ΤΜΗΜΑΤΑ ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ

Δημοσίευση: 16 Ιουν 2019 16:30

Τα Τμήματα Γεωλογίας ασχολούνται με τη δομή, τη σύνταξη και τις δυναμικές διαδικασίες της γης.

Οι επιστήμονες της γεωλογίας ερευνούν τη γη με σκοπό την κατανόηση της γένεσης και της εξέλιξης του πλανήτη μας, καθώς και την εφαρμογή των γνώσεων αυτών για τη λύση πρακτικών προβλημάτων, όπως είναι ο εντοπισμός και η εκμετάλλευση ορυκτών, πρώτων υλών, υπόγειων υδάτων καθώς και η μελέτη φαινομένων όπως οι σεισμοί, οι κατολισθήσεις, κ.ά.

ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ

Τα Επαγγελματικά Δικαιώματα των Γεωλόγων καλύπτονται πλήρως από το ΠΔ 344/29-12-2000 (ΦΕΚ 297 Α’) «Άσκηση του επαγγέλματος του γεωτεχνικού», Κεφάλαιο Ε΄, άρθρα 14 και 15, όπου περιγράφονται οι επαγγελματικές δραστηριότητες και η υποχρεωτική απασχόληση των Γεωλόγων. Οι πτυχιούχοι Γεωλόγοι ασκούν τις επαγγελματικές τους δραστηριότητες ειδικότερα:

* Στη σύνταξη κάθε είδους γεωλογικής μελέτης, στην εκτέλεση και την επίβλεψη έργων γεωλογικής διερεύνησης, συμπεριλαμβανομένων και των φωτογεωλογικών και τηλεανιχνευτικών ερευνών.

* Στην έρευνα, αξιοποίηση και διαχείριση των ορυκτών, ενεργειακών και υδατικών πόρων, καθώς και έργων μεταλλευτικής γεωλογίας.

* Στη σύνταξη γεωλογικών, γεωμορφολογικών, υδρογεωλογικών, γεωτεχνικών, εδαφοτεχνικών, κοιτασματολογικών, γεωχημικών, τεκτονικών, νεοτεκτονικών, σεισμοτεκτονικών, γεωφυσικών, παλαιογεωγραφικών, εδαφολογικών και φωτογεωλογικών μελετών και σύνταξη των αντίστοιχων χαρτών.

* Στις κάθε φύσης υποθαλάσσιες και παράκτιες γεωλογικές έρευνες.

* Στις κάθε φύσης γεωλογικές και γεωτεχνικές μελέτες και εργασίες θεμελίωσης και κατασκευής επιφανειακών και υπόγειων τεχνικών έργων.

* Στον προγραμματισμό, εκτέλεση, επίβλεψη και αξιολόγηση δεδομένων ερευνητικών-δειγματοληπτικών γεωτρήσεων για γεωλογικούς, κοιτασματολογικούς, υδρογεωλογικούς, μεταλλευτικούς, γεωτεχνικούς, εδαφοτεχνικούς, γεωθερμικούς σκοπούς και στην αναζήτηση υδρογονανθράκων.

* Στον προγραμματισμό, εκτέλεση και επίβλεψη τσιμεντενέσεων σταθεροποίησης και στεγανοποίησης.

* Στον προγραμματισμό, εκτέλεση και επίβλεψη υδρομαστευτικών αποστραγγιστικών έργων και υδρογεωτρήσεων.

* Στις κάθε φύσης γεωτεχνικές εργασίες, έρευνες ή μελέτες που αφορούν στον σχεδιασμό, την πρόληψη και αντιμετώπιση καταστροφικών φαινομένων, σεισμών, κατολισθήσεων, κατακρημνίσεων, καθιζήσεων, ηφαιστείων και υπερβολικής ανύψωσης της στάθμης των υπογείων και επιφανειακών νερών.

* Στην έρευνα, αξιοποίηση και διαχείριση των θερμομεταλλικών υδάτων.

* Στις κάθε φύσεως γεωλογικές, στρωματογραφικές, τεκτονικές, νεοτεκτονικές, γεωμορφολογικές, ιζηματολογικές, γεωφυσικές, ραδιομετρικές διασκοπήσεις, παλαιοντολογικές, ορυκτοδιαγνωστικές, αρχαιομετρικές μελέτες που αφορούν στην αρχαιολογική έρευνα.

* Στις εργασίες καθορισμού σεισμικότητας και σεισμικής επικινδυνότητας.

* Σε δραστηριότητες που έχουν σχέση με την προστασία, αξιοποίηση, αποκατάσταση και διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος.

Οι απόφοιτοι των τμημάτων μπορούν να απασχοληθούν στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα σε χώρους όπως:

* Στη Δ.Ε.Η., στη Δημόσια Επιχείρηση Πετρελαίου (Δ.Ε.Π.).

* Στο Ινστιτούτο Ωκεανογραφικών και Αλιευτικών Ερευνών.

* Στον Δημόκριτο.

* Στο Εθνικό Αστεροσκοπείο.

* Στο Ινστιτούτο Τεχνικής Σεισμολογίας και Αντισεισμικών Κατασκευών.

* Σε τεχνικές επιχειρήσεις και σε γραφεία γεωλογικών και γεωφυσικών ερευνών.

* Στο Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (Ι.Γ.Μ.Ε.).

Ο γεωλόγος θα πρέπει να επιλέξει αν προτιμά να γίνει μελετητής ή εργολήπτης, γιατί δεν μπορεί να αποκτήσει ταυτόχρονα και τις δύο ιδιότητες.

Για να γίνει ένας γεωλόγος μελετητής πρέπει να έχει περάσει χρονικό διάστημα τεσσάρων (4) χρόνων από τη λήψη του πτυχίου του. Μετά την εγγραφή του στο Μητρώο Μελετητών, η οποία πραγματοποιείται μετά τη συμπλήρωση και κατάθεση των απαραιτήτων δικαιολογητικών που προμηθεύεται από την αρμόδια υπηρεσία του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε., γίνεται μελετητής με πτυχίο Α΄ τάξης.

Ο γεωλόγος έχει δικαίωμα να επιλέξει μέχρι 2 κατηγορίες μελετών και συγκεκριμένα από τις Γεωλογικές, Υδρογεωλογικές και Γεωφυσικές Μελέτες και Έρευνες (κωδ. 20), Γεωτεχνικές Μελέτες και Έρευνες (κωδ. 21), Περιβαλλοντικές Μελέτες (κωδ. 27).

Για να γίνει ένας γεωλόγος εργολήπτης, πρέπει να έχει περάσει χρονικό διάστημα τριών (3) χρόνων από τη λήψη του πτυχίου του. Γίνεται εργολήπτης με πτυχίο Α' τάξης μετά την εγγραφή του στο Μητρώο Κατασκευαστών, η οποία πραγματοποιείται μετά τη συμπλήρωση και κατάθεση των απαραιτήτων δικαιολογητικών που προμηθεύεται από την αρμόδια υπηρεσία του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.

Μετά τη λήψη του εργοληπτικού πτυχίου ο γεωλόγος εργολήπτης μπορεί να συμμετέχει σε δημοπρασίες και να αναλαμβάνει και να εκπονεί μελέτες που προκηρύσσονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες (Δ/νσεις Τεχνικών Υπηρεσιών των Νομών, Τ.Υ.Δ.Κ. κλ.π.) και αφού δημοσιευθούν στο Ενημερωτικό Δελτίο του Τ.Ε.Ε. Οι γεωλόγοι μπορούν να εκπονούν τα έργα σηράγγων και γεωτρήσεων.

Τέλος, οι απόφοιτοι των τμημάτων εντάσσονται στο ΠΕ 04 Φυσικών Επιστημών, στην Ειδικότητα ΠΕ 04.05 Γεωλόγων και μπορούν να πάρουν μέρος σε διαγωνισμούς του Α.Σ.Ε.Π. για διδασκαλία σχετικών μαθημάτων στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

 (Ολόκληρη την ανάλυση του τμήματος μπορείτε να τη βρείτε στη σελίδα 298 του βιβλίου «Πάμε… Πανεπιστήμιο 2018»

 

Σπύρος Μιχαλούλης, σύμβουλος Σταδιοδρομίας

Τηλ. 210-6778777

URL: www.orientum.gr

e-mail: info@orientum.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass