Δεκάδες Λαρισαίοι ξεχώρισαν με υψηλές βαθμολογίες

ΜΠΟΡΕΙ ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ ΝΑ ΕΠΕΣΑΝ ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΚΑΙ ΟΙ ΒΑΘΜΟΙ ΤΟΥΣ, ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΑΝ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΕ ΣΧΟΛΗ ΤΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΤΟΥ

Δημοσίευση: 29 Αυγ 2019 22:25

Πλημμύρισε με νιάτα η Λάρισα. Νέους και νέες που από χθες είναι και επίσημα φοιτητές. Μέρες χαράς και γιορτής.

Συγκινημένοι και περήφανοι οι γονείς και συγγενείς για τα βλαστάρια τους που πέρασαν στο Πανεπιστήμιο, χαρούμενα και τα παιδιά που οι κόποι ετών ανταμείφτηκαν. Οι υποψήφιοι της Λάρισας και αυτή τη χρονιά τα πήγαν εξαιρετικά, χτυπώντας υψηλές βαθμολογίες παρά το γεγονός ότι γενικά οι επιδόσεις όλων των υποψηφίων ήταν χαμηλές, παράγοντας που οδήγησε σε σημαντική πτώση των βάσεων. Παρότι φέτος είδαμε υποψηφίους να περνούν με πολύ λίγα μόρια σε σχολές πολιτικών μηχανικών, μαθηματικών κ.λπ., ωστόσο δεκάδες υποψήφιοι της Λάρισας κατάφεραν να συγκεντρώσουν πολύ υψηλές βαθμολογίες περνώντας με πολύ περισσότερα μόρια από τα απαιτούμενα στη σχολή της επιλογής τους. Ιατρική, Νομική, Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές, Γεωπονία και Παιδαγωγικά δείχνουν να βρίσκονται στην κορυφή των προτιμήσεών τους.

Πίσω όμως από αυτές τις επιτυχίες κρύβεται συστηματική μελέτη καθ’ όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, αλλά και γενικότερα όλων των χρόνων του Λυκείου. Τα παραδείγματα πολλά. Ο Κωνσταντίνος Ζάρας, για παράδειγμα, μπήκε 6ος στην Ιατρική Λάρισας, ενώ με τη βαθμολογία του μπορούσε να μπει σε οποιαδήποτε Ιατρική Σχολή ήθελε. Προτίμησε όμως να μείνει στην πόλη του, παρότι οι γονείς του τον παρότρυναν να φύγει στη Θεσσαλονίκη, καθώς ο ίδιος είχε φροντίσει να συλλέξει όλες τις απαιτούμενες πληροφορίες για το επίπεδο της σχολής, των μαθημάτων, των καθηγητών. Μάλιστα, ανήκει στις λίγες περιπτώσεις που γνωρίζει από τώρα ότι θα θέλει να ασχοληθεί με τη Νευροχειρουργική.

Ο Ιωάννης Ζιάκας πέρασε 5ος στην Οδοντιατρική Σχολή Θεσσαλονίκης. Γνώριζε νωρίς ότι είχε πιάσει τον στόχο του με 18.509 μόρια, όπως επίσης από μικρός έδειχνε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα επαγγέλματα υγείας. Προφανώς επηρεάστηκε και από τις ατελείωτες ώρες που πέρασε στο οδοντιατρείο της μητέρας του στη Λάρισα, αφού όπως λέει, γνώρισε το επάγγελμα στην πράξη.

Στην πρώτη του επιλογή πέρασε και ο Ιωάννης - Ραφαήλ Χατζής, στη Νομική Θεσσαλονίκης. Με 18.609 μόρια ήξερε εξαρχής ότι περνούσε. Τώρα απολαμβάνει τις μέρες μέχρι την εγγραφή στη σχολή, αφού με την εύρεση σπιτιού ξεμπέρδεψε από τον Ιούλιο.

Οι ιστορίες των παιδιών είναι πολλές και διαφορετικές. Όμως υπάρχει ένα κοινό στοιχείο που τις δένει και αφορά και στα παιδιά που πέρασαν σε κάποιο πανεπιστήμιο αλλά και στα παιδιά που δεν τα κατάφεραν φέτος, είναι η προσπάθεια. Η προσπάθεια και μόνο αξίζει τα συγχαρητήρια όλων.

ΕΓΡΑΨΑΝ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ… ΠΕΡΑΣΑΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ!

Σύμφωνα με τα συνολικά στατιστικά στοιχεία για τις Βάσεις 2019 και τις Πανελλαδικές που δημοσιοποίησε το Υπουργείο Παιδείας, φέτος από το σύνολο των 103.963 υποψηφίων έμειναν εκτός πανεπιστημίων οι 23.627 (συμπεριλαμβάνονται οι της επιλογής του 10%). Το 92.31% των υποψηφίων που προέρχονται από τα Εσπερινά Γενικά Λύκεια «πέρασαν» στα ΑΕΙ και το 97,24% από τα ΕΠΑΛ. Από τα ημερήσια ΓΕΛ το ποσοστό επιτυχίας ανήλθε στο 86,07% και από τα ημερήσια ΕΠΑΛ το 53,80%

Και κάπου εδώ έρχεται ο προβληματισμός. Μπορεί τα ποσοστά επιτυχίας για τις περισσότερες κατηγορίες υποψηφίων να ήταν υψηλά και να εξασφάλισαν οι περισσότεροι μία θέση στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, ωστόσο η εισαγωγή σε κάποιες περιπτώσεις, σχεδόν με λευκή κόλλα αλλά και η θεαματική πτώση των βάσεων σε σχολές που μέχρι πρότινος είχαν υψηλές βάσεις ανοίγουν ξανά τη συζήτηση, από πλευράς ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας, για τη βάση του 10 για εισαγωγή στα πανεπιστήμια.

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ Γ. ΔΟΔΟΝΤΣΑΚΗ

Με αφορμή την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στα πανεπιστήμια της χώρας, ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Θεσσαλίας Δρ. Γεώργιος Δοδοντσάκης με επιστολή του συγχαίρει όλα τα παιδιά που συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις, ανεξαρτήτου αποτελέσματος. Χαρακτηριστικά σημειώνει: «Σας συγχαίρω μέσα από την καρδιά μου για την επιτυχία σας στις πανελλαδικές εξετάσεις και την εισαγωγή σας στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση! Η πολύμοχθη προσπάθειά σας τελεσφόρησε σηματοδοτώντας την απαρχή μιας καινούριας προσωπικής και πνευματικής αναζήτησης και εξέλιξης.

Για εσάς που νιώσατε απογοητευμένοι από το αποτέλεσμα, να θυμάστε ότι η ζωή είναι πολύ μεγαλύτερη από την επίτευξη ενός στόχου. Πάντα υπάρχει χρόνος να αξιοποιήσετε τις δυνατότητες και τις δεξιότητές σας. Είθε ο δρόμος όλων σας να είναι γεμάτος θετικές προκλήσεις και αυθεντικές ευκαιρίες αυτοπραγμάτωσης!  

Με την ευκαιρία θα ήθελα να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια στους εκπαιδευτικούς, τους άοκνους συμπαραστάτες των μαθητών σ’ αυτή την κοπιαστική αλλά και πλήρη νοήματος παιδαγωγική διαδρομή».

Της Νατάσας Πολυγένη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass