Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Όχι στην εξίσωση των πτυχίων Πανεπιστημίων και Κολλεγίων»

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛΜΕ ΛΑΡΙΣΑΣ

Δημοσίευση: 21 Νοε 2019 15:13

Το Δ.Σ. της Ε.Λ.Μ.Ε. ν. Λάρισας, με ανακοίνωσή του εκφράζει την κάθετη διαφωνία στις διατάξεις των άρθρων του Υπουργείου Παιδείας για την Επαγγελματική Ισοδυναμία Τίτλου των Κολλεγίων.

«Με τις πρωτοφανείς αυτές ρυθμίσεις μεταβιβάζονται από την κυβέρνηση της ΝΔ, σε επαγγελματικούς φορείς και επιχειρηματίες, δικαιώματα της Πολιτείας, σχετικά με τη δυνατότητα αναγνώρισης της επαγγελματικής ισοδυναμίας, τίτλων σπουδών, την αντιστοίχιση και την εγκυρότητά τους. Η ισοδυναμία των πτυχίων των Κολεγίων με τα αντίστοιχα των δημόσιων Πανεπιστημίων της χώρας, συνεπάγεται υποταγή στα οικονομικά συμφέροντα, που πιέζουν προς την ιδιωτικοποίηση της παιδείας και επενδύουν στην εμπορευματοποίηση των σπουδών των πολιτών, αντιμετωπίζοντάς τους ως πελάτες τους, που πληρώνουν παχυλά δίδακτρα. Η αναγνώριση ισοδύναμων επαγγελματικών προσόντων των Κολλεγίων δεν διασφαλίζει, ούτε τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων των δημοσίων πανεπιστημίων της χώρας, ούτε το δικαίωμα στις δωρεάν σπουδές, σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Εναντιωνόμαστε στα δίδακτρα, στην εισαγωγή ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων και στο πετσόκομμα των επαγγελματικών δικαιωμάτων. Οι φοιτητές των ΑΕΙ, των κολλεγίων και των ξένων πανεπιστημίων, μαζί με τους μαθητές, έχουν εξάλλου κοινή πάλη να διεξάγουν, για το δικαίωμα στις δωρεάν σπουδές. Έχουν να παλέψουν, με στόχο όλη η νεολαία να έχει ελεύθερη πρόσβαση, σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, χωρίς ταξικούς φραγμούς και αποκλεισμούς. Η Εκπαίδευση δεν είναι προνόμιο των λίγων, αλλά υψηλό κοινωνικό αγαθό, το οποίο οι εκπαιδευτικοί του Δημόσιου Σχολείου υπερασπιζόμαστε και αγωνιζόμαστε να διαφυλάττουμε» αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση.