Δύο ασημένια και τρία χάλκινα μετάλλια

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗ 13η ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ-ΑΣΤΡΟΦΥΣΙΚΗΣ

Δημοσίευση: 14 Αυγ 2019 15:20

Επέστρεψε χθες η ελληνική αποστολή, που εκπροσώπησε τη χώρα μας στη 13η Διεθνή Ολυμπιάδα Αστρονομίας – Αστροφυσικής, στην πόλη Keszthely της Ουγγαρίας.

Στη φετινή διοργάνωση, η ελληνική ομάδα κατέκτησε δύο ασημένια μετάλλια με τους μαθητές Θέμη Πουλτουρτζίδη (1ο Λύκειο Κιλκίς) και Αργύρη Γιαννίση – Μανέ (Μουσικό Λύκειο Βόλου) και τρία χάλκινα μετάλλια με τους μαθητές Ευτυχία Βασιλείου (Πρότυπο ΓΕΛ Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά), Διονύση Γάκη (Πειραματικό Λύκειο Πατρών) και Κωνσταντίνο Ξυλόπορτα (Πειραματικό Λύκειο Αγ. Αναργύρων). Όλοι δηλαδή οι μαθητές ανέβηκαν στο βάθρο των νικητών και μάλιστα αυτή τη φορά με ένα μετάλλιο στο στήθος τους, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά στις 13 διοργανώσεις όπου έχει συμμετάσχει η χώρα μας.

Της αποστολής ηγήθηκαν ο Λουκάς Ζαχείλας, αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και η Dr Χαρά Παπαθανασίου του Πανεπιστημίου του Leiden της Ολλανδίας. Την αποστολή συνόδευσε ως παρατηρητής η κ. Μαρία Κονταξή, ΕΔΙΠ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Στη 13η Διεθνή Ολυμπιάδα Αστρονομίας και Αστροφυσικής συμμετείχαν 46 χώρες (αριθμός-ρεκόρ) από την Ευρώπη, την Ασία και την Αμερική, με 254 μαθητές. Πρόκειται για τους καλύτερους μαθητές που επελέγησαν να εκπροσωπήσουν τις χώρες τους από όλο τον κόσμο.

Τα θέματα στα οποία διαγωνίσθηκαν οι μαθητές της Ολυμπιάδας αφορούσαν στη Θεωρητική Αστροφυσική (50% τη συνολικής βαθμολογίας), στην Ανάλυση Δεδομένων (25%) και τις Αστρονομικές Παρατηρήσεις (25%). Ο πρώτος μαθητής επέλυσε το 88,94% των θεμάτων.

Η μαθητική ομάδα επιλέχθηκε από τους 200 περίπου μαθητές όλης της Ελλάδας, που συμμετείχαν στις τρεις φάσεις του 24ου Πανελληνίου Διαγωνισμού Αστρονομίας 2019, και διενεργήθηκε από την Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας. Οι διαγωνιζόμενοι μαθητές ορμώμενοι από το ενδιαφέρον και τον ενθουσιασμό τους για την Αστρονομία και την Αστροφυσική εργάστηκαν σκληρά μελετώντας αποκλειστικά στον ελεύθερό τους χρόνο (παρότι η Αστρονομία απουσιάζει από το αναλυτικό πρόγραμμα της Μέσης Εκπαίδευσης, και οι Ολυμπιονίκες μαθητές δεν πριμοδοτούνται όπως όλων των άλλων Ολυμπιάδων με την ελεύθερη εισαγωγή στα ΑΕΙ της χώρας μας).

Η Ολυμπιακή ομάδα εκπαιδεύτηκε στον Βόλο τον περασμένο Ιούνιο και Ιούλιο από παλιούς επιτυχόντες Ολυμπιάδων και συγκεκριμένα από τους Άγγελο Τσιάρα, Μάνο Βουρλιώτη, Αγγελική Μπανιά, Γιάννη Κουταλιό, Γιάννη Βογιατζή και Ορφέα Βουτυρά. Την εκπαίδευση της ομάδας υποστήριξε και φέτος το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και ο Δήμος Βόλου. Τα έξοδα μετάβασης κι επιστροφής της ελληνικής αποστολής κάλυψε με ευγενική χορηγία για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά το Ίδρυμα Ωνάση.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass