Διχάζει το νέο σχέδιο Γαβρόγλου για το Λύκειο

ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ, «ΠΑΓΩΜΕΝΟΙ» ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΓΟΝΕΙΣ

Δημοσίευση: 25 Μαρ 2019 10:20 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαρ 2019 10:24

Αντιδράσεις αλλά και ερωτηματικά προκαλούν σε εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές οι αλλαγές στη Γ΄ Λυκείου και το νέο εξεταστικό σύστημα. Και ενώ το σχέδιο βρίσκεται σε διαβούλευση μέχρι και την Τετάρτη 27 Μαρτίου, η Παιδεία για άλλη μια φορά είναι «καζάνι που βράζει».

Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί τα πρώτα συλλαλητήρια μαθητών, προγραμματίζονται απεργίες από την ΟΛΜΕ, ενώ όλα τα σωματεία και οι παρατάξεις εκπαιδευτικών έχουν τοποθετηθεί δημόσια για το νέο σύστημα για τη Γ’ Λυκείου και την πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, που προωθεί ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου.

Για το νέο σύστημα μιλούν στην «Ε» και οι καθηγητές κ. Νίκος Παναγιώτου που είναι και πρόεδρος στην ΕΛΜΕ Λάρισας και κ. Σταμάτης Μαλάκος που είναι και πρόεδρος της ΔΑΚΕ Καθηγητών, τονίζοντας ότι ο υπουργός Παιδείας ακολούθησε ένα δρόμο χωρίς να έχει προηγηθεί διάλογος με την ΟΛΜΕ και η πρωτοβουλία του να ανακοινώσει το νέο αυτό σύστημα υπαγορεύεται από πολιτικές σκοπιμότητες. Εξάλλου, όπως σημειώνουν, το νέο σχέδιο δεν προσφέρει τίποτα καινούριο και δε θεραπεύει τις αδυναμίες που έχουν καταγραφεί από το υφιστάμενο σύστημα.

«Με το νέο σχέδιο ο υπουργός ψευδεπίγραφα επικαλείται την έναρξη ενός συστήματος που προβλέπει την ελεύθερη εισαγωγή των μαθητών στα ΑΕΙ. Στην πραγματικότητα, τμήματα ελεύθερης πρόσβασης (ΤΕΠ) θα είναι Πανεπιστημιακά Τμήματα χαμηλής ζήτησης, με αμφισβητούμενα εργασιακά δικαιώματα, τα οποία ούτως ή άλλως δεν επιλέγονται από τους μαθητές για προφανείς λόγους» τονίζουν.

Παράλληλα, επισημαίνουν ότι όσον αφορά στο σύστημα πρόσβασης στα ΑΕΙ, που αντικαθιστά το υφιστάμενο, υπάρχουν τα εξής ζητήματα:

-Με το νέο σύστημα περιορίζεται ο αριθμός των Σχολών που έχει δικαίωμα να δηλώσει ο υποψήφιος, γεγονός που είναι απαράδεκτο.

-Υποβαθμίζεται η γενική παιδεία στο Λύκειο καθώς μειώνεται η διδασκαλία βασικών γνωστικών αντικειμένων σε όλα τα πεδία των επιστημών, με αποτέλεσμα να είναι ελλειμματική η μάθηση και η απόκτηση των απαραίτητων γενικών γνώσεων των μαθητών.

-Μετατρέπεται η Γ΄ τάξη του Λυκείου σε προπαρασκευαστικό έτος για την πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

-Φροντιστηριοποιείται πλήρως η όλη λειτουργία της Γ΄ τάξης και υπονομεύεται ο παιδαγωγικός χαρακτήρας του Λυκείου, και ότι δεν θα υπάρξει ουσιαστική μείωση της παραπαιδείας.

-Διευρύνονται οι μορφωτικές και κοινωνικές ανισότητες και διακρίσεις με την κατηγοριοποίηση των φοιτητών σ’ αυτούς που πηγαίνουν σε σχολές «χαμηλής ζήτησης» και σ’ αυτούς που πηγαίνουν σε σχολές «υψηλής ζήτησης».

-Διπλασιάζεται το άγχος των εξετάσεων με τη θεσμοθέτηση εξετάσεων σε επίπεδο Ομάδας Σχολείων για την απόκτηση του Εθνικού Απολυτηρίου και αυτών σε πανελλήνιο επίπεδο για την πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

-Αντικαθίσταται ένα πλήρως αδιάβλητο σύστημα πρόσβασης στα ΑΕΙ με ένα σύστημα που παρουσιάζει στοιχεία διαβλητότητας.

Ενδιαφέρον όμως παρουσιάζει και τι λένε οι ίδιοι οι μαθητές και οι γονείς αφού στο τέλος εκείνοι είναι που θα βρεθούν αντιμέτωποι με τα καλά και τα κακά του συστήματος. Μια παρέα μαθητών Γενικών Λυκείων και ΕΠΑΛ της πόλης το μεσημέρι της Παρασκευής σε κεντρικό καφέ σχολίαζε τις αλλαγές που έρχονται.

Ο Βαγγέλης μαθητής Β’ Λυκείου ΕΠΑΛ και ο Γιώργος με τον Ανδρέα μαθητές της Α’ Λυκείου. «Κάθε υπουργός μάς θεωρεί πειραματόζωα. Όλοι έχουν όραμα και κάθε ένας από αυτούς θέλει να αλλάξει το σύστημα του προηγούμενου. Επέλεξα ΕΠΑΛ απλά επειδή δεν έχω σκοπό να διεκδικήσω κάποια θέση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Θα πάρω την άδεια και θα ακολουθήσω το επάγγελμα του πατέρα μου. Απλά θα ήθελα ένα καλύτερο και δικαιότερο σύστημα στην εκπαίδευση».

Ο Γιώργος με τον Ανδρέα δηλώνουν αναποφάσιστοι ως προς τον επαγγελματικό δρόμο που θα διαλέξουν. Και οι δύο θεωρούν ότι το σχολείο γενικότερα έχει πολλά προβλήματα, με τα οποία κανείς υπουργός δεν έχει ασχοληθεί σοβαρά. «Αν όλα ήταν καλά στο σχολείο, δεν θα χρειάζονταν τα φροντιστήρια. Όσα συστήματα και να αλλάξουν η πραγματικότητα θα είναι ίδια. Οι γονείς μας κουβαλούν το οικονομικό φορτίο και εμείς πρέπει πάση θυσία να πετύχουμε για να μην έχουν πληρώσει άδικα τόσα χρόνια» λέει ο Ανδρέας.

Η κυρία Παναγιώτα Δ. είναι μητέρα τριών παιδιών. Δύο στο Γυμνάσιο και ένα στο Λύκειο. Δαπανά γύρω στις 3.000 ευρώ τον χρόνο για φροντιστήρια και ιδιαίτερα, για το νέο σύστημα σχολιάζει «Κάθε φορά που πάμε να συνηθίσουμε κάτι, έρχεται κάποιος και το αλλάζει. Αυτό το σχέδιο που επιχειρεί να περάσει ο κ. Γαβρόγλου δεν το θεωρώ λάθος. Έχει σωστή βάση. Δίνει αξία στο απολυτήριο, τη δυνατότητα να υπάρχουν κάποιες σχολές με ελεύθερη πρόσβαση χωρίς πανελλαδικές και μειώνει τον αριθμό των εξεταζόμενων μαθημάτων. Βέβαια όλα φαίνονται στην πράξη, οπότε κρατώ και μια επιφύλαξη».

Της Νατάσας Πολυγένη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass