«Μάχη» για την ανεύρεση φοιτητικής στέγης στη Λάρισα

ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΓΟΝΕΙΣ ΘΑ ΔΥΣΚΟΛΕΥΤΟΥΝ ΝΑ ΒΡΟΥΝ ΜΙΚΡΑ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ - ΑΥΞΗΣΗ ΕΩΣ 10% ΣΤΙΣ ΤΙΜΕΣ- ΠΩΣ ΔΙΑΜΟΡΦΩΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΕΝΟΙΚΙΑ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ - ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ - ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΟΥΝ

Δημοσίευση: 25 Αυγ 2019 22:30
«Πονοκέφαλο» θα αποτελέσει για τους φοιτητές και τους γονείς τους η αναζήτηση φοιτητικής στέγης στη Λάρισα, με το πρώτο κύμα φοιτητών να έχει ήδη βρει το διαμέρισμα της αρεσκείας του… «Πονοκέφαλο» θα αποτελέσει για τους φοιτητές και τους γονείς τους η αναζήτηση φοιτητικής στέγης στη Λάρισα, με το πρώτο κύμα φοιτητών να έχει ήδη βρει το διαμέρισμα της αρεσκείας του…

«Μάχη» στην αναζήτηση στέγης που θα καλύπτει τις επιλογές της οικογένειας αναμένεται να δώσουν φέτος οι πρωτοετείς φοιτητές της Λάρισας, καθώς θα δυσκολευτούν ιδιαιτέρως, περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά, για να εξασφαλίσουν καλή και οικονομική κατοικία που θα στεγάσει τα όνειρα και τις προσδοκίες τους…

Η άλλοτε μεγάλη διαθεσιμότητα διαμερισμάτων και δη για φοιτητές, λόγω της πολυετούς κρίσης στην κτηματαγορά, έχει περιοριστεί και ο αριθμός των ακινήτων που υπάρχουν, δεν επαρκεί δυστυχώς για να καλύψει τις ανάγκες και τη μεγάλη ζήτηση που θα υπάρξει αμέσως μόλις ανακοινωθούν οι βάσεις εισαγωγής.

«Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν διαμερίσματα για φοιτητές αλλά από τη στιγμή που δεν έχουν ανεγερθεί αρκετές νέες οικοδομές, το απόθεμα μικρών κυρίως διαμερισμάτων έχει σταδιακά συρρικνωθεί. Νέοι εργαζόμενοι, νέοι γονείς έχουν στραφεί εδώ και μήνες στην ενοικίαση και όχι στην αγορά ακινήτων, με αποτέλεσμα η εξεύρεση φοιτητικής στέγης, που να ικανοποιεί τις προδιαγραφές, τις επιλογές και τον οικονομικό προγραμματισμό της οικογένειας να έχει καταστεί, αν όχι δυσεύρετη, τουλάχιστον δύσκολη» σχολιάζει στην «Ε» ο κτηματομεσίτης διευθυντής της «Kw ONE KELLER WILLIAMS» Kων. Κολοβός.

«Χωρίς μάλιστα να έχουν πιάσει ακόμη στα «δίκτυα τους», στον βαθμό που θα ήθελαν, τους ιδιοκτήτες διαμερισμάτων της Λάρισας οι διαδικτυακές πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης», εν αντιθέσει με άλλες περιοχές της χώρας, η αναζήτηση στέγης ίσως για πρώτη φορά φέτος να αποτελέσει για φοιτητές και γονείς πραγματικό «πονοκέφαλο».

Άλλωστε για αυτό ακριβώς τον λόγο αυτό το «κυνήγι» εξεύρεσης ενός καλού και φθηνού διαμερίσματος ξεκίνησε πριν από τον Δεκαπενταύγουστο μέσω μεσιτικών γραφείων από όσους ήταν «σίγουροι» πως θα εισαχθούν σε κάποια σχολή της Λάρισας. Οι συγκεκριμένοι εξασφάλισαν ήδη το διαμέρισμα της επιλογής τους, οπότε τα εναπομείναντα θα εξαφανιστούν εν ριπή οφθαλμού μιας και από την επόμενη εβδομάδα, με την ανακοίνωση των βάσεων, θα ξεκινήσει η εκστρατεία αναζήτησης φοιτητικής στέγης.

 Όσο για τις τιμές; Παρά τον μειωμένο αριθμό ακινήτων το ύψος των μισθωμάτων δεν έχει διαφοροποιηθεί ιδιαίτερα σε σχέση με πέρυσι και σε γενικές γραμμές τα ενοίκια είναι φθηνότερα, συγκριτικά με άλλες φοιτητικές πόλεις. Αυξήσεις βέβαια υπάρχουν από 10 έως 20 ευρώ (σε ποσοστό κατά μέσο όρο έως 10% δηλαδή) και ανάλογα πάντα με το διαμέρισμα, με τη θέση του ακινήτου, την περιοχή στην οποία βρίσκεται, την εγγύτητα στις γραμμές του αστικού, την κατάστασή του, την παλαιότητά του κ.ά.

ΤΑ ΔΙΑΘΕΣΙΜΑ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ

Παρενθετικά να σημειωθεί πως η πλειοψηφία των διαμερισμάτων που ενοικιάζεται σε φοιτητές είναι παλαιά ακίνητα. Και αυτό κυρίως γιατί στην προτίμησή τους είναι οι δρόμοι γύρω από το κέντρο της πόλης, που δύσκολα ανοικοδομείται. Είναι όμως συντηρημένα, ανακαινισμένα, φρεσκοβαμμένα και διαθέτουν ατομική θέρμανση φυσικού αερίου. Στις περιοχές που βρίσκονται κοντά στο ΤΕΙ Λάρισας (Φιλιππούπολη, Νεάπολη, Άγιος Θωμάς, Λιβαδάκι), μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να βρουν και σχετικά νεόδμητα ακίνητα.

Γκαρσονιέρες και δυάρια είναι αυτά που κυρίως διατίθενται. Γκαρσονιέρες 30 – 40 τ.μ. (υπνοδωμάτιο, κουζίνα, μπάνιο) και δυάρια 50 - 60 τ.μ., με ένα υπνοδωμάτιο, σαλόνι, κουζίνα . Υπάρχουν βεβαίως και τριάρια με δύο υπνοδωμάτια, τα οποία κυρίως τα προτιμούν όσοι επιλέγουν τη συγκατοίκηση, όπως και διαμερίσματα επιπλωμένα, με την έννοια ότι ο φοιτητής μπορεί να βρει, τα σημαντικότερα για τον οικιακό και ηλεκτρικό εξοπλισμό του. Στη συντριπτική πλειοψηφία τους όμως τα διαμερίσματα δεν είναι επιπλωμένα.

Φοιτητής που θέλει να αναζητήσει στέγη στο κέντρο ή κοντά σε στάση λεωφορείων του ΤΕΙ καλό είναι να βιαστεί. Υπάρχουν μάλιστα περιοχές, ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα, γύρω από το εμπορικό κέντρο της Λάρισας και κυρίως γύρω από την κεντρική στάση των ΤΕΙ, στην πλατεία Εβραίων, όπου έχουν εξελιχθεί σε φοιτητικές, με αποτέλεσμα τα σπίτια να νοικιάζονται ευκολότερα και νωρίτερα.

ΤΟ ΥΨΟΣ ΤΩΝ ΜΙΣΘΩΜΑΤΩΝ

Σύμφωνα με μεσιτικά γραφεία και ιδιοκτήτες ακινήτων, οι τιμές ενοικίασης κυμαίνονται από 130 έως 380 ευρώ. Ενδεικτικά, οι τιμές σε γκαρσονιέρες διαμορφώνονται κατά μέσο όρο από 130 έως 220 ευρώ, ανάλογα πάντα με την περιοχή και τα πλεονεκτήματα του σπιτιού. Το ενοίκιο στις παλιές γκαρσονιέρες, άνω των 20 ετών, κυμαίνεται από 150 έως 180 ευρώ, ενώ στις καινούριες αλλά και στις ανακαινισμένες κυμαίνεται από 180 έως 220 ευρώ.

Στα δυάρια οι τιμές διαμορφώνονται από 200 έως 270 ευρώ και στα τριάρια η τιμή από 280 έως 380 ευρώ. Πάντως παράδοξο αποτελεί παρά την οικονομική κρίση πως οι περισσότεροι φοιτητές δεν «ψηφίζουν» συγκατοίκηση…

 Με την υπογραφή του συμβολαίου, συνήθως καταβάλλεται ένα ενοίκιο και ένα ακόμα ως εγγύηση. Δηλαδή με το κλείσιμο σπιτιού ο φοιτητής πληρώνει δύο συνολικά ενοίκια. Η καταβολή της εγγύησης δεν αποτελεί υποχρέωση του ενοικιαστή, που πηγάζει από τον νόμο, αλλά έχει επικρατήσει, ως μισθωτική συνήθεια. Το ενοίκιο καταβάλλεται την ημερομηνία, που έχουν συμφωνήσει ιδιοκτήτης και ενοικιαστής.

ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΟΥΝ

Να οργανώσουν γραφεία στέγασης των φοιτητών τους σε ιδιωτικές κατοικίες ή έστω ειδικές πανεπιστημιακές ιστοσελίδες, όπως γίνεται σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη, ώστε οι ενδιαφερόμενοι γονείς και φοιτητές να μη χρειαστεί να ταλαιπωρηθούν αναζητώντας στέγη πόρτα-πόρτα σε μια άγνωστη συνήθως πόλη, αλλά να καθοδηγηθούν άμεσα στο πού θα βρουν αυτό που ζητούν», επισημαίνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), παρουσιάζοντας έναν… μπούσουλα για γονείς και φοιτητές. Πιο αναλυτικά:

* Μην ψάχνετε για σπίτι έξω από την πύλη του πανεπιστημίου (σύνηθες λάθος των γονέων…)! Λίγους δρόμους ή λίγες στάσεις πιο κάτω υπάρχουν πολλά σπίτια που σας περιμένουν, ανακαλύψτε τα!

* Οργανώστε την αναζήτησή σας και μη σπεύσετε να καταλήξετε στο πρώτο που θα δείτε. Εάν σας ζητήσουν μίσθωμα που υπερβαίνει τα οικονομικά σας, μην το δεχθείτε, γιατί θα βρείτε σίγουρα αυτό που ζητάτε, λίγο παραπέρα!

* Τα σπίτια στο κέντρο των πόλεων είναι κατά κανόνα παλαιότερα και πιο ακριβά, σε σχέση με αυτά, που βρίσκονται, εκτός κέντρου. Συνεπώς, δεν θα πρέπει να περιορίζουν την αναζήτησή τους στο κέντρο, αλλά οπουδήποτε μπορεί να εντοπίσουν διαθέσιμη κατοικία που να καλύπτει τις ανάγκες τους.

* Να ελέγχεται η τοποθεσία του σπιτιού, η γειτονιά και τι μας παρέχει αυτή (supermarket, τράπεζες, τακτική αστική συγκοινωνία, πρόσβαση στην πανεπιστημιούπολη κ.λπ.).

* Ελέγξτε προσεκτικά και χωρίς βιασύνη το σπίτι που βρήκατε, καθώς και την κατάσταση στην οποία βρίσκεται αυτό, για να διαπιστώσετε τυχόν βλάβες και να τις επισημάνετε στον ιδιοκτήτη, ώστε να τις διορθώσει πριν κατοικηθεί το σπίτι. Εάν είναι βράδυ, ζητήστε να το δείτε και με το φως της ημέρας.

 * Πριν αποφασίσουμε να υπογράψουμε συμβόλαιο, ενημερωνόμαστε για τα κοινόχρηστα, τους λογαριασμούς του σπιτιού και όλα τα έξοδα, που θα επιβαρύνουν το σπίτι πέραν του ενοικίου.

* Μακριά από τα δήθεν «γραφεία πληροφοριών» τα οποία υπόσχονται ότι εάν προκαταβάλλετε κάποιο ποσό, θα σας βρουν αμέσως σπίτι όπως το θέλετε! Τις περισσότερες φορές οι «πληροφορίες» τους είναι παρωχημένες και χωρίς καμία αξία. Γενικά, μην προκαταβάλλετε σε κανέναν οποιοδήποτε ποσό ως αμοιβή πριν υπογράψετε μισθωτήριο και παραλάβετε το σπίτι!

 * Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται να επιδείξετε και στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με τον ιδιοκτήτη, για την ενοικίαση του σπιτιού. Συμπληρώστε και υπογράψτε έγγραφο μισθωτήριο, αλλά προσοχή, μην καταβάλετε ποτέ μισθώματα ή προκαταβολές εάν δεν βεβαιωθείτε ότι αυτός που σας τα ζητάει είναι πράγματι ο ιδιοκτήτης του σπιτιού που νοικιάζετε.

* Στις μισθώσεις κατοικιών, το ύψος του μισθώματος διαμορφώνεται ελεύθερα και δεσμεύει και τις δύο πλευρές. Η μίσθωση κατοικίας ισχύει τουλάχιστον για τρία χρόνια και αν ακόμα έχει συμφωνηθεί μικρότερος ή αόριστος χρόνος.

* Αν ο συμβατικός χρόνος έχει καθοριστεί μικρότερος της τριετίας και δεν υπάρχει συμφωνία αναπροσαρμογής του μισθώματος για τον υπόλοιπο χρόνο, το καταβαλλόμενο μίσθωμα αυξάνεται κατά ποσοστό 75% του τιμαρίθμου του κόστους ζωής, που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος για τους αμέσως προηγούμενους 12 μήνες.

* Η μίσθωση ορισμένου χρόνου λήγει μόλις περάσει το διάστημα αυτό, χωρίς να απαιτείται τίποτε άλλο. Μάλιστα, θεωρείται ότι ανανεώνεται για αόριστο χρόνο, όταν μετά την παρέλευση του συμφωνημένου χρόνου ο μεν ενοικιαστής εξακολουθεί να χρησιμοποιεί την κατοικία, ο δε ιδιοκτήτης δεν εναντιώνεται.

* Η μίσθωση αόριστης διάρκειας, μετά την παρέλευση της τριετίας λήγει με καταγγελία του ιδιοκτήτη ή του ενοικιαστή.

* Το ενοίκιο καταβάλλεται την ημερομηνία, που έχουν συμφωνήσει ιδιοκτήτης και ενοικιαστής. Δεν αποδεχόμαστε και δεν υπογράφουμε όρους, που δεν κατανοούμε ή με τους οποίους δε συμφωνούμε απόλυτα.

* Σε καμία περίπτωση δεν αποδεχόμαστε προτάσεις για αποδείξεις ενοικίου ή συμφωνητικά για ποσά διαφορετικά των πραγματικών. Γινόμαστε συνένοχοι σε φοροδιαφυγή του ιδιοκτήτη. Άλλωστε πολύ γρήγορα οι ενοικιαστές θα υποχρεωθούν να καταβάλλουν το μίσθωμα μέσω τραπέζης.

* Ο ενοικιαστής κατά τη λήξη της μίσθωσης έχει υποχρέωση να αποδώσει την κατοικία στην κατάσταση, που την παρέλαβε.

* Όσοι επιλέξουν να κλείσουν το σπίτι μέσω μεσιτικού γραφείου να προσέξουν πρωτίστως να είναι νόμιμοι. Ο μεσίτης δικαιούται αμοιβή γι’ αυτό ρωτούμε ποια είναι η αμοιβή του και την καταβάλουμε μόνον αν ενοικιάσουμε το σπίτι που μας πρότεινε. Επομένως, πληρώνουμε, αφού υπογράψουμε το συμβόλαιο με τον ιδιοκτήτη.

 

ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΛΗΣ

 

* * *

Μέσω Taxis τα συμβόλαια για τα ενοίκια

ΠΩΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ

Από τη στιγμή που επιλεγεί η κατοικία και συμφωνηθεί το ενοίκιο, οι ιδιοκτήτες του ακίνητου θα πρέπει να ενημερώσουν και την Εφορία. Μόνο που το συμβόλαιο, δεν κατατίθεται στην Εφορία αλλά υποβάλλεται ηλεκτρονικά εντός 30 ημερών από την ημερομηνία σύναψής του σε ειδική εφαρμογή στο Taxisnet (www.aade.gr).

Εκεί θα πρέπει να καταχωρηθούν τα στοιχεία της μίσθωσης (ΑΦΜ μισθωτών, ποσό μισθώματος, διάρκεια, αριθμός παροχής ρεύματος, ΑΤΑΚ ακινήτου) και όσοι είναι μισθωτές πρέπει να τα αποδεχθούν. Εφόσον στο συμφωνητικό συμβάλλεται ο γονέας, τότε καταχωρείται ως μισθωτής ο ΑΦΜ του γονέα.

Αν συμβάλλεται ο φοιτητής, ο ΑΦΜ του φοιτητή. Όταν δηλώνεται διαμέρισμα όπου συγκατοικούν δύο φοιτητές, υπάρχουν δύο επιλογές. Ή να υποβληθούν από τον εκμισθωτή δύο διαφορετικές δηλώσεις μίσθωσης ακινήτων, δηλαδή μία για τον καθένα μισθωτή ή να υποβληθεί από τον εκμισθωτή μία δήλωση μίσθωσης, όπου στους μισθωτές θα καταχωριστούν και τα δύο ΑΦΜ των μισθωτών. Σε αυτήν την περίπτωση, τόσο στο ποσό του μισθώματος (που εισπράττει ο εκμισθωτής) όσο και στα τ.μ. της κατοικίας η συμμετοχή των μισθωτών θα θεωρηθεί ισομερής.

 Να σημειωθεί πως σήμερα το εισόδημα από ακίνητη περιουσία φορολογείται αυτοτελώς ως εξής: 0 – 12.000 ευρώ με 15%, 12.001 – 35.000 ευρώ με 35% και 35.001 ευρώ και πάνω με 45%.

Στην Αθήνα τα ενοίκια ξεκινούν από τα 160 ευρώ και φθάνουν έως τα 600 ευρώ, στη Θεσσαλονίκη ξεκινούν από τα 200 ευρώ και φθάνουν έως τα 450, στην Πάτρα εκκινούν από τα 160 ευρώ και ανέρχονται έως και τα 400 ευρώ, στα Γιάννενα κυμαίνονται από 170 έως 450 ευρώ, στο Ηράκλειο από 200 έως 500 ευρώ, στην Κομοτηνή από 150 ευρώ έως 400 ευρώ, στο Ρέθυμνο από 200 ευρώ έως 450 ευρώ.

 

* * *

Πού κυμαίνονται οι τιμές σε άλλες μεγαλουπόλεις

Η έλευση του Airbnb στις γειτονιές της Αθήνας έχει αλλάξει άρδην τα δεδομένα και στην αναζήτηση φοιτητικής στέγης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα όχι μόνο τη δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές στο να βρουν σπίτι στο κέντρο της πρωτεύουσας και πέριξ, αλλά και τα υπέρογκα ποσά που καλούνται να πληρώσουν. Όπως αναφέρουν σχετικά δημοσιεύματα, οι φοιτητές που θα επιλέξουν ένα διαμέρισμα στο κέντρο της Αθήνας θα κληθούν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη. Μία από τις επιλογές που διαθέτουν είναι να επιλέξουν συνοικίες με καλή συγκοινωνιακή σύνδεση με το κέντρο της Αθήνας, όπως οι Αμπελόκηποι. Αλλά και να εγκατασταθούν σε περιοχές με ιδιοκτησίες σε περισσότερο προσιτά ενοίκια, όπως η Άνω Κυψέλη, το Γουδί και τα Κάτω Πατήσια, που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από το κέντρο της πόλης.

Το Κουκάκι λόγω της γειτνίασής του με το Πάντειο Πανεπιστήμιο αποτελούσε, διαχρονικά, την πρώτη επιλογή φοιτητών του ακαδημαϊκού ιδρύματος της Λεωφόρου Συγγρού. Ωστόσο, οι τιμές μίσθωσης αυξάνονται χρόνο με τον χρόνο, με το μέσο μηνιαίο ενοίκιο για ένα δυάρι να κυμαίνεται από 450 έως 750 ευρώ – από 420 έως 500 ευρώ πέρυσι. Στην ίδια περιοχή οι τιμές για επι­πλωμένες γκαρσονιέρες κυμαίνονται από 450 ευρώ έως 720 ευρώ – πέρυσι οι τιμές διαμορφώνονταν από 300 έως 450 ευρώ για μη επιπλωμένα ακίνητα. Η ζήτηση είναι τόσο υψηλή, που οι ιδιοκτήτες έχουν επιστρατεύσει και επιπλωμένα δώματα με ενοίκιο από 270 έως 400 ευρώ.

Στο Μετς, την «ψυχή» του Airbnb, τα διαθέσιμα ακίνητα παραμένουν πανάκριβα λόγω βραχυχρόνιας μίσθωσης. Το ενοίκιο για μια επιπλωμένη γκαρσονιέρα και ένα δυάρι διαμορφώνεται σε 300-550 ευρώ και 600 ευρώ, αντίστοιχα. Στον Νέο Κόσμο, σε σχέση με πέρυσι, τα ενοίκια παραμένουν σταθερά, τα οποία ανέρχονται για γκαρσονιέρα και δυάρι σε 220-320 ευρώ και 300-400 ευρώ, αντίστοιχα.

Στην Καλλιθέα, που επιλέγουν φοιτητές του Παντείου Πανεπιστημίου και ιδιωτικών σχολών στο Μοσχάτο, αναμένεται, σύμφωνα με την E-Real Estates, να επαναληφθεί και φέτος το φαινόμενο συγκατοίκησης, ενώ ζήτηση θα έχουν και παλαιά ακίνητα που για χρόνια παρέμεναν στα αζήτητα. Οι τιμές παραμένουν σταθερές για γκαρσονιέρες και δώματα, αλλά εμφανίζουν αύξηση κατά 28% για τα δυάρια, όπου η κατώτατη ζητούμενη τιμή διαμορφώνεται σε 320 ευρώ, από 250 ευρώ πέρυσι.

Αύξηση ενοικίων και ταυτόχρονη μίσθωση σε ποσοστό της τάξης του 15% στα διαθέσιμα προς ενοικίαση ακίνητα καταγράφεται στο Αιγάλεω. Ετσι το μηνιαίο μίσθωμα για γκαρσονιέρα από 150 έως 220 ευρώ το 2018, φέτος έχει εκτοξευθεί σε 240-300 ευρώ. Αύξηση εμφανίζει το μηνιαίο μίσθωμα και στα δυάρια, με τις τιμές, από 200 έως 280 ευρώ το 2018, να έχουν ενισχυθεί σε 250-400 ευρώ. Η γειτνίαση με το μετρό και τους χώρους αναψυχής που έχουν κάνει την εμφάνισή τους τα τελευταία χρόνια σε συνδυασμό με τη στροφή ολοένα και περισσότερων ιδιοκτητών στη βραχυπρόθεσμη μίσθωση έχουν μειώσει την προσφορά. Σε όλα αυτά κοινός παρονομαστής είναι η ζήτηση από φοιτητές των ΤΕΙ Αθήνας, Πειραιά και της Γεωπονικής Σχολής Αθηνών.

ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Το τελευταίο έτος παρατηρούμε μια άτυπη εσωτερική μετακίνηση των ιδιοκτητών από τα βόρεια προάστια (Πανόραμα, Ωραιόκαστρο κλπ.) στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης και στην παραλία. Και αυτό επειδή στις συνοικίες αυτές υπάρχουν σπίτια 200-300 τ.μ. που συνοδεύονται με μεγάλο κόστος συντήρησης και φυσικά κόστος μετακίνησης. Έτσι επιλέγουν την ενοικίαση αυτών των σπιτιών, ενώ στο κέντρο της πόλης το φαινόμενο Airbnb αποτελεί μόνιμη επωδό. Αυτή είναι η αιτία που τα διαθέσιμα προς ενοικίαση σπίτια στη Θεσσαλονίκη έχουν υποχωρήσει σημαντικά σε σχέση με πέρυσι. Οι Σαράντα Εκκλησιές, η Αγίας Σοφίας, η Αριστοτέλους, η Καμάρα και η Προξένου Κορομηλά ανήκουν στις περιοχές οι οποίες προσελκύουν το ενδιαφέρον των φοιτητών, όπου, βέβαια, τα διαθέσιμα ακίνητα που πληρούν τις προδιαγραφές είναι λιγοστά. Η Τριανδρία και η Άνω Πόλη αποτελούν τις συνοικίες που επιλέγουν οι φοιτητές, οι οποίοι δεν κατάφεραν να βρουν σπίτι σε μία από τις προαναφερθείσες περιοχές. Στην Άνω και την Κάτω Τούμπα, που αποτελούν την ανατολική πλευρά της πόλης, η ζήτηση είναι υψηλή, ενώ η μείωση των διαθέσιμων προς μίσθωση ακινήτων κυμαίνεται στο 20%. Τα ενοίκια παραμένουν σταθερά σε σχέση με το 2018. Μικρή αύξηση της τάξης του 5% παρατηρείται στις κατώτατες τιμές και ως επί το πλείστον για γκαρσονιέρες, ενώ γενικά κατά μέσο όρο ξεκινούν από τα 200 και φθάνουν τα 450 ευρώ.

ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ

Με δεδομένη τη μείωση του αριθμού των εισακτέων, ο αριθμός των φοιτητών που θα εγκατασταθεί φέτος στην Πάτρα θα είναι μικρότερος και συνεπώς η προσφορά σπιτιών θα είναι μεγαλύτερη. Εν γένει τα ενοίκια των φοιτητικών κατοικιών παρουσιάζουν μία μείωση ακόμα και 20% σχεδόν σε όλες τις φοιτητικές περιοχές με τις τιμές να διαμορφώνονται από 150 ευρώ και ανέρχονται έως και τα 350 ευρώ.

ΣΤΗ ΡΟΔΟ

Ιδιαίτερα δύσκολη αναμένεται η αναζήτηση στέγης για τους φοιτητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου, καθώς στο Νησί των Ιπποτών οι πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης είναι κυρίαρχες τουλάχιστον κατά την τελευταία τριετία. Φέτος τα διαθέσιμα για συμβατική ενοικίαση σπίτια έχουν μειωθεί κατά 50%, ενώ οι τιμές αυξάνονται σε ποσοστό ακόμη και 50% συγκριτικά με πέρυσι. Ενδεικτικά, για μια γκαρσονιέρα το μηνιαίο μίσθωμα ξεκινά από 310 ευρώ και αγγίζει ακόμη και τα 380 ευρώ.

ΣΕ ΚΟΜΟΤΗΝΗ - ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η μεγαλύτερη ζήτηση επικεντρώνεται γύρω από την κεντρική πλατεία και σε απόσταση έως 300-400 μέτρα. Στην Κομοτηνή δεν παρατηρείται σημαντική μεταβολή στη διαθεσιμότητα των προς ενοικίαση ακινήτων σε σχέση με το 2018, οι τιμές παραμένουν σταθερές, με μικρές μειώσεις στην ανώτερη τιμή στα δυάρια σε σχέση με πέρυσι και κυμαίνονται από 150 ευρώ έως 400 ευρώ ενώ στα Γιάννενα κυμαίνονται από 170 έως 450 ευρώ.

ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

Στον περιζήτητο τουριστικό προορισμό των Χανίων, οι φοιτητές θα δυσκολευτούν να βρουν σπίτι. Η Νέα Χώρα και η Παλαιά Πόλη συγκεντρώνουν τη μεγαλύτερη ζήτηση, με τις τιμές, λόγω βραχυχρόνιας μίσθωσης, να έχουν αυξηθεί, σε σχέση με το 2017, ακόμη και 100%. Το μηνιαίο μίσθωμα για ισόγειο διαμέρισμα διαμορφώνεται σε 300-350 ευρώ για ενοικίαση διάρκειας 10 μηνών, ενώ ένα δυάρι ενοικιάζεται από 420 έως 450 ευρώ. Στο Ρέθυμνο η προσφορά είναι μικρή και αντιστρόφως ανάλογη στο κέντρο της πόλης και στην ευρύτερη περιοχή του Γάλλου, όπου βρίσκεται το Πανεπιστήμιο Κρήτης. Με άλλα λόγια ο «πονοκέφαλος» σχετίζεται με την έλλειψη προσφοράς και όχι με το ύφος των ενοικίων, που ανέρχεται σε 190 με 350 ευρώ, από 180 έως 310 ευρώ το 2018. Στα δυάρια το ενοίκιο κυμαίνεται από 350 έως 450 ευρώ, με το αντίστοιχο εύρος να είναι 260-350 ευρώ για το 2018.

Στο Ηράκλειο τα ενοίκια αυξάνονται ακόμα και κατά 35% και ξεκινούν από 380 και 400 ευρώ για γκαρσονιέρα και δυάρι, αντίστοιχα, όταν το 2018 οι αντίστοιχες μισθωτικές αξίες ήταν 200-280 ευρώ και 300-320 ευρώ. Ο Κάτω Πόρος, η Αλικαρνασσός, τα Καμίνια και η Λεωφόρος 62 Μαρτύρων είναι περιοχές που απέχουν από το κέντρο, αλλά διαθέτουν καλή συγκοινωνιακή πρόσβαση, αποτελώντας προσιτές επιλογές.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass