Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Προϋποθέσεις με σύγχρονους όρους, για όλα τα παιδιά»

ΤΟ ΕΚΛ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΧΡΟΝΗ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

Δημοσίευση: 18 Ιουλ 2019 15:30

Το Εργατικό Κέντρο Λάρισας με ανακοίνωσή του καταγγέλλει «την απαράδεκτη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με ευθύνη της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και την ανοχή της ΝΔ στο ζήτημα της προσχολικής αγωγής.

Το γεγονός πως η θεσμοθέτηση αυτού του αναγκαίου μέτρου για τα παιδιά μας έγινε χωρίς να εξασφαλίζονται στην πράξη οι αντίστοιχες προϋποθέσεις, αποκαλύπτει πως δεν υπάρχει καμία πρόθεση για την ουσιαστική αναβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης.

Συγχρόνως όλη αυτή η εξέλιξη καλλιεργεί το έδαφος για να ανθίσει η ιδιωτική εκπαίδευση και σε αυτό το κομμάτι. Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας γνώριζε τα προβλήματα, όπως παραδέχτηκε σε συνάντηση που είχε με το Δ.Σ. της ΔΟΕ, πριν ακόμα από τις εκλογές (π.χ. για τις ελλείψεις σε κτιριακές υποδομές).

Παρόλα αυτά δεν δεσμεύτηκε ότι θα πάρει κάποιο συγκεκριμένο μέτρο για την επίλυσή τους. Αντίθετα, πέταξε το μπαλάκι στη ΔΟΕ και τα Σωματεία για να προτείνουν λύσεις, να προτείνουν μέχρι και συγκεκριμένα κτίρια με οδό και αριθμό ανά Δήμο για να δημιουργηθούν νέες αίθουσες! Η υπουργός Παιδείας γνωστοποίησε συγχρόνως την πρόθεσή της, αν δεν λυθούν τα προβλήματα (με ποιανού άραγε την ευθύνη;) να προχωρήσει άμεσα σε νομοθετική παρέμβαση για αναστολή της εφαρμογής της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής σε συγκεκριμένους Δήμους.

Οι γονείς θα βρεθούν μπροστά σε μια εκρηκτική κατάσταση που δημιουργεί η έλλειψη απαραίτητης χρηματοδότησης , αντίστοιχων δομών και προσωπικού . Ήδη στο Δήμο Λαρισαίων, που είναι ένας από τους 114 πανελλαδικά που θα εφαρμοστεί φέτος αυτό το μέτρο , υπάρχουν 250 παιδιά για τα οποία δεν υπάρχει χώρος να στεγαστούν.

Αυτή η εικόνα γίνεται ακόμη πιο τραγική όταν θα είναι αναγκασμένοι πολλοί από τους γονείς να μετακινούν τα παιδιά αρκετά χιλιόμετρα πιο μακριά από τον τόπο κατοικίας τους για να βρούνε νηπιαγωγείο ή θα πρέπει να συμβιβαστούν με το να στοιβαχτούνε τα νήπια σε ακατάλληλες αίθουσες δημοτικών σχολείων ή προκάτ σε προαύλια κ.ά.). Αυτά τα απαράδεκτα μέτρα τα οποία κυβέρνηση και δήμοι επιχειρούν για να «συμμαζέψουν» την κατάσταση δεν αποτελούν λύση ούτε στο ελάχιστό πολύ δε περισσότερο οι αντιδραστικές-αναχρονιστικές απόψεις(ΚΕΔΕ-Πατούλης) που μιλούν για κατάργηση της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής με το πέρασμα των νηπιαγωγείων στην Τοπική Διοίκηση.

«Απαιτούμε να παρθούν εδώ και τώρα, με ευθύνη της κυβέρνησης, όλα τα αναγκαία μέτρα που θα εξασφαλίσουν την ουσιαστική εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής σε όλη τη χώρα, χωρίς εξαιρέσεις. Ούτε βήμα πίσω από αυτή την ανάγκη και τη δυνατότητα της εποχής μας!».

Το ΕΚΛ τονίζει, τέλος, την ανάγκη ότι «οι εργαζόμενοι , οι λαϊκές οικογένειες δεν μπορούν να πάνε πίσω από την απαίτηση να διεκδικήσουν: δημόσια και δωρεάν φοίτηση για όλα τα παιδιά χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση των οικογενειών. Να εξασφαλιστούν άμεσα όλες οι αναγκαίες προϋποθέσεις με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για να υλοποιηθεί η Δίχρονη Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή και Εκπαίδευση, με σύγχρονους όρους, για όλα τα παιδιά του νηπίου/προνηπίου, με μόνιμο παιδαγωγικό και βοηθητικό προσωπικό για να καλύπτουν 15 παιδιά ανά τμήμα, και επαρκείς κτιριακές εγκαταστάσεις».