Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μαθηματικά για δυνατούς λύτες… Χαμόγελα για τα Αρχαία Ελληνικά

ΑΥΞΗΜΕΝΗΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ ΚΑΙ ΕΥΚΟΛΑ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ «ΕΠΕΣΑΝ» ΧΘΕΣ ΣΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ

Δημοσίευση: 11 Ιουν 2019 22:00

Τα Μαθηματικά φαίνεται ότι δυσκόλεψαν αρκετά χθες τους υποψηφίους των Πανελλαδικών, εν αντιθέσει με τα Αρχαία που τα θέματά τους ήταν βατά και ένας καλά προετοιμασμένος μαθητής είχε τη δυνατότητα να γράψει πολύ καλά.

Όσον αφορά στα Αρχαία Ελληνικά, οι υποψήφιοι κλήθηκαν να μεταφράσουν διδαγμένο απόσπασμα από τον Πρωταγόρα του Πλάτωνα και να απαντήσουν σε μια σειρά ερωτήσεων βασισμένων σε αυτό, ενώ κλήθηκαν να μεταφράσουν και αδίδακτο απόσπασμα από τον Κυνηγετικό του Ξενοφώντα. Όπως σημειώνουν οι φιλόλογοι κ. Κωνσταντίνος Μπανιώρας και Χρήστος Βλούχος «Τα θέματα ήταν αρκετά βατά, οι ερωτήσεις κατανόησης σαφείς και χωρίς δυσκολία. Ένας διαβασμένος μαθητής μπορούσε να γράψει αρκετά καλά. Το διδαγμένο κείμενο ήταν αρκετά βατό ενώ το αδίδακτο είχε μέτριες απαιτήσεις». Όσον αφορά στις «παγίδες» οι φιλόλογοι ξεχωρίζουν το θέμα Γ4Α στο είδος του υποθετικούς λόγου και στο Β3Α στις ερωτήσεις σωστό-λάθος. Σε γενικές γραμμές, όμως τα θέματα κρίνονται σχετικά εύκολα.

Για τα Μαθηματικά, η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία, σχολιάζει ότι τα θέματα που έπεσαν ήταν δυσκολότερα από τα περσινά και εκτιμά ότι ακριβώς επειδή κάλυπταν μεγάλο μέρος της ύλης, οι υποψήφιοι αντιμετώπισαν και προβλήματα με τον χρόνο.

 Αναλυτικότερα, σχολιάζοντας τα θέματα που κλήθηκαν να απαντήσουν χθες οι υποψήφιοι των Γενικών Λυκείων η ΕΜΕ σχολιάζει ότι τα θέματα που έπεσαν καλύπτουν μεγάλο μέρος της ύλης, υπάρχει κλιμάκωση ως προς τη δυσκολία από το πρώτο θέμα, οι υποψήφιοι έπρεπε να έχουν καλή γνώση της ύλης των Μαθηματικών των προηγούμενων τάξεων, τα θέματα παρουσιάζουν μεγαλύτερη δυσκολία από τα αντίστοιχα περσινά και τέλος υπάρχει η εκτίμηση ότι πολλοί υποψήφιοι αντιμετώπισαν πρόβλημα με τον χρόνο. Ειδικότερα για τα θέματα υπογραμμίζει

«Θέμα Α: Θεωρία από το σχολικό βιβλίο με αυξημένες απαιτήσεις

Θέμα Β: Ελέγχονται βασικές γνώσεις Ανάλυσης.

Θέμα Γ: Με πολλά ερωτήματα εξετάζεται μεγάλο μέρος της ύλης. Το ερώτημα Γ3 θα δυσκολέψει αρκετούς υποψηφίους.

Θέμα Δ: Το θέμα Δ παρουσιάζει αυξημένη δυσκολία».

Για τα θέματα των Εσπερινών ΓΕΛ επισημαίνεται ότι «Τα θέματα παρουσιάζουν αυξημένη δυσκολία σε σχέση με τα αντίστοιχα περσινά. Το ύφος και η δυσκολία των θεμάτων απέχει πάρα πολύ από τη σχολική πραγματικότητα των Εσπερινών Λυκείων». Στο ίδιο πλαίσιο κυμαίνεται και η εκτίμηση για τις εξετάσεις των υποψηφίων των ΕΠΑΛ το περασμένο Σάββατο αφού τα θέματα ήταν δυσκολότερα από τα περσινά, όταν και πέρυσι οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ στα Μαθηματικά έγραψαν κάτω από τη βάση σε ποσοστό 84%.

Οι υποψήφιοι των ΓΕΛ αύριο Τετάρτη 12 Ιουνίου θα εξεταστούν στην Ιστορία (ΟΠ Ανθρωπιστικών Σπουδών), στη Φυσική (ΟΠ Θετικών Σπουδών) και στην Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον (ΟΠ Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής).

Οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ, από σήμερα Τρίτη, θα εξετάζονται σε μαθήματα ειδικότητας, ξεκινώντας από τα μαθήματα: Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης, Στοιχεία Μηχανών, Ναυσιπλοΐα ΙΙ, Σύγχρονες Γεωργικές Επιχειρήσεις και Προγραμματισμός Υπολογιστών.

Ν. ΠΟΛΥΓΕΝΗ