«Να δοθεί άμεσα η επιχορήγηση στις σχολικές μονάδες»

ΔΟΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΩΝ ΕΞΟΔΩΝ

Δημοσίευση: 29 Αυγ 2019 16:17

Tην άμεση απόδοση της τρίτης και της τέταρτης δόσης της επιχορήγησης του 2019 σε όλες τις σχολικές μονάδες, ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις αυξημένες οικονομικές ανάγκες της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς, ζητά με ανακοίνωσή του το Δ.Σ. της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΔΟΕ).

Χαρακτηριστικά, στην ανακοίνωση επισημαίνονται τα εξής: «H διαρκής μείωση της οικονομικής επιχορήγησης για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών των σχολικών μονάδων, που πραγματοποιήθηκε τα τελευταία χρόνια με πρόσχημα τις μνημονιακές δεσμεύσεις, επιφέρει αρνητικά αποτελέσματα στην εκπαιδευτική διαδικασία. Τα ποσά που διατίθενται στις σχολικές μονάδες σε καμία περίπτωση δεν αρκούν, ώστε να καλυφθούν οι λειτουργικές ανάγκες των σχολείων (πληρωμή λογαριασμών Δ.Ε.Κ.Ο., υλικά καθαρισμού, γραφική ύλη, φυσικό αέριο ή πετρέλαιο).

Τα προβλήματα ελλιπούς χρηματοδότησης ενισχύονται από τη δυσλειτουργία στο σύστημα απόδοσης των χρημάτων από τους δήμους στις σχολικές μονάδες. Οι αδικαιολόγητες καθυστερήσεις, το διαφορετικό σκεπτικό στη χρηματοδότηση του κάθε σχολείου, η παντελής έλλειψη δυνατότητας ελέγχου (αν π.χ. με το πετρέλαιο θερμαίνονται μόνο τα σχολεία ή και άλλα δημοτικά κτίρια), η προμήθεια υλικών όχι πρώτης προτεραιότητας με βάση τις ανάγκες (π.χ. φωτοτυπικών μηχανημάτων χωρίς να έχουν ζητηθεί) για λόγους ψηφοθηρικών σκοπιμοτήτων, είναι αιτίες που συνηγορούν στην αλλαγή του υφιστάμενου προβληματικού θεσμικού πλαισίου και στην άμεση απόδοση των χρημάτων για τις λειτουργικές ανάγκες στα σχολεία χωρίς τη μεσολάβηση των Ο.Τ.Α.

Λίγες ημέρες πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς 2019-2020, ακόμα και αυτή η «κουτσουρεμένη» επιχορήγηση δεν έχει φτάσει στα σχολεία, καθώς η τρίτη δόση του 2019 δεν έχει αποδοθεί στις σχολικές μονάδες. Αν μάλιστα συνυπολογίσουμε και τη χρονική καθυστέρηση που προκύπτει από τις διαδικασίες εκταμίευσης των δήμων, είναι βέβαιο ότι στην καλύτερη των περιπτώσεων τα κονδύλια για τις λειτουργικές δαπάνες θα φτάσουν στα σχολεία στις αρχές Οκτωβρίου. Σε κάθε περίπτωση η πλήρης κάλυψη των αναγκών λειτουργίας των σχολείων παραμένει καίριο ζήτημα, στο οποίο η κυβέρνηση οφείλει να ανταποκριθεί στην κατεύθυνση της έμπρακτης στήριξης του δημόσιου σχολείου».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass