Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το πρώτο μεσημεριανό γεύμα στο σχολείο για 3.040 μαθητές

ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΣΧΟΛΙΚΑ ΓΕΥΜΑΤΑ» ΤΟΥ ΥΠ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΛΑΡΙΣΑΣ, ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ ΚΑΙ ΦΑΡΣΑΛΩΝ

Δημοσίευση: 06 Νοε 2019 22:08

Οι 3.040 μαθητές δεκαεπτά Δημοτικών Σχολείων των Δήμων Λάρισας, Ελασσόνας και Φαρσάλων, απόλαυσαν προχθές το πρώτο τους μεσημεριανό γεύμα στο σχολείο, στο πλαίσιο έναρξης του προγράμματος «Σχολικά Γεύματα» του Υπουργείου Παιδείας.

Την παρασκευή και τη διανομή των γευμάτων ανέλαβαν δύο εταιρείες «κέτερινγκ» -μία για τα σχολικά γεύματα των σχολείων του Δήμου Λαρισαίων και μία για τα γεύματα των Δήμων Ελασσόνας και Φαρσάλων- οι οποίες σε συνεννόηση με τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς των μαθητών προσφέρουν καθημερινά ακόμα και ειδικό μενού σε παιδιά με διατροφικές αλλεργίες, πέραν των καθορισμένων φαγητών του εβδομαδιαίου προγράμματος, που προβλέπεται από το Υπουργείο.

Τα γεύματα, που περιλαμβάνουν το κυρίως πιάτο, τη σαλάτα και το ψωμί, προσφέρονται στους μαθητές με τη λήξη του διδακτικού ωραρίου από επιτροπή εκπαιδευτικών που έχει ορίσει το κάθε σχολείο γι’ αυτόν τον σκοπό.

Η πρώτη μέρα διανομής των γευμάτων κύλησε χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες, καθώς το μεγαλύτερο ποσοστό των μαθητών που τα παρέλαβε, τα πήρε στο σπίτι του, με εξαίρεση τους μαθητές των ολοήμερων τμημάτων που τα απόλαυσαν στα θρανία τους.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ν. Λάρισας κ. Δημήτρης Παπαποστόλου υποστηρίζει ότι σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις εκπαιδευτικών, την υλοποίηση του προγράμματος δυσχεραίνει η έλλειψη τραπεζαρίας (εστιατορίου) στα σχολικά κτίρια, η έλλειψη μόνιμων καθαριστριών, καθώς και εργαζομένων γενικών καθηκόντων, σε πολλά σχολεία.

Υποστηρίζει δε, ότι γονείς 460 μαθητών, στο σύνολο των 3.500 που φοιτούν στα δεκαεπτά Δημοτικά Σχολεία, έχουν δηλώσει ότι δεν επιθυμούν να συμμετάσχουν τα παιδιά τους στο πρόγραμμα των σχολικών γευμάτων.

Τα Δημοτικά Σχολεία του νομού Λάρισας που συμμετέχουν στο πρόγραμμα σχολικών γευμάτων είναι: Βερδικούσιας, Ευαγγελισμού, 2ο Ελασσόνας, 2ο, 3ο και 4ο Φαρσάλων, 3ο Γιάννουλης, 6ο Λάρισας, 11ο Λάρισας, 15ο Λάρισας 16ο Λάρισας, 17ο Λάρισας, 23ο Λάρισας, 26ο Λάρισας, 30ό Λάρισας, 31ο Λάρισας και 33ο Λάρισας.

ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Το μενού του προγράμματος αφορά και στις πέντε εκπαιδευτικές ημέρες της εβδομάδας και είναι ειδικά σχεδιασμένο από επιστημονικά υπεύθυνο για το διαιτολόγιο πανεπιστημιακό φορέα, για να καλύψει τις διατροφικές ανάγκες των μαθητών/τριών, στο πλαίσιο της υγιεινής μεσογειακής διατροφής.

Ο χρόνος υλοποίησης του προγράμματος «Σχολικά Γεύματα» διαρκεί ως τις 13.45 για τους μαθητές που δεν παρακολουθούν το Ολοήμερο Πρόγραμμα, οπότε και αποχωρούν από το σχολείο. Για τους μαθητές που είναι εγγεγραμμένοι στο Ολοήμερο Πρόγραμμα, το πρόγραμμα «Σχολικά Γεύματα» ολοκληρώνεται, όπως προβλέπεται από το ισχύον πρόγραμμα του Ολοημέρου, στις 14.00.

Σε κάθε σχολική μονάδα που συμμετέχει στο πρόγραμμα «Σχολικά Γεύματα», είναι απαραίτητη η σύσταση Τριμελούς Επιτροπής Παραλαβής των γευμάτων.

Πρόεδρος της Επιτροπής αναλαμβάνει ο διευθυντής/προϊστάμενος της σχολικής μονάδας, ενώ τις άλλες δύο θέσεις καταλαμβάνουν ο υποδιευθυντής της σχολικής μονάδας, όπου προβλέπεται η θέση ευθύνης και ένας εκπαιδευτικός. Ορίζονται επίσης και τρία αναπληρωματικά μέλη, τα οποία αντικαθιστούν τα τακτικά μέλη σε περίπτωση απουσίας τους. Ο ορισμός των δύο τακτικών μελών και των τριών αναπληρωματικών γίνεται με εισήγηση του/της διευθυντή-ντριας της σχολικής μονάδας και με απόφαση του οικείου δ/ντή εκπ/σης Π.Ε.

ΛΕΝΑ ΚΙΣΣΑΒΟΥ

Gallery άρθρου