Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Καθυστερούν» οι προσλήψεις αναπληρωτών

Δημοσίευση: 12 Αυγ 2019 20:35

Να γίνουν έγκαιρα - έως την πρώτη εβδομάδα Σεπτεμβρίου – οι προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών έτσι ώστε να ξεκινήσει ομαλά η νέα σχολική χρονιά, ζητά ο αιρετός των δασκάλων – νηπιαγωγών στο ΚΥΣΠΕ, Βασίλης Παληγιάννης.


Ο κ. Παληγιάννης επιρρίπτοντας ευθύνες στην προηγούμενη πολιτική ηγεσία με αφορμή την παράταση έως τις 23 Αυγούστου στους πίνακες αναπληρωτών, ζητά να ανοίξει το σύστημα έτσι ώστε οι αναπληρωτές να δηλώσουν τις περιοχές προτίμησης.
Στο μεταξύ, οι φετινές αποσπάσεις εκπαιδευτικών προκαλούν αντιδράσεις, κυρίως δασκάλων με πολυετή προϋπηρεσία, οι οποίοι δεν κατάφεραν να αποσπαστούν στον νομό. Αφού τις θέσεις "κατέλαβαν" οι εκλεγμένοι στα διαμερισματικά συμβούλια, οι "ευνοημένοι" της απλής αναλογικής στις δημοτικές εκλογές, όπως και οι εκπαιδευτικοί που αποσπάσθηκαν λόγω ειδικών κατηγοριών.
ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ
Αναφερόμενος στο θέμα των διορισμών, ο κ. Παληγιάννης σημειώνει μεταξύ άλλων ότι "είναι αλήθεια ότι μόνο στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση την περασμένη σχολική χρονιά 2018-2019 προσλήφθηκαν ως αναπληρωτές περίπου 22.000.
Αναμφισβήτητα ο μεγάλος αριθμός αναπληρωτών πιστοποιεί τις πραγματικές ανάγκες του εκπαιδευτικού μας συστήματος αλλά και την αδήριτη ανάγκη για μόνιμους διορισμούς. Το βέβαιο είναι πως δεν είναι δυνατόν το εκπαιδευτικό μας σύστημα να στηρίζεται στον θεσμό των αναπληρωτών.
Το αίτημα για μόνιμους διορισμούς στην εκπαίδευση δεν είναι απλά απαίτηση των καιρών, είναι αναγκαιότητα. Δυστυχώς η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έπαιξε με την αγωνία και το μέλλον των χιλιάδων αναπληρωτών κι αδιόριστων εκπαιδευτικών.
Θυμίζω τις ανέξοδες υποσχέσεις για 30.000, για 20.000 και από το τέλος του 2018 για 15.000 διορισμούς. Πέντε χρόνια ο Τσίπρας και οι υπουργοί Παιδείας αρκέστηκαν σε υποσχέσεις κι αερολογίες χωρίς αντίκρισμα. Είναι αλήθεια πως προεκλογικά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δρομολόγησε 4.500 διορισμούς στην ειδική αγωγή χωρίς ωστόσο να τους κατανείμει ανά κλάδο, ειδικότητα και βαθμίδα εκπαίδευσης. Πρωτόγνωρο κι όμως αληθινό που πιστοποιεί την έλλειψη σοβαρής και υπεύθυνης εκπαιδευτικής πολιτικής. Δυστυχώς κι εδώ υπήρξε σκόπιμη καθυστέρηση με αποτέλεσμα, με βάση την ενημέρωση ΑΣΕΠ η διαδικασία να ολοκληρωθεί κοντά στα Χριστούγεννα. Ταυτόχρονα η εξαγγελία για 10.500 διορισμούς στη γενική αγωγή και μάλιστα για το 2020 και 21 πιστοποιούν τον εμπαιγμό των εκπαιδευτικών.
Ο Γαβρόγλου γνωρίζοντας ότι δεν θα γίνουν διορισμοί πέρασε διάταξη (Ν.4589/19) για την ισχύ των φετινών πινάκων κατάταξης αναπληρωτών για το 2019-2020 με όλες τις αρνητικές συνέπειες μη προσμέτρησης της περσινής προϋπηρεσίας, νέες αιτήσεις, κατάθεση νέων τίτλων σπουδών κ.τ.λ.. Κι ενώ άφησε μετέωρο το θέμα των πινάκων των αναπληρωτών, έσπευσε να διορίσει εκπαιδευτικούς που είχαν προσφύγει στη δικαιοσύνη και μάλιστα χωρίς τελεσίδικη απόφαση εγείροντας θέματα ισονομίας, ηθικής και δικαίου, αφού διορίστηκαν π.χ. νηπιαγωγοί που ήταν εκατοντάδες θέσεις χαμηλότερα στον πίνακα επιτυχόντων του τελευταίου διαγωνισμού ΑΣΕΠ κι έμειναν αδιόριστοι νηπιαγωγοί που ήταν σε υψηλότερες θέσεις.
Γιατί άραγε; Αυτές είναι οι αρχές κι οι αξίες που πρέσβευε ο ΣΥΡΙΖΑ που άλλα έλεγε, άλλα ήθελε κι άλλα έκανε. Αυτό που θέλω να τονίσω, είναι πως οι συνάδελφοί μας αναπληρωτές βρέθηκαν αντιμέτωποι με αλόγιστες και πρόχειρες νομοθετικές ρυθμίσεις που γκρέμισαν τα όνειρά τους.
Σημασία έχει πως και την τρέχουσα σχολική χρονιά το εκπαιδευτικό μας σύστημα θα στηριχθεί και πάλι στους αναπληρωτές.
Για τον σκοπό αυτό απαιτείται: Να ανοίξει άμεσα το σύστημα για τη δήλωση περιοχών προτίμησης. Να δρομολογηθούν όλες οι διοικητικές ενέργειες ώστε η πρόσληψη των αναπληρωτών να πραγματοποιηθεί πριν την έναρξη του νέου διδακτικού έτους. Η νέα κυβέρνηση να συμβάλει στην επίσπευση των διαδικασιών για την ολοκλήρωση των διορισμών στην ειδική αγωγή. Άμεσα να δρομολογήσει όλες τις απαραίτητες ενέργειες για μόνιμους διορισμούς και στη γενική αγωγή. Διορισμούς που να καλύπτουν το σύνολο των αναγκών του εκπαιδευτικού μας συστήματος.
Να αντιμετωπίσει τους αναπληρωτές ισότιμα με τους μόνιμους εκπαιδευτικούς. Όλοι οι εκπαιδευτικοί αναπληρωτές και μόνιμοι έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις, άρα πρέπει να έχουν και τα ίδια δικαιώματα" καταλήγει ο κ. Παληγιάννης.
ΑΠΟΣΠΑΣΕΙΣ
Η απλή αναλογική "ευνόησε" τις αποσπάσεις εκπαιδευτικών –κυρίως δασκάλων στον νομό Λάρισας– οι οποίοι στις δημοτικές εκλογές του περασμένου Μαΐου συμμετείχαν ως υποψήφιοι κυρίως στα διαμερισματικά συμβούλια. Ήδη οι εκλεγμένοι απευθύνονται στον Δήμο Λαρισαίων προκειμένου να λάβουν τις σχετικές βεβαιώσεις έτσι ώστε να υπηρετήσουν πλέον στη νέα τους θέση και να μην παρουσιαστούν την 1η Σεπτεμβρίου στο σχολείο που υπηρετούσαν πέρυσι.
Το Υπουργείο Παιδείας ικανοποίησε φέτος ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό αποσπάσεων, μεταξύ των οποίων και 55 δάσκαλοι που αποσπάσθηκαν στον νομό Λάρισας. Από αυτούς οι 27 δάσκαλοι και 11 γυμναστές έχουν εκλεγεί στα δημοτικά και διαμερισματικά συμβούλια, ενώ οι υπόλοιποι 17 δάσκαλοι αποσπάσθηκαν λόγω ειδικών κατηγοριών (σύζυγοι στρατιωτικών, μελών ΔΕΠ κ.ά.).
Το αποτέλεσμα ήταν να καλυφθούν τα κενά στα δημοτικά σχολεία και να μείνουν εκτός νομού, δάσκαλοι με αρκετά χρόνια προϋπηρεσίας, ενώ παράλληλα η διαρκής - λόγω υπογεννητικότητας - μείωση του μαθητικού δυναμικού (σ.σ. τα "πρωτάκια" φέτος στον νομό Λάρισας μειώθηκαν κατά 448) σημαίνει την παράλληλη μείωση των οργανικών θέσεων.
Αντίθετα στους νηπιαγωγούς έγιναν περισσότερες (70) αποσπάσεις στον νομό Λάρισας με αφορμή την εφαρμογή του νόμου Γαβρόγλου για την υποχρεωτική φοίτηση των προνηπίων, καθώς εκατοντάδες προνήπια που μέχρι πέρυσι φοιτούσαν στους Παιδικούς Σταθμού του Δήμου Λαρισαίων από φέτος θα φοιτήσουν στα δημόσια νηπιαγωγεία.
Β.Κ.

Σχετικά Άρθρα