Τίτλοι τέλους για το θρήσκευμα στα απολυτήρια

* ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΤΗΝ ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΗ ΦΕΤΙΝΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ *ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΘΕΟΛΟΓΩΝ: «ΗΤΑΝ ΑΙΤΗΜΑ ΤΩΝ ΑΘΕΩΝ…»

Δημοσίευση: 18 Σεπ 2019 22:08

Τίτλοι τέλους για την αναγραφή του θρησκεύματος στα απολυτήρια μαθητών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, από τη φετινή σχολική χρονιά.

Το Υπουργείο Παιδείας επίσημα ανακοίνωσε χθες ότι υιοθετεί την απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ), σύμφωνα με την οποία «η αναγραφή του θρησκεύματος και της ιθαγένειας στα στοιχεία που τηρούνται στο σχολείο, στους τίτλους και πιστοποιητικά σπουδών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και στο πληροφοριακό σύστημα «myschool» είναι παράνομη».

Παράλληλα καταργεί μια για πάντα και την υπεύθυνη δήλωση του μαθητή ή των γονιών του, για την απαλλαγή από το μάθημα των Θρησκευτικών, λόγω του ότι ο μαθητής δεν είναι Χριστιανός Ορθόδοξος, και το δικαίωμα αυτό ασκείται κατ’ επίκληση αποκλειστικά και μόνο λόγω συνείδησης.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον νόμο Γαβρόγλου, η αναγραφή του θρησκεύματος στους τίτλους σπουδών, γινόταν με υπεύθυνη δήλωση του γονέα του μαθητή, στοιχείο που καταργείται σήμερα από τη νέα υπουργό Παιδείας κ. Νίκη Κεραμέως, η οποία ζητά την τροποποίηση όλων των ρυθμίσεων αναφορικά με την αναγραφή του θρησκεύματος και της ιθαγένειας στους τίτλους και στα πιστοποιητικά σπουδών, βάσει της απόφασης της Αρχής Προστασίας Δεδομένων.

ΘΕΟΛΟΓΟΙ: «ΗΤΑΝ ΑΙΤΗΜΑ ΤΩΝ ΑΘΕΩΝ»

Η είδηση προκάλεσε την αντίδραση της Πανελλήνιας Ένωσης Θεολόγων, που καταγγέλλει ότι: «Το αίτημα διαγραφής του θρησκεύματος από τα απολυτήρια ήταν της Ενώσεως Αθέων και της Ενώσεως για τα Ατομικά Δικαιώματα. Δεν προσήλθαν στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων ως πολίτες, επικαλούμενοι παράβαση ατομικού τους δικαιώματος, κατά την οποία έλαβαν χώρα τα όσα επικαλείται η επίμαχη απόφαση» και υποστηρίζει ότι «η απόφαση αυτή παραβιάζει το Σύνταγμα».

Ο πρόεδρος του παραρτήματος Λάρισας της Πανελλήνιας Ένωσης Θεολόγων, κ. Δημήτρης Οικονόμου, τάσσεται με αυτή τη θέση και δηλώνει μεταξύ άλλων: «Η επίμαχη απόφαση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων είναι εξ’ ολοκλήρου άκυρη και αντισυνταγματική».

Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΥΠ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Τροποποίηση των ρυθμίσεων αναφορικά με την αναγραφή του θρησκεύματος και της ιθαγένειας στους τίτλους και στα πιστοποιητικά σπουδών, ζήτησε χθες, η υπουργός Νίκη Κεραμέως, σε συμμόρφωση με την Απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, προκειμένου να μην αναγράφεται πλέον το θρήσκευμα και η ιθαγένεια στα στοιχεία που τηρούνται στο σχολείο και στους τίτλους και πιστοποιητικά σπουδών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς και στο πληροφοριακό σύστημα «myschool».

Η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Κεραμέως, δήλωσε σχετικά: «Στόχος μας στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων είναι να καλλιεργούμε διαρκώς ένα σχολικό περιβάλλον γνώσης, ελεύθερο, δημιουργικό, χωρίς αποκλεισμούς. Καταπολεμώντας κάθε είδους διάκριση, σεβόμενοι τις θρησκευτικές πεποιθήσεις.

Παράλληλα, μεριμνούμε για την προστασία των προσωπικών δεδομένων των μαθητών, σύμφωνα με το εθνικό και ενωσιακό δίκαιο. Εν προκειμένω, κρίθηκε ότι η αναγραφή του θρησκεύματος και της ιθαγένειας στους τίτλους και στα πιστοποιητικά σπουδών δεν είναι αναγκαία και πρόσφορη για την εξυπηρέτηση του σκοπού τους, ο οποίος συνίσταται αποκλειστικά στην παρακολούθηση της φοίτησης και στη βεβαίωση των επιδόσεων και της επιτυχούς περάτωσης των σπουδών του μαθητή.

Στο πλαίσιο αυτό, προχωράμε άμεσα στις αναγκαίες τροποποιήσεις των σχετικών ρυθμίσεων, ώστε η συλλογή και επεξεργασία τέτοιων προσωπικών δεδομένων, σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες, να είναι απολύτως συμβατή με τις απαιτήσεις του εθνικού και ενωσιακού δικαίου».

Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΑΡΧΗΣ

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

Σύμφωνα με το σκεπτικό της Αρχής, «η αναγραφή του θρησκεύματος στο Ατομικό Δελτίο Μαθητή και στο Μητρώο Μαθητή, καθώς και στους απολυτήριους τίτλους και στους λοιπούς τίτλους και αποδεικτικά σπουδών των μαθητών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, παραβιάζει την αρχή της αναγκαιότητας και αναλογικότητας» και εξηγεί: «Διότι σκοπός της σχετικής επεξεργασίας είναι αποκλειστικά αφενός η παρακολούθηση της φοίτησης και αφετέρου η επίσημη βεβαίωση για τις επιδόσεις και την επιτυχή περάτωση των σπουδών του μαθητή στον αντίστοιχο εκπαιδευτικό κύκλο.

Η αναγραφή του θρησκεύματος του μαθητή στα στοιχεία που τηρούνται στο σχολείο υπερβαίνουν τον σκοπό της επεξεργασίας και, ως εκ τούτου, δεν είναι νόμιμες. Γιατί το θρήσκευμα δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την επίδοση του μαθητή, ούτε με τη διαγωγή του, που και αυτή βεβαιώνεται στον τίτλο.

…Η αναγραφή του θρησκεύματος στο απολυτήριο – όπως άλλωστε και η μη συμπλήρωση του σχετικού πεδίου εάν υπάρχει – θα μπορούσε επιπλέον να εκθέσει τον κάτοχο του απολυτηρίου σε διακρίσεις με βάση τις θρησκευτικές του πεποιθήσεις…».

Της Λένας Κισσάβου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass