ΤΜΗΜΑΤΑ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΣΤΗΝ ΠΡΩΙΜΗ ΠΑΙΔΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ

Δημοσίευση: 09 Ιουν 2019 16:46

Τα τμήματα Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία αποτελούν τη μετεξέλιξη των τμημάτων ΤΕΙ Προσχολικής Αγωγής. Σκοπός των τμημάτων είναι η παροχή σπουδών υψηλής ποιότητας σε Παιδαγωγούς, με απόκτηση γνώσεων και ανάπτυξη των κατάλληλων δεξιοτήτων για τις απαιτήσεις του επαγγέλματός τους, ως παιδαγωγοί της πρώιμης παιδικής ηλικίας. Παράλληλα, στοχεύουν στη διεξαγωγή και προώθηση της επιστημονικής έρευνας στο πεδίο της αγωγής και φροντίδας των παιδιών.

ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ

Οι πτυχιούχοι των τμημάτων με βάση τις εξειδικευμένες επιστημονικές και παιδαγωγικές γνώσεις τους ασχολούνται είτε αυτοδύναμα, είτε σε συνεργασία με άλλους επιστήμονες: α) στη μελέτη, οργάνωση και λειτουργία βρεφικών ή παιδικών σταθμών, β) στην αγωγή και φροντίδα παιδιών προσχολικής ηλικίας από 2 μηνών έως και την εγγραφή τους σε δημοτικό σχολείο και γ) στη διδασκαλία και εφαρμογή της βρεφονηπιοκομίας.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του τμήματος, οι πτυχιούχοι των τμημάτων έχουν κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα, τα οποία ορίζονται στο Π.Δ. 523/24.12.91. Σύμφωνα με αυτό, οι πτυχιούχοι Βρεφονηπιοκόμοι έχουν δικαίωμα απασχόλησης, είτε σα στελέχη, σε Κέντρα Βρεφών και Νηπίων, καθώς και Νηπιακούς και Βρεφικούς Σταθμούς του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, είτε ως αυτοαπασχολούμενοι στα εξής αντικείμενα και δραστηριότητες:

* Αγωγή και φροντίδα παιδιών της προσχολικής ηλικίας από δύο μηνών μέχρι εγγραφής στο δημοτικό σχολείο.

* Ίδρυση και λειτουργία Βρεφονηπιακών ή Παιδικών Σταθμών.

* Άσκηση κάθε άλλης επαγγελματικής δραστηριότητας που εμφανίζεται στο αντικείμενο της ειδικότητάς τους, από την εξέλιξη της παιδαγωγικής επιστήμης γενικότερα και του κλάδου της Βρεφονηπιοκομίας ειδικότερα.

* Εξελίσσονται σε όλο το φάσμα της διοικητικής ιεραρχίας της σχετικής με τους τομείς της ειδικότητάς τους σύμφωνα με την κάθε φορά ισχύουσα νομοθεσία.

Τέλος, οι απόφοιτοι των τμημάτων εντάσσονται στον Κλάδο ΠΕ 87 Υγείας-Πρόνοιας-Ευεξίας, στην Ειδικότητα ΠΕ 87.09 Βρεφονηπιοκόμων (παλαιός κλάδος ΠΕ18.33)και μπορούν να πάρουν μέρος σε διαγωνισμούς του Α.Σ.Ε.Π. για διδασκαλία σχετικών μαθημάτων στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

* Σύμφωνα με το ΦΕΚ Αρ. Φύλλου 38, Τεύχος Α’, 2/3/2018, στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής ιδρύεται το τμήμα Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία, το οποίο ανήκει στη Σχολή Διοικητικών, Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών.

* Σύμφωνα με το ΦΕΚ Αρ. Φύλλου 142, Τεύχος Α’, 3/8/2018, στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, ιδρύεται το τμήμα Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία, με έδρα την πόλη των Ιωαννίνων και εντάσσεται στη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών. Η εκπαιδευτική λειτουργία του τμήματος και εισαγωγή των πρώτων φοιτητών, αρχίζει με την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους 2019-2020.

* Η Πρακτική Άσκηση των φοιτητών του Παν. Δυτικής Αττικής στο επάγγελμα υποστηρίζεται από το Γραφείο Πρακτικής Άσκησης του Πανεπιστημιακού Ιδρύματος το οποίο διατηρεί διαρκή επαφή και συνεργασία με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη στην Πρακτική Άσκηση και από την Επιτροπή Πρακτικής Άσκησης του Τμήματος η οποία αποτελείται από μέλη ΔΕΠ του ίδιου Τμήματος.

* Στο τμήμα της Αθήνας έχουν πρόσβαση οι απόφοιτοι του ΕΠΑ.Λ. οι οποίοι έχουν επιλέξει τον Τομέα Υγείας και Πρόνοιας-Ευεξίας.

(Ολόκληρη την ανάλυση του τμήματος μπορείτε να τη βρείτε στη σελίδα 133 του βιβλίου «Πάμε… Πανεπιστήμιο 2018»

Σπύρος Μιχαλούλης, Σύμβουλος Σταδιοδρομίας

Τηλ. 210-6778777

URL: www.orientum.gr

e-mail: info@orientum.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass