Καταγράφονται οι κτιριακές ανάγκες των σχολείων της Λάρισας

Επιχειρησιακό σχέδιο καταρτίζει η δημοτική αρχή και συγκαλεί σύσκεψη εκπαιδευτικών φορέων και υπηρεσιών

Δημοσίευση: 18 Νοε 2019 22:45
Από τα εξελισσόμενα έργα σε σχολεία της Λάρισας Από τα εξελισσόμενα έργα σε σχολεία της Λάρισας

Στην κατάρτιση επιχειρησιακού σχεδίου, μέσω του οποίου θα ιεραρχηθούν οι ανάγκες σε κτιριακές υποδομές στην εκπαίδευση, αφορά σύσκεψη που συγκαλεί ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Εργων Γ. Σούλτης με τη συμμετοχή εκπαιδευτικών φορέων και υπηρεσιακών παραγόντων.

Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί στις 26 Νοεμβρίου και όπως διευκρινίζει στην «ΕτΔ» ο κ. Σούλτης «με ευθύνη των υπηρεσιών της εκπαίδευσης θα καταγραφούν αιτιολογημένα οι ανάγκες των σχολικών μονάδων της Λάρισας σε νέα κτίρια, νέες αίθουσες, γυμναστήρια, συντηρήσεις κ.λπ. έτσι ώστε ο Δήμος Λαρισαίων να ιεραρχήσει τα αιτήματα της εκπαιδευτικής κοινότητας και να διεκδικήσει την επίλυσή τους».

Η σύσκεψη αναμένεται να καταλήξει σε μια οργανωμένη καταγραφή των αναγκών σε σχολικές υποδομές αντί των αποσπασματικών αιτημάτων που συνήθως υποβάλλονται με την έναρξη του σχολικού έτους, χωρίς αυτά να έχουν ενταχθεί σε κάποιον ενιαίο σχεδιασμό, με αποτέλεσμα οι διευθύνσεις των σχολείων να υποβάλλουν τα ίδια αιτήματα κάθε χρόνο και η εκάστοτε δημοτική αρχή να γίνεται δέκτης παραπόνων.

Μάλιστα, κατά καιρούς διατυπώνονται αιτήματα ακόμη και για ανέγερση σχολικών μονάδων ή νέων αιθουσών, ανάγκες που προκύπτουν από αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα μετά από αποφάσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας. Στο παρελθόν είναι γνωστή εκπαιδευτική «μεταρρύθμιση» στα Γενικά Λύκεια, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθεί αισθητά το μαθητικό δυναμικό των Επαγγελματικών Λυκείων με αποτέλεσμα να καταγράφονται αιτήματα για ανέγερση νέων ΕΠΑΛ. ‘Η φέτος για παράδειγμα, που προκλήθηκαν αυξημένες ανάγκες σε κεντρικά νηπιαγωγεία της Λάρισας, με αφορμή την αύξηση των νηπίων που προκάλεσε η απόφαση για την υποχρεωτική φοίτηση στην προσχολική εκπαίδευση.

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ

Πρόθεση του Δήμου Λαρισαίων είναι τα αιτήματα που αφορούν σε νέα σχολικά κτίρια και αίθουσες όχι μόνο να ιεραρχηθούν από την ίδια την εκπαιδευτική κοινότητα αλλά και να αιτιολογηθούν παράλληλα, για παράδειγμα, με βάση δημογραφικά στοιχεία. Όπως είναι γνωστό τα τελευταία χρόνια, με αφορμή την όξυνση του δημογραφικού προβλήματος, μειώνεται σημαντικά και στη Λάρισα το μαθητικό δυναμικό στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση.

Έτσι στη σύσκεψη που θα γίνει στο «Χατζηγιάννειο», την Τρίτη 26 Νοεμβρίου στη 1 το μεσημέρι, έχουν κληθούν να μετάσχουν, η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Θεσσαλίας, οι Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας, οι δύο Σχολικές Επιτροπές του Δήμου Λαρισαίων, στελέχη της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου, όπως και οι αντιδήμαρχοι, Τεχνικών Εργων Γ. Σούλτης και Πολεοδομίας Ντ. Διαμάντος.

ΝΕΑ ΚΤΙΡΙΑ

Υπενθυμίζεται ότι σε μια από τις τελευταίες συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρισας είχε συζητηθεί η έλλειψη αιθουσών με αφορμή το θέμα της προσχολικής Εκπαίδευσης. Στη συνεδρίαση ο δήμαρχος Λαρισαίων Απ. Καλογιάννης είχε καλέσει την εκπαιδευτική κοινότητα να καταγράψει τις ανάγκες, με τον περιφερειακό διευθυντή εκπαίδευσης Θεσσαλίας, Γ. Δοδοντσάκη να καταθέτει κατάλογο αιτημάτων.

Οπου, στο σκέλος των νέων κτιρίων, περιλαμβανόταν η πρόταση-αίτημα για κατασκευή νέου κτιρίου που θα στεγάσει το 32ο Δημοτικό Σχολείο και τα δύο νηπιαγωγεία, καθώς σήμερα στο ίδιο κτίριο συστεγάζονται τα 16ο και 32ο Δημοτικά, 20ό και 43ο Νηπιαγωγεία σε μη επαρκείς χώρους.

Προτείνεται επίσης η μεταστέγαση του 2ου ΔΙΕΚ σε νέο κτίριο καθώς δεν επαρκούν οι αίθουσες στο κτίριο που σήμερα στεγάζει το 11ο Γυμνάσιο – Λύκειο και το 2ο ΔΙΕΚ (16 πρωινά τμήματα).

Για το 38ο Νηπιαγωγείο προτείνεται η άμεση ανέγερση κτιρίου, καθώς η συστέγαση με το 1ο Δημοτικό και το 18ο νηπιαγωγείο προκαλεί προβλήματα έλλειψης χώρου.

ΝΕΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ

Στα σκέλος των νέων κατασκευών, προτείνονται παρεμβάσεις σε αρκετά σχολεία μεταξύ των οποίων, τα 2ο και 3ο Γυμνάσια, το 5ο Γυμνάσιο – Λύκειο, το 7ο ΕΠΑΛ, τα 8ο , 9ο, 11ο, 12ο, 13ο , 14ο και 15ο Γυμνάσια, τα 7ο , 9ο, 11ο, 13ο Λύκεια, το 2ο ΔΙΕΚ, τα 10ο – 48ο , 26ο – 29ο , 11ο, και 38ο Νηπιαγωγεία, τα 16ο και 32ο Δημοτικά, τα 20ό και 43ο νηπιαγωγεία.

Παρεμβάσεις που αφορούν σε αίθουσες διδασκαλίας και εκδηλώσεων , ράμπες ΑμεΑ, κατασκευή γυμναστηρίου, επισκευή της στέγης, στέγαστρα, μόνωση, τοποθέτηση κλιματιστικού σε κοντέινερ, κατασκευή τουαλετών κ.λπ.

ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΑΥΛΕΣ

Το υπόμνημα Δοδοντσάκη περιλαμβάνει τέλος αιτήματα που αφορούν σε τρεις ακόμη θεματικές ενότητες. Των σχολικών αυλών (ασφαλτόστρωση, διαμόρφωση, δενδροφύτευση κ.ά.), της ενεργειακής αναβάθμισης (θερμομόνωση, ηχομόνωση αιθουσών κ.α.) ενώ η τρίτη ενότητα αφορά σε θέματα πολεοδομίας, πυρασφάλειας, κυκλοφοριακών ρυθμίσεων όπως και της κατασκευής ανελκυστήρα σε γυμνάσιο με αφορμή τη φοίτηση μαθητή με σοβαρά κινητικά προβλήματα.

ΕΡΓΟΛΑΒΙΕΣ

Το υπόμνημα Δοδοντσάκη αποτελεί «πιλότο» των αναγκών των σχολείων της Λάρισας, που θα επικαιροποιηθεί στη σύσκεψη της 26ης Νοεμβρίου. Να σημειωθεί πως από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Λαρισαίων βρίσκονται σε εξέλιξη τρεις εργολαβίες που αφορούν σε συντηρήσεις, με μεγαλύτερη αυτή του προγράμματος «Φιλόδημος» με προϋπολογισμό 1,2 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται πως μέσω του ίδιου προγράμματος πρόκειται να ανεγερθεί το 24ο Δημοτικό Σχολείο στην Τούμπα.

Β.ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass