που έχει καταφέρει να εξασφαλίσει μακροχρόνια ειρήνη και ευημερία.

Στη συνέχεια δόθηκε η δυνατότητα στους μαθητές να απευθύνουν ερωτήματα στον κ. Μαργαρίτη Σχοινά. Ορισμένα από αυτά είχαν να κάνουν με τον κατώτατο μισθό στην Ελλάδα και τις διαφοροποιήσεις από τα άλλα κράτη της Ε.Ε., με τις πανελλαδικές και τη συμπλήρωση μηχανογραφικών, ενώ τέθηκε ακόμη και ερώτημα κατά πόσο είναι σε θέση η Ε.Ε. να διαχειριστεί διεύρυνση με την εισδοχή και άλλων κρατών. Ο κ. Σχοινάς απάντησε σε όλα τα ερωτήματα ενώ για το θέμα της συμπλήρωσης των μηχανογραφικών τούς συνέστησε να το συμπληρώσουν εγκαίρως, να ακολουθήσουν την καρδιά τους και κατά την επιλογή Σχολής να φανταστούν τον εαυτό τους λίγα χρόνια αργότερα ασκώντας το συγκεκριμένο επάγγελμα. Η δράση αυτή πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος «Σχολεία-Πρέσβεις». Πρόκειται για ένα εθελοντικό πρόγραμμα, μέσω του οποίου οι μαθητές αναπτύσσουν διάφορες δράσεις, όπως ομιλίες και συζητήσεις με επιλεγμένους ομιλητές (ευρωβουλευτές, στελέχη της ΕΕ και άλλες προσωπικότητες) πάνω σε θέματα της ευρωπαϊκής επικαιρότητας. Στη συζήτηση συμμετείχαν και οι καθηγητές που «τρέχουν» το πρόγραμμα, οι οποίοι έθεσαν και εκείνοι τα ερωτήματά τους.

Οι συμμετέχοντες καθηγητές και μαθητές των δύο σχολείων στο πρόγραμμα είναι οι εξής:

10ο Γενικό Λύκειο Λάρισας: Καθηγητές - Πρέσβεις του ΕΚ (Senior Ambassadors): Καρασίμος Ζήσης (ΠΕ86), Παπαϊωάννου Βασιλική (ΠΕ06), Κότσης Δημήτριος (ΠΕ04.04).

Μαθητές -Πρέσβεις του ΕΚ (Junior Ambassadors): Γκιόνα Αντέτα (Α' Τάξη), Τσούτσας Άγγελος (Β' Τάξη), Αργυρούλη Μαρία (Γ’ Τάξη).

8ο Γενικό Λύκειο Λάρισας: Καθηγητές - Πρέσβεις του ΕΚ (Senior Ambassadors): Κουλουράς Γεώργιος (ΠΕ02), Καρδά Ισιδώρα (ΠΕ02). Μαθητές -Πρέσβεις του ΕΚ (Junior Ambassadors): Τσιμούρτου Ξανθή (Α' Τάξη), Πολυμεροπούλου Νικολέτα (Β' Τάξη), Νταούτη Ευδοξία (Γ’ Τάξη).

Μιλώντας στην «Ε» ο κ. Καρασίμος τόνισε ότι ήταν μια εξαιρετική εμπειρία για όλους τους συμμετέχοντες και ιδιαίτερα για τα παιδιά, αφού τους δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσουν και να κατανοήσουν καλύτερα τους ευρωπαϊκούς θεσμούς αλλά και να γνωρίσουν καλύτερα τους στόχους και της αρχές της Ευρωπαϊκής Ενωσης που λειτουργεί ως παράγοντας ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας.

 

ΝΑΤΑΣΑ ΠΟΛΥΓΕΝΗ

Σχετικά Άρθρα