Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το 10ο Λύκειο Λάρισας φλερτάρει με το βραβείο Καρλομάγνου

ΔΩΔΕΚΑ ΜΑΘΗΤΡΙΕΣ ΤΟΥ ΕΦΤΙΑΞΑΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ-ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΓΙΑ ΚΙΝΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

Δημοσίευση: 14 Απρ 2019 22:16
Δεκάδες ώρες πέρασαν οι μαθήτριες μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή τους μέχρι να φέρουν εις πέρας το σχέδιό τους Δεκάδες ώρες πέρασαν οι μαθήτριες μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή τους μέχρι να φέρουν εις πέρας το σχέδιό τους

Μια εφαρμογή-παιχνίδι για τάμπλετ και κινητά, το «Explore Europe by Learning» που περιέχει ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής, καλύπτοντας όλο το φάσμα των βασικών πληροφοριών που πρέπει να γνωρίζει ένας μέσος Ευρωπαίος πολίτης δημιούργησαν μαθήτριες του 10ου Λυκείου Λάρισας.

Η εφαρμογή αυτή είναι το «διαβατήριο» του σχολείου για να διεκδικήσει το βραβείο Καρλομάγνου για τη Νεολαία 2019 της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ελλάδα θα εκπροσωπηθεί από το 10ο Λύκειο Λάρισας, που θα ταξιδέψει στο Άαχεν τον Μάιο για την τελετή στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι των 28 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα ανακοινωθούν οι τελικοί νικητές, οι οποίοι πέρα από την προβολή και την αναγνώριση των σχεδίων τους, θα κερδίσουν και χρηματικό έπαθλο για την περαιτέρω ανάπτυξη του σχεδίου που θα παρουσιάσουν.

Ο καθηγητής Πληροφορικής του σχολείου κ. Ζήσης Καρασίμος που εργάστηκε μαζί με τις μαθήτριες για τη δημιουργία της έξυπνης αυτής εφαρμογής, μιλώντας στην «Ε» αναφέρει ότι πρόκειται για μια ολοκληρωμένη προσπάθεια 12 μαθητριών του 10ου Λυκείου Λάρισας (Greece) να δημιουργήσουν έναν έξυπνο τρόπο προσέγγισης του πολίτη της Ευρώπης μέσω ενός παιχνιδιού για κινητά και τάμπλετ. «Εκμεταλλεύτηκαν τις γνώσεις τους και το πάθος που απέκτησαν στην Α’ Λυκείου πάνω στον προγραμματισμό και χωρισμένες σε 5 ομάδες, ανέπτυξαν το παιχνίδι αυτό με επιμέλεια και με τη βοήθεια του ελεύθερου λογισμικού «AppInventor» του διάσημου ΜΙΤ. Όλη η προσπάθεια εντάχθηκε συγχρόνως στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Προγραμματισμού, που είναι μια πρωτοβουλία που έχει ως σκοπό να κάνει τον προγραμματισμό προσιτό σε όλους, με διασκεδαστικό και ενδιαφέροντα τρόπο» αναφέρει χαρακτηριστικά. Όσον αφορά το τι προσφέρει η εφαρμογή στους χρήστες του σημειώνει: «Πήραμε το υλικό του Εγχειριδίου για το Πρόγραμμα «Σχολεία-Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» και το χωρίσαμε σε 5 ενότητες, μία για κάθε ομάδα. Από εκεί προέκυψε και το κεντρικό μενού της εφαρμογής. Μέσα από το μενού ο χρήστης έχει πλήρη έλεγχο της εφαρμογής. Μπορεί να ζητήσει να μεταβεί στις οδηγίες της εφαρμογής όπου θα πληροφορηθεί τον σκοπό της εφαρμογής, τον τρόπο λειτουργίας της, τους συντελεστές, καθώς και άλλες χρηστικές πληροφορίες. Επίσης μπορεί να ξεκινάει όποτε θέλει και να σταματάει τη μουσική που συνοδεύει την εφαρμογή που είναι ο ύμνος της ΕΕ (Ωδή της χαράς). Κατόπιν δημιουργήθηκαν 5 κουμπιά για τη μετάβαση σε κάθε ενότητα και 5 αντίστοιχα κουμπιά για το παίξιμο του αντίστοιχου video. Ο χρήστης μπορεί πρώτα να παίξει το βίντεο της ενότητας που τον ενδιαφέρει και κατόπιν να γυρίσει και να δοκιμάσει τις γνώσεις που απέκτησε μέσα από αυτό. Κάθε ομάδα μαθητριών δημιούργησε ένα πολύ σύντομο κατατοπιστικό video με θέμα τις πληροφορίες της δικής της ενότητας, π.χ. «Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΚΙ ΕΜΕΙΣ», ώστε να ενημερώνεται ο χρήστης πριν ξεκινήσει η φάση των ερωτήσεων πολλαπλής επιλογής. Μετά το πέρας κάθε ενότητας, αφού κρατιούνται οι πόντοι των σωστών απαντήσεων βγαίνει το επιμέρους σκορ. Ο χρήστης τότε επιστρέφει στο κεντρικό μενού και μπορεί να μεταβεί σε άλλη ενότητα, π.χ. ΘΕΣΜΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ ΤΗΣ ΕΕ. Εκεί βλέπει ανάλογο video ενημέρωσης και ακολουθούν οι ερωτήσεις, κ.ο.κ. Όταν τελειώσουν και οι 5 ενότητες των 95 συνολικά ερωτήσεων, το παιχνίδι τελειώνει και ο χρήστης πληροφορείται το συνολικό σκορ του».

Το παιχνίδι τρέχει σε κινητά και tablet τύπου Android και είναι ελεύθερο για κατέβασμα (PlayStore). Η εφαρμογή «Explore Europe by Learning» περιέχει συνολικά 95 ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής (3 απαντήσεις για κάθε ερώτηση, ήτοι 285 απαντήσεις), καλύπτοντας όλο το φάσμα των βασικών πληροφοριών που πρέπει να γνωρίζει ένας μέσος Ευρωπαίος πολίτης. Επομένως μπορεί να αποτελέσει δυναμικό εκπαιδευτικό “εργαλείο” για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Επίσης, χρειάστηκε να γυριστούν 5 ώρες βίντεο προκειμένου να γίνει το μοντάζ για τα 5 σύντομα βίντεο. Οι μαθήτριες και ο κ. Ζήσης Καρασίμος εργάστηκαν συνολικά 400 ώρες για την ολοκλήρωση της εφαρμογής.

Επιπρόσθετα ο κ. Καρασίμος, τονίζει ότι η εφαρμογή αν μεταφραστεί και στις άλλες γλώσσες της ΕΕ θα αποτελέσει ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για τους πολίτες της. «Πιστεύουμε επίσης ότι ικανοποιεί πλήρως τον σκοπό και τους στόχους του συγκεκριμένου διαγωνισμού, διότι η διάχυση και χρήση της καινοτόμας αυτής εφαρμογής βοηθά αποτελεσματικά στην κατανόηση και την ανάπτυξη μιας κοινής ευρωπαϊκής ταυτότητας και συνείδησης μέσα στην ΕΕ. Στους μελλοντικούς στόχους της ομάδας μας, μιας και η ομάδα θα συνεχίσει μαζί και την επόμενη σχολική χρονιά στη Γ’ Τάξη Λυκείου, είναι να δημιουργηθεί ένα λειτουργικό site όπου θα υποστηρίζεται η εφαρμογή «Explore Europe by Learning» με νέες εκδόσεις για κατέβασμα από ενδιαφερόμενους χρήστες, ένα forum συζητήσεων μεταξύ των χρηστών για ανταλλαγή απόψεων και βελτιωτικών προτάσεων καθώς και να εμπλουτισθεί με επεκτάσεις αξιοποιώντας τις πάρα πολλές δυνατότητες που προσφέρει το ανοικτό περιβάλλον AppInventor του ΜΙΤ» καταλήγει.

Πάντως εάν το Λύκειο της Λάρισας καταφέρει να πάρει ένα από τα τρία βραβεία θα επιστρέψει πλουσιότερο κατά 7.500 ευρώ αν πάρει το πρώτο βραβείο, το δεύτερο βραβείο είναι 5.000 ευρώ και το τρίτο 2.500 ευρώ. Ως μέρος του βραβείου, οι τρεις Ευρωπαίοι βραβευθέντες προσκαλούνται να επισκεφθούν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες ή στο Στρασβούργο. Τα βραβεία για τα τρία καλύτερα σχέδια θα απονεμηθούν από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και εκπροσώπους του Ιδρύματος του Διεθνούς Βραβείου Καρλομάγνου του Άαχεν.

Της Νατάσας Πολυγένη

Gallery άρθρου