«Δημόσια δωρεάν προσχολική αγωγή για όλα τα παιδιά»

ΔΙΕΚΔΙΚΕΙ Η ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΝΤΑΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ ΠΑΙΔΙΩΝ ΑΠΟ ΤO ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΣΠΑ

Δημοσίευση: 26 Ιουλ 2019 16:46

Η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) καταγγέλλει τον αποκλεισμό χιλιάδων παιδιών από τη δωρεάν προσχολική αγωγή για τη νέα σχολική χρονιά 2019-2020.

«Για μία ακόμα χρονιά χιλιάδες παιδιά αποκλείστηκαν από το πρόγραμμα της ΕΕΤΑΑ (ΕΣΠΑ) για “δωρεάν φιλοξενία στους βρεφονηπιακούς σταθμούς και τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών”, γιατί οι γονείς τους δεν πληρούν τα κριτήρια που ορίζει το πρόγραμμα, δεν συγκέντρωσαν τα απαιτούμενα μόρια ή δεν έχουν καν δικαίωμα συμμετοχής σ’ αυτό. Για μία ακόμα χρονιά πολλοί από τους γονείς που απέκτησαν το περιβόητο “κουπόνι” (voucher) μάταια θα ψάχνουν για έναν παιδικό σταθμό στη γειτονιά τους που να έχει θέσεις προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες τους. Σε 161 δήμους δεν υπάρχουν καν βρεφικοί σταθμοί, και σε 131 δήμους υπάρχει τουλάχιστον διπλάσια ζήτηση από τις θέσεις που διαθέτουν οι παιδικοί σταθμοί» αναφέρει σε ανακοίνωσή της. Το πλαίσιο των διεκδικήσεων συλλόγων και ομάδων της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) συνοψίζεται στις εξής προτάσεις:

- Να εξασφαλίζεται από το κράτος για όλα τα παιδιά -από τη γέννησή τους μέχρι την είσοδό τους στο σχολείο- θέση σε προσχολική δομή δημόσια και δωρεάν. Χωρίς voucher, χωρίς τροφεία, χωρίς χρήματα γονιών για να καλύψουν λειτουργικές δαπάνες, εξόδους, πολιτιστικές δράσεις. Παιδικοί σταθμοί και νηπιαγωγεία, τόσα όσα καλύπτουν τις ανάγκες όλων των παιδιών.

- Άμεση και ουσιαστική υλοποίηση της δίχρονης υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής με κρατική χρηματοδότηση που θα καλύψει όλες τις ανάγκες σε κτίρια, αίθουσες και προσωπικό.

- Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων, παιδαγωγών (βρεφονηπιοκόμων και νηπιαγωγών), ειδικού παιδαγωγικού, ειδικού επιστημονικού (λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, ψυχολόγοι), βοηθητικού προσωπικού.

 - Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να μη γίνει καμία απόλυση. Σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες με 6ωρο, 5ήμερο, 30ωρο.

- Κτίρια σύγχρονα, ασφαλή, με τους αναγκαίους χώρους για το παιχνίδι, τη σίτιση, την ξεκούραση των παιδιών.

- Η σίτιση να γίνεται με ευθύνη του κράτους, για όλα τα παιδιά, με το αναγκαίο προσωπικό, με ποιότητα και επάρκεια.

- Ενιαίο, επιστημονικό, αναβαθμισμένο, σύγχρονο παιδαγωγικό πρόγραμμα με ευθύνη του κράτους (π.χ. Υπουργείο Παιδείας). Το περιεχόμενο του παιδαγωγικό έργου δεν μπορεί να είναι στη δικαιοδοσία της εκάστοτε δημοτικής αρχής, διαφοροποιημένο και αποσπασματικό. Να συνδέεται το παιδαγωγικό έργο των παιδικών σταθμών με αυτό των νηπιαγωγείων.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass