Εργα τέχνης με καλώδια, πληκτρολόγια και ποντίκια…

ΠΡΩΤΟΤΥΠΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ ΑΠΟ ΕΞΑΡΤΗΜΑΤΑ ΠΑΛΙΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΚΟΣΜΟΥΝ ΤΟΥΣ ΔΙΑΔΡΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ 4ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ

Δημοσίευση: 21 Απρ 2019 22:20

Παλιά μεταχειρισμένα εξαρτήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών, όπως ποντίκια, κάμερες ή πληκτρολόγια, πλακέτες, τσιπ και καλώδια από μεταχειρισμένους ηλεκτρονικούς υπολογιστές στα χέρια μαθητών του 4ου Γυμνασίου Λάρισας μετατράπηκαν σε έργα τέχνης.

Οι μαθητές με την καθοδήγηση της καθηγήτριας εικαστικών κ. Θεοδώρας Τσιάτσιου πριν από 2 χρόνια αποφάσισαν να κάνουν δημιουργική ανακύκλωση. Έτσι κατέβηκαν στο υπόγειο του σχολείου, όπου υπήρχαν παλιοί υπολογιστές που τα εξαρτήματα τους θα αποτελούσαν τα βασικά υλικά τους για τους πίνακες πέρα από τα χρώματα.

Κάθε μαθητής ανέλαβε να αποτυπώσει διάσημα έργα με ένα διαφορετικό τρόπο, όπως για παράδειγμα η Γκουέρνικα του Πικάσο, που απογειώθηκε με το ταλέντο και τη φαντασία και βασικό υλικό τα καλώδια, του μαθητή Χριστόφορου Αλαμάνη που σήμερα είναι σπουδαστής στη σχολή Καλών Τεχνών.

Συνολικά 38 έργα προέκυψαν από αυτή τη δημιουργική διαδικασία και κοσμούν τους τοίχους του σχολείου. Η διευθύντρια του 4ου Γυμνασίου Λάρισας κ. Αγγελική Χατζηαβραάμ και η καθηγήτρια κ. Θεοδώρα Τσιάτσιου με περηφάνια ξενάγησαν την «Ε» στους διαδρόμους του σχολείου που θυμίζει γκαλερί.

«Οι μαθητές ενθουσιάστηκαν από την ιδέα να ανοίξουν τον ηλεκτρονικό υπολογιστή που έχει κλείσει τον κύκλο της ζωής του, να τον επεξεργαστούν, να ανακαλύψουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των εξαρτημάτων του, να τους δώσουν μια νέα πνοή και να δημιουργήσουν εκ νέου κάτι καινούριο. Συνδύασαν την εικόνα με το τρισδιάστατο αντικείμενο, αξιοποίησαν τα ευτελή υλικά που αποτέλεσαν το πιο σημαντικό εκφραστικό μέσο με απίστευτη φαντασία, ευρηματικότητα και τόλμη. Στόχος ήταν να αφυπνιστούν οι μαθητές για ζητήματα τέχνης, να ευαισθητοποιηθούν και να κατανοήσουν τη σπουδαιότητα της ανακύκλωσης» αναφέρει η κ. Τσιάτσιου.

Ακόμη πρόσθεσε ότι η ίδια νιώθει ευγνώμων καθώς δεν είναι μονάχα οι μαθητές που απολαμβάνουν να καταπιάνονται με τα εικαστικά, αλλά και η ίδια η διεύθυνση του σχολείου και οι γονείς των μαθητών που στηρίζουν κάθε προσπάθεια. «Κάποτε μια μητέρα μιας μαθήτριας ή μαθητή, έκανε ανώνυμα μια δωρεά τελάρων για να έχουν τα παιδιά όλα τα υλικά που χρειάζονται. Για μένα είναι πολύ σημαντικό οι γονείς να ενθαρρύνουν τα παιδιά τους αλλά και εμάς» υπογραμμίζει.

Από την πλευρά της η κ. Χατζηαβραάμ σημειώνει ότι εκείνο που είναι πολύ σημαντικό είναι ότι οι μαθητές απολαμβάνουν κάθε φορά που βρίσκονται αντιμέτωποι με μια τέτοια πρόκληση, συμμετέχουν με πολλή χαρά και ενδεικτικό του πόσο αγαπούν αυτό που κάνουν, είναι ότι τα έργα βρίσκονται μέσα στο σχολείο, στους διαδρόμους, τις τάξεις και τα γραφεία εδώ και δύο χρόνια και είναι άθικτα. «Η δουλειά που γίνεται μέσα στο σχολείο είναι πολύ σημαντική. Είναι χρέος μας να καθοδηγήσουμε τα παιδιά και να τα βοηθήσουμε να ανακαλύψουν καινούριους δρόμους έκφρασης. Και η τέχνη είναι κύρια οδός» λέει χαρακτηριστικά.

Οι μαθητές που δημιούργησαν τα έργα είναι Χριστόφορος Αλαμάνης, Αλεξία Ανδρεοπούλου, Χαρά Αρσένη, Ζήσης Βάιος, Ελισάβετ Βελεσιώτη, Αγγελική-Μαρία Βούλγαρη, Ευτυχία Γενιτσεφτσή, Μαρία Γερογιάννη, Χρύσα Γκαβούτσικου, Αθανασία Γκαβούτσικου, Αλεξία Γκανάκη, Κωνσταντίνος Γραμματικός, Χιονία Διαμαντή, Ελένη-Μαρία Ζώκα, Αγγελική Κοτρώτσιου, Ιωάννα Κουτμάνη, Αγγελική Κουτσογιάννη, Ελένη Μακαντάση, Ελισάβετ Ματθαίου, Βασίλειος Ματσαγκιάς, Μαρία Μηλιούση, Κατερίνα Μήτσιου, Παρασκευή Μητσιούλη, Αποστολία-Ειρήνη Μίτιλη, Αθανάσιος Μπαργιώτας, Πηλέας Νασίκας, Βάϊα Ντουλμπέρη, Στυλιανή Ξυνοπούλου, Γεώργιος Πανέλας, Χριστίνα Παπαδούλη, Αμπελιάνα Ράμα, Αλβέρτος Ραιτάν, Θεολογία Πατζαρτζίδη.

Της Νατάσας Πολυγένη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass