Πυξίδα ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

Τμήματα Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής

Δημοσίευση: 23 Φεβ 2020 16:42

Τα Τμήματα Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής στόχο έχουν να προσφέρουν σπουδές υψηλής ποιότητας στην εκπαίδευση Αρχιτεκτόνων Εσωτερικού Χώρου.

Επιδίωξή τους είναι οι απόφοιτοί τους να αποκτήσουν γνώσεις, ικανότητες και δεξιότητες στο θεωρητικό, καλλιτεχνικό, επιστημονικό και τεχνολογικό πεδίο, σχετικά με τη διαμόρφωση του ανθρωπογενούς χώρου (σχεδιασμός χώρου και αντικειμένου) ως έκφραση της ενότητας επιστήμης και τέχνης. Πιο συγκεκριμένα, τα τμήματα ασχολούνται με τον σχεδιασμό (Design), τη μελέτη (λειτουργική, χρηστική, αισθητική) κάθε είδους εσωτερικού χώρου καθώς και με τον σχεδιασμό επίπλων και βιομηχανικών, χρηστικών και διακοσμητικών αντικειμένων. Στη μελέτη αυτή περιλαμβάνεται η δόμηση στοιχείων, που δεν επηρεάζουν τον φέροντα οργανισμό του κτιρίου, καθώς και η σπουδή για την ολοκλήρωση της διαμόρφωσης του χώρου (εγκαταστάσεις, υλικά, χρώματα, φωτισμός, ειδικές κατασκευές, επίπλωση, επενδύσεις, ειδικός εξοπλισμός κ.ά.).

Εργασιακά

Τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων ορίζονται στο Φ.Ε.Κ. 89/11-06-2009 Τεύχος Α’. Συγκεκριμένα, οι πτυχιούχοι είναι κατάλληλα εκπαιδευμένοι ώστε να μπορούν να ασχοληθούν, είτε αυτοδύναμα είτε σε συνεργασία με άλλους επιστήμονες και καλλιτέχνες με τη μελέτη, έρευνα και εφαρμογή της Αρχιτεκτονικής Εσωτερικών Χώρων, της Αρχιτεκτονικής Εξωτερικών Χώρων μικρής κλίμακας, καθώς και τον Σχεδιασμό (design) Επίπλου, Βιομηχανικών και Διακοσμητικών Αντικειμένων, είτε μεμονωμένων, είτε παραγόμενων βιομηχανικά. Η ενασχόλησή τους αυτή γίνεται στο πλαίσιο της ειδικότητάς τους και με στόχο την εξασφάλιση της ποιότητας ζωής, της υγείας, της ασφάλειας και της άνεσης του χρήστη, σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς.

Ειδικότερα, οι πτυχιούχοι έχουν δικαίωμα απασχόλησης, είτε ως στελέχη μονάδων του Ιδιωτικού και του Δημόσιου Τομέα, είτε ως αυτοαπασχολούμενοι, στα ακόλουθα αντικείμενα και δραστηριότητες:

* Στον Τομέα της Αρχιτεκτονικής Εσωτερικών Χώρωνασχολούνται με τη λειτουργική διαμόρφωση, αισθητική μελέτη και οργάνωση οποιωνδήποτε εσωτερικών χώρων, υπό την προϋπόθεση ότι οι επεμβάσεις δεν επηρεάζουν τον φέροντα οργανισμό των κτιρίων και, ειδικότερα, με:

- Τον σχεδιασμό, τη μελέτη και την εφαρμογή μη φερόντων δομικών στοιχείων.

- Τον σχεδιασμό, τη μελέτη και την εφαρμογή τελειωμάτων (επενδύσεις, χρωματικές μελέτες, φωτισμό κ.λπ.).

- Τον σχεδιασμό, τη μελέτη και την εφαρμογή επίπλωσης.

- Το σχεδιασμό, τη μελέτη και την εφαρμογή χρηστικών και διακοσμητικών αντικειμένων.

Για τις εργασίες αυτές, τόσο σε υπάρχοντα, όσο και σε νέα κτρια, έχουν δικαίωμα αυτοδύναμης μελέτης και εφαρμογής, δηλαδή προγραμματισμό, σχεδιαστική ανάλυση, μελέτη διαμόρφωσης χώρου, αισθητική μελέτη, οικονομικό προϋπολογισμό, καθώς και επίβλεψης εργασιών εφαρμογής, υπό την προϋπόθεση ότι δεν γίνεται επέμβαση στα φέροντα δομικά στοιχεία του κτιρίου ή συμμετέχουν στην ομάδα μελέτης και επίβλεψης όταν πρόκειται για ανέγερση νέων κτιρίων.

* Στον Τομέα της Αρχιτεκτονικής Εξωτερικών Χώρων μικρής κλίμακας ασχολούνται με τον σχεδιασμό, τη μελέτη και την εφαρμογή ελαφρών μεταβλητών κατασκευών εξωτερικών χώρων (περίπτερα εκθέσεων, υπόστεγα,στάσεις λεωφορείων κ.λπ.) σε ήδη διαμορφωμένους ελεύθερους χώρους. Επίσης, ασχολούνται με τη μελέτη, την επιλογή και την εφαρμογή των διακοσμητικών αντικειμένων εξοπλισμού των χώρων αυτών, υπό την προϋπόθεση ότι για τα έργα αυτά δεν απαιτείται ειδική στατική μελέτη.

* Στον Τομέα του Σχεδιασμού Αντικειμένων (design) ασχολούνται με τον σχεδιασμό, τη μελέτη και την παραγωγική διαδικασία βιομηχανικών και βιοτεχνικών αντικειμένων, επίπλων, καθώς και χρηστικών και διακοσμητικών αντικειμένων εξοπλισμού εσωτερικών και εξωτερικών χώρων.

Τέλος, ασκούν κάθε άλλη δραστηριότητα σε επαγγελματικά αντικείμενα που εμφανίζονται με την εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας στην Αρχιτεκτονική Εσωτερικών Χώρων, στην Αρχιτεκτονική Εξωτερικών Χώρων μικρής κλίμακας, στη Διακόσμηση και στον Σχεδιασμό (design) επίπλων, βιομηχανικών και διακοσμητικών αντικειμένων, υπό την προϋπόθεση ότι καλύπτονται από το γνωστικό αντικείμενό τους.

Επιπλέον, οι απόφοιτοι του τμήματος μπορούν, επίσης, να απασχοληθούν:

* Στον δημόσιο τομέα: σε υπηρεσίες υπουργείων αρμόδιες για εκθέσεις και προβολές, στον Ε.Ο.Τ.

* Στον ιδιωτικό τομέα: σε εκδοτικούς οίκους, σε διαφημιστικές επιχειρήσεις, σε τεχνικά και αρχιτεκτονικά γραφεία, σε καταστήματα.

* Στον χώρο του θεάματος.

* Ως ελεύθεροι επαγγελματίες.

Εναλλακτικά, απόφοιτοι των τμημάτων Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής, ανάλογα με το μεταπτυχιακό εξειδίκευσης που θα επιλέξουν, μπορούν να απασχοληθούν ενδεικτικά στον τομέα των τεχνών και της ψυχαγωγίας ως ειδικοί εφαρμογών φωτισμού για το δομημένο περιβάλλον και για καλλιτεχνικές εγκαταστάσεις, στον τομέα του τουρισμού ως διακοσμητές ξενοδοχειακών μονάδων και τουριστικών εγκαταστάσεων, στον τομέα της διαφήμισης, στον τομέα της ψηφιακής τεχνολογίας, κ.ά.

Τέλος, οι απόφοιτοι των τμημάτων εντάσσονται στον Κλάδο ΠΕ 89 Εφαρμοσμένων Τεχνών, στην Ειδικότητα 89.01, Καλλιτεχνικών Σπουδών και μπορούν να πάρουν μέρος σε διαγωνισμούς του Α.Σ.Ε.Π. για διδασκαλία σχετικών μαθημάτων στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

(Ολόκληρη την ανάλυση του τμήματος μπορείτε να τη βρείτε στη σελίδα 350 του βιβλίου «Πάμε… Πανεπιστήμιο 2020»

 

Σπύρος Μιχαλούλης, σύμβουλος Σταδιοδρομίας

Τηλ. 210-6778777

URL: www.orientum.gr

e-mail: info@orientum.gr

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass