Στο επίκεντρο η δίχρονη προσχολική αγωγή

*ΘΕΤΙΚΟ ΤΟ ΥΠ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟΥ * ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΔΥΝΑΜΙΕΣ-ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥΣ Δ/ΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Δημοσίευση: 16 Ιουλ 2019 22:02

Η υποχρεωτική δίχρονη προσχολική αγωγή βρέθηκε στο επίκεντρο της τηλεδιάσκεψης που είχε η υφυπουργός Παιδείας κ. Σοφία Ζαχαράκη, χθες το μεσημέρι με τους Περιφερειακούς Διευθυντές Εκπαίδευσης όλης της χώρας.

Το θέμα της εφαρμογής της δίχρονης προσχολικής αγωγής απασχολεί ιδιαίτερα τον Δήμο Λαρισαίων, καθώς υπάρχουν προβλήματα στις υποδομές που θα στεγάσουν τη νέα χρονιά τα προνήπια. Η υφυπουργός εμφανίστηκε θετική στο θέμα της εφαρμογής της δίχρονης προσχολικής αγωγής και μάλιστα η υπουργός Παιδείας κ. Ν. Κεραμέως, έχει ήδη ζητήσει από τους Περιφερειακούς Διευθυντές Εκπαίδευσης να συγκεντρώσουν από τους δήμους όλα τα απαραίτητα στοιχεία ώστε τις επόμενες ημέρες, να έχει διαμορφωθεί η πλήρης εικόνα για τις αδυναμίες, όπου αυτές εντοπίζονται.

 Στο πλαίσιο αυτό σήμερα Τρίτη το πρωί, ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Θεσσαλίας κ. Γ. Δοδοντσάκης θα έχει συνάντηση στον Δήμο Λαρισαίων προκειμένου να συζητηθούν προτάσεις για την επίλυση του κτιριακού προβλήματος και να γίνει μια προεργασία.

Όπως ανέφερε ο κ. Δοδοντσάκης η χθεσινή τηλεδιάσκεψη με την υφυπουργό Παιδείας δεν είχε ως αποκλειστικό αντικείμενο τη δίχρονη προσχολική αγωγή, αλλά αφορούσε ενημέρωση για όλα τα ζητήματα (αποσπάσεις, προϊστάμενοι για τα ΚΕΑ κ.λ.π) που θα πρέπει να έχουν κλείσει μέχρι την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Η υπουργός Παιδείας κ. Ν. Κεραμέως, χθες είχε συνάντηση και με την ηγεσία της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος, όπου εμφανίστηκε θετική στην εφαρμογή του μέτρου, αλλά τόνισε ότι απώτερος στόχος είναι κανένα παιδί να μην μείνει εκτός δομών προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης. Ο πρόεδρος των εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ν. Λάρισας κ. Δ. Παπαποστόλου, εκτιμά ότι στη Λάρισα η δίχρονη προσχολική αγωγή μπορεί να προχωρήσει από τη στιγμή μάλιστα που στο προηγούμενο Δ.Σ. του Δήμου Λαρισαίων, ανακοινώθηκε ότι ο Δήμος θα προχωρήσει στη διαμόρφωση ενός κτιριολογικού προγράμματος ανέγερσης νέων σχολικών υποδομών, προκειμένου να ανταποκριθεί στις ανάγκες εφαρμογής της δίχρονης υποχρεωτικής εκπαίδευσης, ενώ άμεσα μέτρα που προτίθεται να πάρει, ώστε να καλυφθούν προσωρινά αυτές οι ανάγκες, από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, σε περιοχές που έχουν οξύ πρόβλημα, είναι η επέκταση σχολικών υποδομών με προκάτ αίθουσες, ακόμα και η διάθεση αιθουσών σε Παιδικούς Σταθμούς του Δήμου.

Η ΚΕΔΕ ΖΗΤΑ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΔΙΧΡΟΝΗΣ

Αναστολή της εφαρμογής του νόμου για τη δίχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση λόγω έλλειψης υποδομών ζήτησε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) Γιώργος Πατούλης από τη νέα υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως. Από την πλευρά της, η υπουργός τόνισε ότι πρόθεση του Υπουργείου είναι να εφαρμοστεί η νομοθεσία, προσθέτοντας ωστόσο ότι «είναι σημαντικό να υπάρχουν και οι απαραίτητες προδιαγραφές για να μην μείνει κανένα παιδί εκτός δομών».

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ γνωστοποίησε στην υπουργό την πρόσφατη απόφαση-πρόταση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ να ανασταλεί η υλοποίηση της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης στα νηπιαγωγεία, σε δήμους που αντικειμενικά δεν διαθέτουν τις αναγκαίες κτιριακές υποδομές. Μάλιστα, ο κ. Πατούλης αναφέρθηκε στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν δεκάδες δήμοι, κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα, λόγω έλλειψης αιθουσών για να στεγάσουν τα παιδιά στα υφιστάμενα σχολεία, εφόσον το μέτρο εφαρμόστηκε χωρίς να έχει δοθεί χρόνος προετοιμασίας. Έτσι, σε πολλές περιοχές δεν υπήρχαν αίθουσες για τη στέγαση των νηπίων, ενώ την ίδια στιγμή οι γονείς τους ήταν υποχρεωμένοι να τα εγγράψουν στο σχολείο. Η συγκεκριμένη συνάντηση δεν κατέληξε προς το παρόν σε κάποια συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών, που δεσμεύτηκαν να επεξεργαστούν τα δεδομένα, ωστόσο από την πλευρά του Υπουργείου Παιδείας φαίνεται πως δεν υπάρχει πρόθεση αλλαγής του νόμου για τη δίχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση των νηπίων.

Συνολικά, από τους 325 δήμους της χώρας, 184 δήμοι εντάχθηκαν στη δίχρονη προσχολική εκπαίδευση την προηγούμενη σχολική χρονιά, όταν και εφαρμόστηκε για πρώτη φορά ο νόμος. Με την έναρξη του σχολικού έτους 2019-20 τον Σεπτέμβριο, ο συνολικός αριθμός των δήμων εφαρμογής του θα ανέρχεται σε 298, εφόσον έχει προβλεφθεί η επέκτασή του σε 114 ακόμα δήμους σε όλη τη χώρα. Η σχετική κοινή υπουργική απόφαση έχει υπογραφεί στις αρχές του χρόνου από την προηγούμενη κυβέρνηση.

ΝΑΤΑΣΑ ΠΟΛΥΓΕΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass