Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κριτήρια και παγίδες στο Μηχανογραφικό

Η σωστή και έξυπνη συμπλήρωσή του βασικό μέλημα των υποψηφίων *Μιλά στην «Ε» η επιστημονική ομάδα της ORIENTUM

Δημοσίευση: 18 Ιουν 2019 22:06

Με το μάθημα της Βιολογίας ολοκληρώνονται σήμερα Τρίτη οι Πανελλαδικές Εξετάσεις για τους υποψηφίους των Γενικών Λυκείων, ενώ οι υποψήφιοι των Επαγγελματικών Λυκείων ολοκληρώνουν τις εξετάσεις τους μεθαύριο Πέμπτη 20 Μαΐου.

Και ενώ ο εξεταστικός «μαραθώνιος» φτάνει στο τέλος του, η ώρα της συμπλήρωσης του μηχανογραφικού πλησιάζει. Μετά την ανακοίνωση των βαθμολογιών θα ανοίξει η πλατφόρμα για την οριστική υποβολή των μηχανογραφικών με τις σχολές προτίμησης των υποψηφίων. Για τα φετινά μηχανογραφικά έχει γίνει πολύς λόγος, καθώς είναι η πρώτη φορά που οι υποψήφιοι καλούνται να δηλώσουν μόνο ΑΕΙ αφού πλέον έχει αλλάξει ο χάρτης της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στη χώρα. Τα μηχανογραφικά εδώ και λίγες ημέρες έχουν αναρτηθεί από το Υπουργείο Παιδείας και οι υποψήφιοι μπορούν να μελετήσουν ή/και να εκτυπώσουν το μηχανογραφικό δελτίο που τους ενδιαφέρει. Η προετοιμασία και καλή μελέτη πριν την οριστική υποβολή είναι εξαιρετικά κρίσιμη για τον τελικό καθορισμό των βάσεων, αλλά και για την επιτυχία των υποψηφίων, καθώς η σωστή και έξυπνη συμπλήρωσή του είναι πιο πιθανό να τους οδηγήσει στη σχολή της επιθυμίας τους.

Με αφορμή το γεγονός ότι το φετινό μηχανογραφικό εμπεριέχει πολλά νέα πανεπιστημιακά τμήματα, η «Ε» μίλησε με την επιστημονική Ομάδα της Orientum–Σύμβουλοι Σταδιοδρομίας στη Λάρισα για ενημέρωση σχετικά με το ποια θα πρέπει να είναι τα κριτήρια επιλογής των υποψηφίων αλλά και τις «παγίδες» που μπορεί να κρύβουν τα νέα μηχανογραφικά. Οι κ. Σπύρος Μιχαλούλης και Γιάννης Μεταξάς επισημαίνουν ότι η συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου για την εισαγωγή στις πανεπιστημιακές σχολές αποτελεί για τους υποψηφίους την πιο σημαντική και, σε πολλές περιπτώσεις, την πιο αγχωτική κατάσταση που έχουν περάσει μέχρι τότε.

Τα βασικά κριτήρια για την επιλογή των τμημάτων που θα δηλώσει ο υποψήφιος στο μηχανογραφικό του είναι τρία:

Αρχικά μια βασική παράμετρος είναι το πόσο ταιριάζει το πρόγραμμα σπουδών του τμήματος με τα επαγγελματικά ενδιαφέροντα του υποψηφίου (στο σημείο αυτό είναι απαραίτητο ο υποψήφιος να γνωρίζει με ακρίβεια τα επαγγελματικά του ενδιαφέροντα, αξιοποιώντας και τη βοήθεια του Τεστ Επαγγελματικών Ενδιαφερόντων HORIZON, αν χρειάζεται).

Σημαντικό κριτήριο επίσης είναι η πόλη που βρίσκεται το τμήμα. Πολλοί υποψήφιοι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να σπουδάσουν μακριά από την πόλη της κατοικίας τους, οπότε σε αυτήν την περίπτωση το κριτήριο της πόλης μπορεί να είναι και το πιο σημαντικό, αναφέρουν οι σύμβουλοι σταδιοδρομίας και τέλος οι επαγγελματικές διέξοδοι που προσφέρει το πτυχίο του συγκεκριμένου τμήματος στην αγορά εργασίας.

Βάσεις τμημάτων και μόρια υποψηφίου

Επειδή στο τέλος το αποτέλεσμα κρίνεται από την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής, συστήνεται στον υποψήφιο προκειμένου να είναι ασφαλής στη δήλωση του μηχανογραφικού του ανεξάρτητα από την αυξομείωση των βάσεων, την οποία εξάλλου δεν μπορεί να προβλέψει, ότι πρέπει να δηλώσει τμήματα τα οποία την προηγούμενη χρονιά είχαν βάσεις τουλάχιστον 3.000 μόρια περισσότερα ή λιγότερα από τα δικά του.

Με τον τρόπο αυτό ο υποψήφιος δεν υπάρχει περίπτωση να μείνει εκτός κάποιου πανεπιστημιακού τμήματος (αν ανέβουν οι βάσεις) κι επίσης, δεν υπάρχει περίπτωση να χάσει την εισαγωγή του σε κάποιο τμήμα που επιθυμεί πραγματικά (αν πέσουν οι βάσεις), επειδή δεν το δήλωσε στο μηχανογραφικό του θεωρώντας ότι η βάση του δεν θα πέσει αρκετά.

Προσοχή στα νέα Τμήματα

Η επιστημονική ομάδα της Orientum δίνει ένα περίγραμμα σχετικά με το τι θα πρέπει να προσέξουν οι υποψήφιοι στα νέα τμήματα που δημιουργήθηκαν από τις συγχωνεύσεις ιδρυμάτων και τις δυνατότητες που τους παρέχουν. Έτσι λοιπόν, οι σημαντικότερες αλλαγές εστιάζουν κυρίως στα εξής:

-Τέλος τα τμήματα ΦΠΨ (Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας)

Μια από τις σημαντικότερες αλλαγές αποτελεί η κατάτμηση των Φ.Π.Ψ και η ίδρυση αυτόνομων τμημάτων. Το παράδοξο εδώ σημειώνεται στο νέο Παιδαγωγικό Τμήμα Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που θα λειτουργήσει στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και θα δίνει το επαγγελματικό δικαίωμα του Φιλολόγου. Και αυτό γιατί θα δίνεται η δυνατότητα να δηλώσουν το συγκεκριμένο τμήμα οι υποψήφιοι και από τα 4 επιστημονικά πεδία! Μπορεί λοιπόν ένας υποψήφιος, ο οποίος δεν έχει κάνει φιλολογικά μαθήματα στο τέλος του Λυκείου, να μπει στο συγκεκριμένο τμήμα.

-3 νέα τμήματα Ψυχολογίας

Μία από τις δημοφιλέστερες σχολές του 1ου Ε.ΠΕ αποκτά 3 νέα τμήματα. Τα 2 από αυτά φέτος, στα Ιωάννινα και στη Φλώρινα και ένα στον Βόλο από το 2020. Άρα στο φετινό μηχανογραφικό οι υποψήφιοι θα έχουν τη δυνατότητα να δηλώσουν 6 Τμήματα Ψυχολογίας και να διεκδικήσουν μία από τις 936 θέσεις!!!

-Μηχανικοί 4ετούς φοίτησης vs 5ετούς φοίτησης

Γεωπόνοι – Τεχνολόγοι Τροφίμων 4ετούς φοίτησης vs 5ετούς φοίτησης

Μετά τις αλλαγές στον πανεπιστημιακό χάρτη όλα τα τμήματα μηχανικών και γεωπόνων των ΤΕΙ έγιναν Πανεπιστήμια αλλά παρέμειναν 4ετούς φοίτησης. Εκκρεμεί από το Υπουργείο να ξεκαθαρίσει εάν τα τμήματα αυτά θα αλλάξουν το πρόγραμμα σπουδών τους σε 5ετές (με integratedmaster) ή όχι και ποια θα είναι τα επαγγελματικά τους δικαιώματα.

-Νέα Τμήματα Καθαρών Επιστημών

Στο φετινό Μηχανογραφικό Δελτίο οι υποψήφιοι θα έχουν τη δυνατότητα να δηλώσουν 2 νέα τμήματα Μαθηματικών, στη Λαμία και στην Καστοριά, 2 νέα τμήματα Φυσικής στη Λαμία και στην Καβάλα και ένα Χημείας στην Καβάλα.

-Όλα τα τμήματα των Παραϊατρικών Επαγγελμάτων έγιναν ΑΕΙ

Ο αριθμός των τμημάτων στον νέο Πανεπιστημιακό Χάρτη θα έχει ως εξής: 9 Νοσηλευτικές, 3 Μαιευτικές, 2 Βιοϊατρικών Επιστημών, 5 Φυσικοθεραπείες, 3 Λογοθεραπείες, 2 Εργοθεραπείες.

-Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας

Η σημαντικότερη αλλαγή στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο έγκειται στην ίδρυση 5 νέων Δ.Ε.Τ. Το περιζήτητο και μοναδικό, μέχρι πριν λίγο καιρό τμήμα, θα αποκτήσει 5 νέα σε Κρήτη, Καβάλα, Κοζάνη, Πάτρα και Τρίπολη. Απορία πολλών είναι πώς μέσα σε λίγους μήνες θα μπορέσουν τα νεοσυσταθέντα να δομήσουν το ήδη πολύ ιδιαίτερο και εξειδικευμένο πρόγραμμα σπουδών ακόμα και αν θα αντιγράψουν αυτό του τμήματος της Αθήνας. Αν πάντως καταστεί αυτό εφικτό, θα μπορούμε να μιλάμε για 5 πολύ σημαντικές προσθήκες στον χάρτη των Σχολών.

Προσοχή στις Μετεγγραφές

«Αν αναρωτιέστε τι θα γίνει με τις μετεγγραφές, εδώ χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή. Μέχρι να βγουν οι αντιστοιχίες των τμημάτων, δεν μπορεί κανείς να είναι βέβαιος και δεν πρέπει να βγάζουμε συμπεράσματα μόνο από την ονομασία των τμημάτων. Αναμένουμε τις ανακοινώσεις του Υπουργείου» αναφέρουν χαρακτηριστικά.

ΝΑΤΑΣΑ ΠΟΛΥΓΕΝΗ

Gallery άρθρου