ΤΜΗΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ

Δημοσίευση: 01 Δεκ 2019 16:40

Τα Τμήματα Φυσικής ασχολούνται με τη μελέτη, την παρατήρηση και την έρευνα των φυσικών φαινομένων καθώς και των νόμων που τα διέπουν.

Όλα τα τμήματα δίνουν έμφαση στις παραδοσιακές κατευθύνσεις της μέσης εκπαίδευσης και της ερευνητικής σταδιοδρομίας, καθώς και στις νέες γνώσεις, όπως μικροηλεκτρονική, λέιζερ, τηλεπικοινωνίες, πολυμερή, περιβαλλοντικές μελέτες κ.ά.

 

Εργασιακά

Ο φυσικός επιστήμονας ασχολείται με την προαγωγή της γνώσης των βασικών ενοτήτων της φυσικής επιστήμης και των εφαρμογών της. Οι πτυχιούχοι των Τμημάτων Φυσικής μπορούν να απασχοληθούν στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα σε θέσεις όπως:

* Στην εκπαίδευση (στα δημόσια ή ιδιωτικά γυμνάσια και λύκεια, σε ιδιωτικά εκπαιδευτήρια και φροντιστήρια) ως καθηγητές φυσικής.

* Σε τμήματα ερευνών και παραγωγής βιομηχανικών μονάδων ή στις τηλεπικοινωνιακές εταιρείες ως ειδικοί.

* Στη μετεωρολογική υπηρεσία (Ε.Μ.Υ.) ως μετεωρολόγοι, εφόσον έχουν πραγματοποιήσει το αντίστοιχο μεταπτυχιακό.

* Στον Ο.Τ.Ε., στη Δ.Ε.Η. και στην Ε.Ρ.Τ., ως ειδικοί επιστήμονες, εφόσον έχουν πραγματοποιήσει το μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών στη ραδιοηλεκτρολογία.

* Σε ερευνητικά κέντρα (π.χ. Δημόκριτος) ως φυσικοί ερευνητές.

Ενδεικτικά, αναφέρουμε εναλλακτικές επαγγελματικές δυνατότητες των αποφοίτων των τμημάτων Φυσικής:

* Αστροφυσικός-Αστρονόμος: Ασχολείται με τη μελέτη γαλαξιών, αστέρων και πλανητών.

* Πυρηνικός φυσικός: Ασχολείται με τα υλικά για όπλα, με την παραγωγή ενέργειας και τη ραδιενέργεια.

* Φυσικός Στερεάς Κατάστασης: Οι βασικοί τομείς ενασχόλησης είναι η κβαντομηχανική, ο ηλεκτρομαγνητισμός και η μεταλλουργία. Το ερευνητικό του ενδιαφέρον σχετίζεται με τη συμπυκνωμένη ύλη. Επίσης, μπορεί να απασχοληθεί με την κατασκευή υπολογιστών, ημιαγωγών και μονωτών.

* Ηλεκτρονικός-Ραδιοηλεκτρολόγος: Μπορεί να ασχοληθεί με την κατασκευή, συντήρηση και επιδιόρθωση τροφοδοτικών, γεννητριών συναρτήσεων, παλμογράφους, αντιστάσεις/πυκνωτές, ολοκληρωμένα κυκλώματα και εξαρτήματα, βάσεις συναρμολόγησης ηλεκτρονικών κυκλωμάτων, βολτόμετρα (τηλεπικοινωνίες, σταθερή τηλεφωνία, Internet, οπτικές ίνες, καλωδιακή τηλεόραση, δορυφορικές επικοινωνίες, gps, κεραίες κινητής τηλεφωνίας, ηλεκτρονικά όργανα πλοίων) και με την Ηλεκτρονική Τεχνολογία των Κυκλωμάτων και των Τηλεπικοινωνιών. Επίσης, μπορεί να απασχοληθεί ως τεχνικός ήχου και τεχνικός ιατρικών οργάνων.

* Φυσικός Περιβάλλοντος: Μπορεί να απασχοληθεί ως Περιβαλλοντολόγος. Σύμφωνα με το Π.Δ.256/1998 –ΦΕΚ 190/Α/1998 και οι απόφοιτοι του Π.Μ.Σ. Περιβαλλοντική Φυσική, έχουν τα απαιτούμενα προσόντα εγγραφής στο μητρώο μελετητών και συγκεκριμένα στην κατηγορία 27 (Περιβαλλοντικών Μελετών).

* Επιστήμονας Υλικών: Απασχολείται με την ανάπτυξη νέων υλικών τεχνολογίας (μέταλλα, κεραμικά, πολυμερή, κ.ά.).

* Υπολογιστικός Φυσικός: Δραστηριοποιείται στον τομέα προσομοίωσης φαινομένων.

* Laser: Παράδειγμα αποτελεί η εφαρμογή της επέμβασης laser στα μάτια.

* Αυτοματισμός: Έχει τις κατάλληλες γνώσεις ηλεκτρολογίας, μηχανολογίας και πληροφορικής για τη δημιουργία αυτόματων μηχανημάτων (δημιουργία αυτόνομου μηχανισμού που εκτελεί αλγόριθμο).

* Ιατρικός Φυσικός-Ακτινοφυσικός: Εργάζεται στα ιατρικά εργαστήρια ακτινοβολιών ως υπεύθυνος ακτινοπροστασίας όπου προβλέπεται ως υποχρεωτική από τους κανονισμούς ακτινοπροστασίας στα Νοσοκομεία.

Για τη συμμετοχή στις εξετάσεις για τη χορήγηση άδειας άσκησης επαγγέλματος Φυσικού Νοσοκομείων-Ακτινοφυσικού Ιατρικής απαιτείται:

* Πτυχίο Φυσικής Πανεπιστημίου της Ελλάδας ή δίπλωμα αποφοίτου της Σχολής Εφαρμοσμένων Μαθητικών και Φυσικών Επιστημών του Ε.Μ.Π. µε κατεύθυνση Εφαρμοσμένης Φυσικής ή ισότιμων σχολών άλλης χώρας.

* Μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών στην Ιατρική Ακτινοφυσική της ηµεδαπής ή ισότιµου της αλλοδαπής, διάρκειας τουλάχιστον ενός έτους. Ο μισός κατά ελάχιστον της μεταπτυχιακής εκπαίδευσης θα πρέπει να αφορά εκπαίδευση στην Ιατρική Ακτινοφυσική (Φυσική της Ακτινοθεραπείας, Φυσική της Ακτινοδιαγνωστικής και Φυσική της Πυρηνικής Ιατρικής).

* Δώδεκα μήνες πρακτική άσκηση: (4 μήνες στη Φυσική της ακτινοθεραπείας, 4 μήνες στη Φυσική της πυρηνικής Ιατρικής και 4 μήνες στη Φυσική της ακτινοδιαγνωστικής και λοιπών συστημάτων απεικόνισης). Η άσκηση αυτή γίνεται σε Νοσηλευτικά Ιδρύματα της Ελλάδας ή άλλης χώρας.

Εναλλακτικά, απόφοιτοι των τμημάτων Φυσικής, ανάλογα με το μεταπτυχιακό εξειδίκευσης που θα επιλέξουν, μπορούν να απασχοληθούν ενδεικτικά στον τομέα της ψηφιακής τεχνολογίας ως ειδικοί τηλεπικοινωνιών και δικτύων, στον τομέα της ενέργειας ως ειδικοί ανάπτυξης τεχνολογιών περιβάλλοντος, στον τομέα της ναυτιλίας ως ειδικοί ανάπτυξης θαλάσσιων τεχνολογιών, κ.ά.

Τέλος, οι απόφοιτοι του τμήματος εντάσσονται στον Κλάδο ΠΕ 04 Φυσικών Επιστημών, στην Ειδικότητα ΠΕ 04.01 Φυσικών και μπορούν να πάρουν μέρος σε διαγωνισμούς του Α.Σ.Ε.Π. για διδασκαλία σχετικών μαθημάτων στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

 

Σπύρος Μιχαλούλης, Σύμβουλος Σταδιοδρομίας

Τηλ. 210-6778777

URL: www.orientum.gr

e-mail: info@orientum.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass