Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Πρωτοπόρο το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας»

-ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗΣ Ο ΥΠ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ Κ. ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ ΠΟΥ ΒΡΕΘΗΚΕ ΧΘΕΣ ΣΤΟΝ ΒΟΛΟ * Κ. ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ: «ΕΡΓΑ 67,3 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΠΘ * ΧΡ. ΚΕΛΛΑΣ: ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΥΜΕ ΣΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΟΥ “ΞΗΛΩΜΑΤΟΣ”

Δημοσίευση: 12 Ιουν 2019 18:00

Πρωτοπόρο χαρακτήρισε το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ο υπουργός Παιδείας κ. Κώστας Γαβρόγλου, που βρέθηκε χθες το πρωί στον Βόλο, ως ομιλητής σε ημερίδα με θέμα «Νέο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας: Ισχυρό παρών, δυναμικό μέλλον».

Ο υπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι ένα τεράστιο εγχείρημα όσον αφορά στην έκταση και την ουσία του προχωρά με ικανοποιητικούς ρυθμούς και μάλιστα όλα δείχνουν ότι θα είναι έτοιμο τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά αφού έχουν ολοκληρωθεί όλα τα προγράμματα σπουδών αν και κάποια τμήματα δεν θα είναι έτοιμα να λειτουργήσουν τον Σεπτέμβριο. Ακόμη ο υπουργός αναφέρθηκε στο θέμα των πιστώσεων που έχουν εξασφαλιστεί για τη στελέχωση με 407 καθηγητές, ενώ υπάρχει σχέδιο και για τη φοιτητική μέριμνα σε βάθος πενταετίας για να αντιμετωπιστεί. «Τα παιδιά που η οικονομική τους κατάσταση δεν είναι καλή, παίρνουν ένα στεγαστικό επίδομα και τα παιδιά που τα εισοδήματά της οικογένειάς τους δεν μπορούν να στηρίξουν την εκπαίδευσή τους, μπορούν να πάρουν μεταγραφή στο πιο κοντινό ίδρυμα. Για το θέμα των φοιτητικών εστιών και σίτισης υπάρχουν παθογένειες. Θα πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι αν θα σιτίζονται μόνο τα παιδιά που έχουν πραγματικά ανάγκη, ή αν θα πάμε σε μία κοινωνική πολιτική να σιτίζεται ο οποιοσδήποτε, όπως σήμερα. Έχουμε τεράστιες ελλείψεις ως Υπουργείο Παιδείας στα θέματα της φοιτητικής μέριμνας. Ενώ δίνουμε άπειρα χρήματα, αυτά για κάποιον λόγο δεν μπορούν να λειτουργήσουν με τον τρόπο που θα θέλαμε. Και το θέμα της φοιτητικής μέριμνας δεν είναι μονοσήμαντα σίτιση και φοιτητικές εστίες. Είναι επίσης ένα πολύ πιο σύνθετο ζήτημα. Δεν εννοείται οι φοιτητές να μην έχουν στέκια μέσα στο Πανεπιστήμιο, τα οποία είτε να είναι αυτοδιαχειριζόμενα –αλλά σε μια συνεννόηση- είτε να γίνεται με κάποιον τρόπο η διαχείριση των στεκιών, άλλα να έχουν μέρη να πηγαίνουν. Να μην σέρνονται στα σκαλιά, να μην σέρνονται σε χώρους που είναι μόνο αποτέλεσμα καταλήψεων κ.λπ. Το θέμα της φοιτητικής μέριμνας θέλει πολύ μεγάλη προσπάθεια. Εμείς έχουμε ολοκληρώσει ένα σχέδιο πενταετίας με πρώτη την Εστία που πρόκειται να γίνει στο Ρέθυμνο και στο Ηράκλειο που θα είναι με ΣΔΥΤ 3.000 κλινών. Οι 1.000 θα είναι απολύτως δωρεάν, 1.000 με πολύ χαμηλό επιδοτούμενο ενοίκιο και 1.000 με κανονικό ενοίκιο. Δεν μπορεί να είναι στοιχείο του φοιτητικού κινήματος -σε πολλά εισαγωγικά- το να κατοχυρώνουν πράγματα που είναι σε Εστίες και είναι μια απαράδεκτη κατάσταση. Δεν μπορούν να μένουν επ’ άπειρον παιδιά στις Εστίες. Υπάρχουν υπενοικιάσεις και καταστάσεις, για τις οποίες δεν πρέπει κανείς να είναι περήφανος. Σ’ αυτό δεν πρέπει να δείξουμε καμία ανοχή. Ως προς την εστίαση, δεν μπορεί στις προσφυγικές δομές ένα γεύμα να στοιχίζει 5 ευρώ και για τα Πανεπιστήμια να στοιχίζει 1,80. Ο λόγος είναι ότι είναι αίτημα όλοι να τρώνε στις εστίες» ανέφερε μεταξύ άλλων. Ο υπουργός αναφέρθηκε επίσης στο θέμα της βίας και της ανομίας στα Πανεπιστήμια σημειώνοντας ότι «η πανεπιστημιακή κοινότητα πρέπει να το συζητήσει. Αυτά τα θέματα δεν λύνονται με την αστυνομία».

Ο ΚΩΝ. ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ

«Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας χρειάζεται ενίσχυση με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, σταθερό προσανατολισμό και σχεδιασμό τουλάχιστον 5ετίας για να προχωρήσει μπροστά», δήλωσε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός στο πλαίσιο της ημερίδας και πρόσθεσε «ένα Πανεπιστήμιο που θα λειτουργεί, ένα Πανεπιστήμιο που θα βγάζει εργαζόμενους και όχι ανέργους, που να συγχρονίζεται με την εποχή του, να μην έχει πρόβλημα χρηματοδότησης, να αναπτύσσεται κανονικά. Και ένα Πανεπιστήμιο που να δίνει βαρύτητα στην κοινωνική μέριμνα, με σύγχρονες Φοιτητικές Εστίες για τους φοιτητές».

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας, ανέφερε ο κ. Αγοραστός, έχει ολοκληρώσει και υλοποιεί 14 έργα συνολικού προϋπολογισμού 67,3 εκατομμύριων ευρώ στο νέο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Αυτά αφορούν σε νέες κτιριακές υποδομές, το Πρότυπο Αγρόκτημα, προμήθεια σύγχρονου τεχνολογικού εξοπλισμού, έργα για την προώθηση της έρευνας και καινοτομίας κ.ά.

«Έχουμε άριστη συνεργασία με τον πρύτανη κ. Ζήση Μαμούρη και τις πανεπιστημιακές αρχές» δήλωσε ο κ. Αγοραστός «και συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε με τους καθηγητές σε θέματα που αφορούν στην περιφερειακή ανάπτυξη, τη δημόσια υγεία, την έρευνα και την καινοτομία. Στηρίζουμε χρηματοδοτικά τα ευρωπαϊκά προγράμματα στα οποία συμμετέχει το Πανεπιστήμιο. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας» πρόσθεσε ο κ. Αγοραστός « πρόκειται να ενισχύσει με νέα χρηματοδότηση ύψους 7 εκατομμυρίων ευρώ τις υποδομές του Πανεπιστημίου, ενώ στο πλαίσιο του RIS -της Περιφερειακής Στρατηγικής για την Καινοτομία- έχουν προκηρυχθεί και θα προκηρυχθούν προγράμματα ύψους 40 εκατ. ευρώ, στα οποία μπορούν να συμμετέχουν συμπράξεις Πανεπιστημίων και επιχειρήσεων». Να σημειωθεί ότι πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Καινοτομίας Θεσσαλίας έχει εκλεγεί ο πρύτανης του Πανεπιστημίου.

«Και φυσικά χρειαζόμαστε νέες Φοιτητικές Εστίες για τους φοιτητές μας» είπε ο κ. Αγοραστός. Είναι θέμα πρώτης προτεραιότητας για μας και θεωρώ ότι βρίσκεται στην κορυφή των προτεραιοτήτων και των Πανεπιστημιακών αρχών. Είμαστε εδώ, δηλώνουμε παρόντες στην προσπάθεια ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Στηρίζουμε το Πανεπιστήμιο, το εμπιστευόμαστε, το αγαπάμε και θέλουμε να προχωρήσει μπροστά».

Ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΕΛΛΑΣ

 «Δεν είμαστε αντίθετοι στις συγχωνεύσεις τριτοβάθμιων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, αλλά θα πρέπει να γίνονται με σχέδιο, οργάνωση και προοπτική, σε σύνδεση με τις ανάγκες της εποχής και την αγορά εργασίας. Στηρίζουμε την πανεπιστημιακή τεχνολογική εκπαίδευση».

Τα ανωτέρω επισήμανε, μεταξύ άλλων, ο αν. τομεάρχης Παιδείας της ΝΔ, βουλευτής Ν. Λάρισας, κ. Χρήστος Κέλλας ως εκπρόσωπος του Προέδρου, Κυριάκου Μητσοτάκη, στη διάρκεια της ημερίδας.

Στο πλαίσιο αυτό πρόσθεσε «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πει ότι “όλα είναι θέμα Παιδείας” και θα ξεκινήσουμε από μία ισχυρή εκπαίδευση, ώστε να πετύχουμε υψηλή και βιώσιμη ανάπτυξη. Δεν θα μπούμε στη διαδικασία του “ξηλώματος”. Αρκετά ταλαιπωρήθηκαν μαθητές, φοιτητές και γονείς. Φτάνει πια με την αβεβαιότητα!».

Ο Λαρισαίος πολιτικός άσκησε έντονη κριτική στον Υπουργό και την Κυβέρνηση, σε σχέση με τις διαδικασίες της απορρόφησης του ΤΕΙ από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, τονίζοντας: «Πρώτον, δεν υπήρξε συναίνεση, αφού τόσο η Σύγκλητος του ΤΕΙ Θεσσαλίας και ο Πρύτανης του ΤΕΙ Στ. Ελλάδας, όσο και οι τοπικές αρχές αντετίθεντο στο εγχείρημα. Δεύτερον, δεν προηγήθηκε αξιολόγηση και μελέτη βιωσιμότητας. Η ΑΔΙΠ ήταν εντελώς αρνητική. Το σχέδιο δεν ήταν κοστολογημένο. Το ΓΛΚ πρόβλεψε τα έξοδα της μισθοδοσίας του προσωπικού, ενώ οι δαπάνες για τις νέες δομές ήταν ανυπολόγιστες. Πριν ένα χρόνο, ο κ. Γαβρόγλου επισκέφτηκε το ΤΕΙ και εξέφρασε τον θαυμασμό του για τις υποδομές και τον τρόπο λειτουργίας του. Σήμερα, μόνο απογοήτευση και θλίψη προκαλεί η κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι εγκαταστάσεις, ενώ η Λάρισα, που είναι η καρδιά της χώρας, μένει χωρίς έδρα πανεπιστημίου. Αβέβαιη είναι η επιλεξιμότητα των νέων Τμημάτων και η επιβίωσή τους στο μέλλον, δεδομένου ότι υφίστανται θεματικές αλληλεπικαλύψεις και το Υπουργείο αύξησε τον αριθμό των εισακτέων. Τρίτον, δεν υπήρξε κανένα σχέδιο για την ισοτίμηση των πτυχίων των ΤΕΙ, ενώ υιοθετήθηκε μία συμπλεκτική διαδικασία κατάταξης των διδασκόντων στα νέα Τμήματα». Κλείνοντας την ομιλία του, ο αν. τομεάρχης Παιδείας της ΝΔ σημείωσε μεταξύ άλλων «Ο νόμος για το άσυλο δεν διορθώνεται, αλλά καταργείται».

* Στην εκδήλωση συμμετείχαν οι υφυπουργοί Οικονομικών και Εσωτερικών Κατερίνα Παπανάτσιου και Μαρίνα Χρυσοβελώνη, οι βουλευτές Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος και Μάκης Μπαλλής, οι πρυτανικές αρχές, καθώς και Πανεπιστημιακοί.

Gallery άρθρου