Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Χωρίς συνέργειες δεν υπάρχουν έργα στην Ελλάδα»

* ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕ ΣΕ ΔΙΑΛΕΞΗ ΤΟΥ ΣΕ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ Ο ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΤ. ΜΠΕΝΟΣ * ΣΥΝΤΟΜΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ *ΚΟΛΑΚΕΥΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ

Δημοσίευση: 09 Ιουν 2019 22:08

Την αξία της συνεργασίας και των συνεργειών στην προώθηση και υλοποίηση μεγάλων έργων στον χώρο του πολιτισμού ανέδειξε ο πρώην υπουργός και πρόεδρος του σωματείου «Διάζωμα» κ. Σταύρος Μπένος μιλώντας στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Διαχείριση Έργων και Προγραμμάτων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση του συγκεκριμένου μεταπτυχιακού προγράμματος ο θρυλικός πρώην δήμαρχος Καλαμάτας, που έβαλε το προσωπικό του στίγμα στην αντιμετώπιση των καταστροφικών σεισμών και την πολεοδομική ανασυγκρότηση της ιδιαίτερης πατρίδας του αλλά και στο... λιγότερο κράτος με τη θέσπιση των γνωστών σε όλους Κέντρων Εξυπηρέτησης του Πολίτη, μίλησε ως επισκέπτης στους φοιτητές του φετινού προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών για την υλοποίηση μεγάλων έργων πολιτισμού μέσω του "Διαζώματος", μιας Κίνησης Πολιτών με κύριο στόχο την προστασία και την ανάδειξη των αρχαίων θεάτρων.

Στην ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα διάλεξή του ο κ. Μπένος αναφέρθηκε στα επιχειρησιακά σχέδια της Κίνησης για την ανάδειξη και συντήρηση των αρχαίων μνημείων στη χώρα κάνοντας ιδιαίτερες αναφορές στις τρεις νέες πηγές χρηματοδότησης -πέραν των εθνικών και ευρωπαϊκών πόρων- που αφορούν στις μεγάλες χορηγίες του ιδιωτικού τομέα, στις προγραμματικές συμβάσεις και στη «χρηματοδότηση από το πλήθος» γνωστή και ως “crowdfunding” ή διαδικτυακή μικροχρηματοδότηση -κάθε χρήστης μπορεί να συνεισφέρει δίνοντας από μόλις ένα ευρώ μέχρι αρκετές εκατοντάδες, ανάλογα με τα προσφερόμενα πακέτα χρηματοδότησης που ορίζει ο δημιουργός της καμπάνιας.

Στο επίκεντρο της διάλεξης του κ. Μπένου βρέθηκε η οικοδόμηση των μεγάλων προγραμμάτων για την παραγωγή των νέων προϊόντων πολιτισμού με τα τέσσερα στάδια, από τις υποδομές και το μάρκετιγκ μέχρι την επιχειρηματικότητα και τη διακυβέρνηση, ένας όρος άγνωστος μέχρι σήμερα στην Ελλάδα. Ο πρώτος φορέας διακυβέρνησης, υπογράμμισε, συγκροτείται για το μεγάλο έργο των πολιτιστικών διαδρομών στην Περιφέρεια Ηπείρου, στον οποίο συμμετέχουν ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), το "Διάζωμα" και το Κοινωφελές Ίδρυμα Λάτση. Έργο του φορέα είναι η εποπτεία της συντήρησης και λειτουργίας των υποδομών, ο συντονισμός και η συνεργασία με την επιχειρηματική κοινότητα και την τοπική κοινωνία καθώς και η φροντίδα για τη διαρκή προώθηση και προβολή της πολιτιστικής διαδρομής.

Σε άλλο σημείο της διάλεξης ο κ. Μπένος αναφέρθηκε στην επαφή του με τη Λάρισα και την υποστήριξη του μεγάλου έργου της αποκάλυψης του αρχαίου θεάτρου της πόλης αποκαλύπτοντας ότι σύντομα θα ολοκληρωθεί και το επιχειρησιακό σχέδιο για τις πολιτιστικές διαδρομές της Θεσσαλίας, ενώ οι μεταπτυχιακοί φοιτητές είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν μαζί του τεχνικές λεπτομέρειες για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση των έργων.

ΟΡΚΩΜΟΣΙΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ

Ακολούθως ο επίσημος προσκεκλημένος συμμετείχε στην 9η τελετή ορκωμοσίας των μεταπτυχιακών φοιτητών των προηγούμενων δύο ετών, όπου εξήρε το περιεχόμενο του συγκεκριμένου μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών, του πρώτου σε ολόκληρη την Ελλάδα, επισημαίνοντας τη σημαντική συμβολή των νέων επιστημόνων στην διαχείριση των μεγάλων έργων στην Ελλάδα.

Τον καθοριστικό ρόλο της επιστημονικής κοινότητας στην προώθηση και υλοποίηση των μεγάλων και μικρότερων έργων στη Λάρισα ανέδειξε και ο δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης στην πρώτη εμφάνισή του μετά την επανεκλογή του.

"Στο νέο μοντέλο που αναζητείται, το οραματικό στοιχείο δεν μπορεί παρά να στηριχθεί στην επιστήμη και στη Λάρισα, όπως και παντού υπάρχει η ανάγκη να έχουμε στελέχη που να μπορούν να στηρίξουν τα οράματα..." είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καλογιάννης για να αναφερθεί στο εγχείρημα του νέου Πανεπιστημίου Θεσσαλίας μετά τη συγχώνευσή του με το ΤΕΙ Θεσσαλίας, εγχείρημα που υποστήριξε στην περίοδο της διαβούλευσης. Ο ίδιος έθεσε εαυτόν στην υπηρεσία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας δηλώνοντας ότι θα είναι κοντά σε κάθε αίτημα για συνεργασία και συνέργειες με σκοπό την υποστήριξή του.

Προηγουμένως, ο διευθυντής του μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών στη Διαχείριση Έργων και Προγραμμάτων καθηγητής Λεωνίδας Ανθόπουλος στη σύντομη ομιλία του εξέφρασε την πλήρη ικανοποίησή του για τη θέση του προγράμματος στην εκπαιδευτική διαδικασία καθώς, όπως είπε, η συνεχής υλοποίησή του τα τελευταία 9 χρόνια αποδεικνύει τις συνεχιζόμενες ανάγκες της αγοράς για εξειδικευμένα στελέχη στη διαχείριση των έργων αλλά και την αναγνώριση από την πλευρά της αγοράς του υψηλού επιπέδου παροχής των απαραίτητων γνώσεων στο συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Επιπρόσθετα, ο κ. Ανθόπουλος δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι το Πρόγραμμα δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην ποιότητα της γνώσης για να προσθέσει ότι ήδη το εκπαιδευτικό προσωπικό σχεδιάζει την επόμενη ημέρα του προγράμματος μέσα από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Ενώ αναφερόμενος στην παρουσία του κ. Μπένου σημείωσε ότι το Πρόγραμμα θα συνεχίσει να καλεί διακεκριμένους επιστήμονες και ανθρώπους της αγοράς σε μια προσπάθεια να μεταφέρουν τις εμπειρίες τους και να μεταλαμπαδεύσουν τις ιδέες και γνώσεις τους στους μεταπτυχιακούς φοιτητές.

Στη διάρκεια της τελετής δεκάδες νέοι μεταπτυχιακοί φοιτητές έδωσαν τον καθιερωμένο όρκο τους και πήραν τα πτυχία τους, που σημειώνεται ότι ήταν τα τελευταία που παρείχε το ΤΕΙ Θεσσαλίας καθώς από την επόμενη περίοδο τα πτυχία θα απονέμονται από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε εξέλιξη βρίσκεται η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την υλοποίηση του Προγράμματος και τη νέα εκπαιδευτική χρονιά με την προθεσμία κατάθεσης αιτήσεων να λήγει στις 14 Ιουνίου.

Ρεπορτάζ Δημ. Κατσανάκης

Gallery άρθρου