Σχολεία-εργοτάξια για την έναρξη της σχολικής χρονιάς

ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΤΙΡΙΑΚΗΣ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΣΕ ΔΕΚΑΔΕΣ ΣΧΟΛΙΚΑ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΑ -ΑΛΛΑΖΕΙ Η ΕΙΚΟΝΑ ΧΩΡΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ

Δημοσίευση: 21 Αυγ 2019 22:06

Σε εργοτάξια έχουν μετατραπεί δεκάδες σχολικά συγκροτήματα του Δήμου Λαρισαίων, με τα συνεργεία τους να δουλεύουν πυρετωδώς, ώστε να προλάβουν την είσοδο των μαθητών, με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Αλλάζουν εικόνα, εμπλουτίζονται με νέα στοιχεία που θα καλύψουν ανάγκες λειτουργίας τους και γενικότερα οι εργασίες συντήρησης και κτιριακής αναβάθμισης, που υλοποιούνται αυτό το χρονικό διάστημα, στοχεύουν να καταστήσουν τις υποδομές εκπαίδευσης στην πόλη σε άρτια οργανωμένους χώρους, με σύγχρονες προδιαγραφές (μέτρα πυροπροστασίας, ελαστικά δάπεδα σε γήπεδα κ.ά.).

Ένα μεγάλο μέρος των εργολαβιών που εξελίσσονται, στηρίζεται στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα «Φιλόδημος» του Υπουργείου Εσωτερικών, που έχει εγκριθεί για τον Δήμο Λαρισαίων, ο οποίος μέσω της τεχνικής του υπηρεσίας προσπαθεί με συντονισμένες και επίμονες προσπάθειες να απορροφήσει τις κρατικές επιχορηγήσεις, ενισχύοντας την αξιοπρεπή λειτουργία των σχολείων και ανταποκρινόμενος στα αμέτρητα προβλήματα που παρουσιάζονται καθημερινά, δίνοντας προτεραιότητα στην ασφάλεια των μαθητών, στη βελτίωση των υποδομών, στη σωστή λειτουργία των εγκαταστάσεων και τον ευπρεπισμό των σχολείων.

Η αναπληρώτρια προϊσταμένη του Τμήματος Συντήρησης Δημοτικών Κτιρίων της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Λαρισαίων, αρχιτέκτονας μηχανικός κ. Κατερίνα Ιωαννίδου, παρουσιάζει στην «Ε» αναλυτικά τον προγραμματισμό των εργασιών συντήρησης και αναβάθμισης σχολείων. Ένα μέρος αυτών έχει ολοκληρωθεί κι ένα άλλο βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ σημειώνει ότι προβλέπεται να ακολουθήσουν και νέες εργολαβίες.

ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ

Στο πλαίσιο του «Φιλόδημου ΙΙ» υλοποιούνται δύο υποέργα συνολικού προϋπολογισμού 1.900.000 ευρώ. Η χρηματοδότηση που δύναται να λάβει ο Δήμος Λαρισαίων από το πρόγραμμα αυτό είναι 858.400 ευρώ.

Τη μελέτη και επίβλεψη των έργων έχει αναλάβει η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Λαρισαίων και συγκεκριμένα το Τμήμα Συντήρησης Σχολικών και Δημοτικών Κτιρίων μαζί με το Τμήμα Η/Μ Εργων και Συντήρησης Εργων. Στην περίπτωση που το ποσό χρηματοδότησης από το ως άνω πρόγραμμα δεν επαρκεί για την ολοκλήρωση του έργου, η οικονομική διαφορά που ενδεχομένως θα προκύψει, θα καλυφθεί από ιδίους πόρους του Δήμου Λαρισαίων ή από άλλο χρηματοδοτικό πρόγραμμα.

Στο πρώτο υποέργο με τίτλο «Επισκευή, συντήρηση σχολικών κτιρίων και αύλειων χώρων (οικοδομικές και Η/Μ εργασίες)» με προϋπολογισμό μελέτης 1.779.999,97 ευρώ (μετά του Φ.Π.Α.) ανάδοχος είναι η ανώνυμη εταιρεία «ΕΚΤΩΡ ΤΕΧΝΙΚΗ», με ημερομηνία περαίωσης των εργασιών τη 15η Φεβρουαρίου 2020.

Το αντικείμενο του υποέργου αφορά σε οικοδομικές, ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες επισκευών – συντηρήσεων στα ακόλουθα 34 σχολικά συγκροτήματα της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Λαρισαίων: 1ο Νηπιαγωγείο Γιάννουλης, 2ο Νηπιαγωγείο και 2ο Δημοτικό Σχολείο Γιάννουλης , 3ό Νηπιαγωγείο Γιάννουλης (Εργατικές Κατοικίες Γιάννουλης), 4ο και 47ο Νηπιαγωγεία και 17ο Δημοτικό (Ανθούπολη), 11ο και 34ο Νηπιαγωγείο και 7ο και 30ό Δημοτικό (Κουμουνδούρου 53) , 13ο Νηπιαγωγείο και 25ο Δημοτικό Σχολείο ( Λιβαδάκι) , 16ο Νηπιαγωγείο και 20ό Δημοτικό Σχολείο (Αμπελόκηποι), 17ο και 50ό Νηπιαγωγεία (Πυροβολικά), 33ο Νηπιαγωγείο, 5ο και 36ο Δημοτικά Σχολεία (Χρυσοχόου 2), 42ο Νηπιαγωγείο (Νέα Πολιτεία), Δημοτικό Σχολείο Τερψιθέας, 1ο Δημοτικό Σχολείο Γιάννουλης, 1ο Δημοτικό Σχολείο Κοιλάδας, 2ο Δημοτικό Σχολείο (Ηπείρου 34 και Λογιωτάτου), 9ο Δημοτικό Σχολείο (Φιλιππούπολη) , 12ο Δημοτικό Σχολείο (Αρκαδίου 38, Άγιος Γεώργιος), 13ο Δημοτικό Σχολείο (Αβέρωφ), 16ο Δημοτικό Σχολείο (Νεράιδα), 21ο Δημοτικό και 39ο Νηπιαγωγείο (Νεάπολη), 23ο Δημοτικό Σχολείο (Άγιος Γεώργιος), 24ο Δημοτικό Σχολείο (Χαραυγή), 39ο Δημοτικό Σχολείο (Άγιος Κων/νος), Γυμνάσιο - Λύκειο Φαλάνης, 1ο Γυμνάσιο (Ηπείρου και Ανθ. Γαζή), 2ο Λύκειο (Ηρώων Πολυτεχνείου 189), 3ο Γυμνάσιο - 3ο Λύκειο (Καρδίτσης τέρμα) 5ο Γυμνάσιο – 5ο Λύκειο (Ιουστινιανού, Κομνηνών και Βουτσιλά), 7ο Γυμνάσιο – 4ο ΕΠΑΛ (Άγιος Γεώργιος), 9ο Γυμνάσιο (Χαραυγή), 13ο Γυμνάσιο (Αβέρωφ) , 4ο Λύκειο (Ηπείρου και Ανθίμου Γαζή) 12ο Λύκειο - ΔΑΔ (Αβέρωφ), 1ο ΣΕΚ (Τέρμα οδού Καρδίτσης), 7ο ΕΠΑΛ (Νέα Πολιτεία).

Μεταξύ των εργασιών που προβλέπονται είναι επισκευή τουαλετών ήτοι, αποχετεύσεων, δικτύων ύδρευσης, αποκατάσταση υγρασίας τοίχων, επισκευή και αντικατάσταση σπασμένων πλακιδίων τοίχων, ειδών υγιεινής, δαπέδων, επισκευή σπασμένων θυρών, συντήρηση θυρών με ελαιοχρωματισμό και χρωματισμοί τοίχων, επισκευή ασφαλτοστρώσεων, τσιμεντοστρώσεων και πλακοστρώσεων αύλειων χώρων, κρασπέδων, κατασκευή ραμπών, επισκευή σπασμένων πλακών πεζοδρομίων στις εισόδους των σχολείων, καθιζήσεων αυλών περιμετρικά των κτιρίων και τοποθέτηση μεταλλικών σχαρών συλλογής ομβρίων σε τμήματα αυλών όπου λιμνάζουν βρόχινα νερά, επισκευές σε δάπεδο χώρων παιχνιδιού με τοποθέτηση ελαστικού δαπέδου ασφαλείας κάτω από τα όργανα παιδικής χαράς για αποφυγή τραυματισμού των νηπίων και σε χώρους άθλησης με την αντικατάσταση του φθαρμένου συνθετικού χλοοτάπητα, τοποθέτηση αντιολισθητικού πλαστικού τάπητα σε τρεις εισόδους σχολείου, τοποθέτηση ελαστικού τάπητα σε γυμναστήριο, επισκευή δαπέδων σχολείων, επισκευή και συντήρηση ξύλινων πάγκων αυλής και συντήρηση κιόσκι και ξύλινων στεγάστρων, επικάλυψη καλοριφέρ με ξύλινα ντουλάπια για προστασία νηπίων από τραυματισμούς, επισκευή κιγκλιδωμάτων, τοίχων περίφραξης και αντικατάσταση σάπιων κιγκλιδωμάτων, ελαιοχρωματισμός μεταλλικών στεγάστρων, τοποθέτηση ρολών ασφαλείας σε εισόδους σχολείων και σιδηρών κιγκλιδωμάτων σε παράθυρα ορόφων για προστασία από βανδαλισμούς και πτώση, αντικατάσταση εσωτερικών φεγγιτών μεταξύ αιθουσών και εσωτερικών διαδρόμων σχολείων, επισκευή γυψοσανίδων εσωτερικών χώρων και τσιμεντοσανίδων εξωτερικά σε προεξέχοντα τμήματα στεγών που έχουν σπάσει επισκευή ρωγμών κ.ά.

Στο δεύτερο υποέργο με προϋπολογισμό μελέτης 120.000 ευρώ, ανάδοχος είναι η εταιρεία «Γκουγκούλης Κων/νος & ΣΙΑ Ε.Τ.Ε.» με μέσο ποσοστό έκπτωσης 58,27% επί του προϋπολογισμού της μελέτης, δηλαδή συμβατικό ποσό 50.071,26 ευρώ και η προθεσμία περάτωσης του έργου είναι 120 ημέρες.

Το αντικείμενο του έργου αφορά σε εργασίες πυροπροστασίας οι οποίες γίνονται σε 4 σχολικά συγκροτήματα της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Λαρισαίων και συγκεκριμένα στο 3ο Γυμνάσιο και 3ο Λύκειο, στο 6ο Γυμνάσιο και 6ο Λύκειο, στο Γυμναστήριο του 17ου Δημοτικού Σχολείου και στο Γυμναστήριο του 10ου Λυκείου.

Η υλοποίηση των προβλεπόμενων μέτρων και μέσων πυροπροστασίας και η παράδοσή τους σε πλήρη και αποτελεσματική λειτουργία, αποσκοπεί στην ετοιμότητα της εγκατάστασης προς έλεγχο από την Πυροσβεστική Υπηρεσία και περαιτέρω στην έκδοση Πιστοποιητικών Πυροπροστασίας, προκειμένου να εξασφαλισθούν οι προϋποθέσεις λειτουργίας των σχολικών μονάδων και να διασφαλισθεί η προστασία των χρηστών (μαθητών, δασκάλων και επισκεπτών) κατά την εκδήλωση πυρκαγιάς.

Σύμφωνα με την κ. Ιωαννίδου «Από τους αναδόχους των παραπάνω εργολαβιών έχουν ξεκινήσει οι εργασίες σε πολλά από τα παραπάνω σχολεία όπως στα 4ο και 47ο Νηπιαγωγεία και το 17ο Δημοτικό Σχολείο Ανθούπολης, στο 7ο ΕΠΑΛ, στα 1ο και 2ο ΣΕΚ της οδού Καρδίτσης, στο 12ο Δημοτικό στον Άγιο Γεώργιο, στο 20ό Δημοτικό Αμπελοκήπων, στο 21ο Δημοτικό Νεάπολης, στο 2ο Δημοτικό επί της οδού Ηπείρου και στο 5ο Λύκειο επί της οδού Ιουστινιανού και έχουν ήδη ολοκληρωθεί οι εργασίες στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Γιάννουλης και στο 3ο Νηπιαγωγείο Γιάννουλης, στο 13ο Δημοτικό και 13ο Γυμνάσιο Αβέρωφ, στο 24ο Δημοτικό Χαραυγής και στο 9ο Δημοτικό της συνοικίας Λιβαδάκι.

Έχουν επίσης ολοκληρωθεί οι εργασίες στις αυλές των 4ου Γυμνασίου και 4ου Λυκείου μέσω εργολαβίας κόστους 26.000 ευρώ, από χρηματοδότηση πόρων του εθνικού σκέλους του Π.Δ.Ε. του προϋπολογισμού του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων στο πλαίσιο υλοποίησης της ΠΙΛΟΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ «ΕΜΑΥΤΙΩΝ» που αφορούσε σε διαμόρφωση των αθλητικών εγκαταστάσεων του αύλειου χώρου των δύο παραπάνω σχολείων.

Σύντομα επίσης ολοκληρώνονται και οι εργασίες της εργολαβίας επισκευών συντηρήσεων σχολείων του έτους 2018 προϋπολογισμού 801.561,00 ευρώ μετά του Φ.Π.Α. σε 35 σχολικά συγκροτήματα.

Μικρότερες εργολαβίες εκτελούνται αυτή τη στιγμή στην αυλή του 3ου Δημοτικού και του 35ου Νηπιαγωγείου με ανάδοχο την κα Ζαχαρή Μαρία και στα 1ο ΣΕΚ και 7ο ΕΠΑΛ με ανάδοχο την «Γκουγκουλης Κων/νος και ΣΙΑ Ε.Τ.Ε.».

ΝΕΑ ΕΡΓΑ ΓΙΑ 31 ΣΧΟΛΙΚΑ

ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΑ

«Πέραν αυτών βρίσκεται σε διαδικασία δημοπράτησης, εργολαβία για επισκευές και συντηρήσεις σχολείων σε επιπλέον 31 σχολικά συγκροτήματα της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης μετά από αιτήματα των διευθύνσεων των σχολείων προς την υπηρεσία και αυτοψίες που διενεργήθηκαν από υπαλλήλους του τμήματος έως τον μήνα Απρίλιο του 2019» σημειώνει η κ. Ιωαννίδου.

Ο συνολικός προϋπολογισμός των οικοδομικών και Η/Μ εργασιών του έργου ανέρχεται στο ποσό των 639.454,01 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α. και οι εργασίες αυτές αφορούν στα εξής σχολεία: Νηπιαγωγείο Τερψιθέας (πρώην Δημοτικό Σχολείο Τερψιθέας), 7o και 32ο Νηπιαγωγεία (Αγιάς 2), 9ο και 44o Νηπιαγωγεία (Άγιος Κων/νος), 10ο και 48o Νηπιαγωγεία (Λαχανόκηποι), 20ό και 43o Νηπιαγωγεία (Νεράιδα), 25ο Νηπιαγωγείο και 27ο Δημοτικό Σχολείο (Ηρακλειανού 36), 33ο Νηπιαγωγείο ( Άγιος Κωνσταντίνος), 52ο Νηπιαγωγείο (Πελοποννήσου και Ιωάννου), 2ο Δημοτικό Σχολείο και 2ο Νηπιαγωγείο Γιάννουλης, Ειδικό Νηπιαγωγείο και Δημοτικό Σχολείο Λάρισας (Νεάπολη), 4ο Δημοτικό Σχολείο (Κουμουνδούρου και Ανθίμου Γαζή), 6ο Δημοτικό Σχολείο (31ης Αυγούστου 34), 10ο Δημοτικό Σχολείο (Αιόλου 2), 18ο Δημοτικό Σχολείο (Ηπειρώτικα), 26ο Δημοτικό Σχολείο (Άγιος Θωμάς), 33ο Δημοτικό Σχολείο (Νέα Σμύρνη), 39ο Δημοτικό Σχολείο (Πλούτωνος 26), 44ο Δημοτικό Σχολείο (Νέα Πολιτεία), Γυμνάσιο Κοιλάδας, Γυμνάσιο - Λύκειο Γιάννουλης, Μουσικό Γυμνάσιο - Λύκειο, 2ο Γυμνάσιο – Λύκειο (Αιόλου 4), 5ο Γυμνάσιο – Λύκειο- Γυμναστήριο (Ιουστινιανού και Κομνηνών), 6ο Γυμνάσιο – 6ο Λύκειο (Φιλιππούπολη ), 8ο Γυμνάσιο (Τέρμα Λαγού), 10ο Γυμνάσιο (Τέρμα Ηρακλειανού), 11ο Γυμνάσιο (Νέα Σμύρνη), Γυμναστήριο 12ου Γυμνασίου- 8ου Λυκείου (Τέρμα Ρόδου, συνοικία Αμπελοκήπων), 14ο Γυμνάσιο (Χατζοπούλου και Καρκαβίτσα, πίσω από ΑΤΑ), 1ο Λύκειο (Ανθίμου Γαζή και Ηπείρου), 1ο ΕΠΑΛ και 2ο ΕΠΑΛ (τέρμα οδού Καρδίτσης).

Οι μελέτες και επιβλέψεις των παραπάνω γίνονται από τους υπαλλήλους της τεχνικής υπηρεσίας, αρχιτέκτονα μηχανικό Π.Ε. Κατερίνα Ιωαννίδου, Μακρογιαννούδη Χρυσοβαλλάντου πολιτικό μηχανικό Π.Ε. και Τριανταφυλλίδου Σταυρούλα Μηχανικό Έργων Υποδομής Τ.Ε. για τις οικοδομικές εργασίες και Αργύρη Τζιλάκα ηλεκτρολόγο μηχανικό Π.Ε. και Κώστα Συντάκα ηλεκτρολόγο μηχανικό Π.Ε. για τις ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες.

Της Λένας Κισσάβου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass