Κλειστά σχολεία… ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα!

Δημοσίευση: 22 Μαρ 2020 22:21

Ανοιχτά τα ενδεχόμενα παράτασης της σχολικής χρονιάς και μετακύλισης της ημερομηνίας των Πανελλαδικών Εξετάσεων αφήνει η υφυπουργός Παιδείας κ. Σοφία Ζαχαράκη, μιλώντας χθες στην «Ε» μετά και την ανακοίνωση της περαιτέρω αναστολής λειτουργίας των σχολικών μονάδων μέχρι και τις 10 Απριλίου.

Βέβαια, ξεκαθάρισε ότι με τα σημερινά δεδομένα -και αν δεν υπάρξει νέα παράταση στην αναστολή λειτουργίας τους-, η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη και με κάποιες αλλαγές, όπως η περικοπή της ύλης, δεν θα χρειαστεί να παρθούν τέτοια μέτρα.
Αναλυτικότερα, μετά την ανακοίνωση για παράταση της αναστολής λειτουργίας των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων όλων των βαθμίδων, γεγονός που σημαίνει ότι τα σχολεία αναμένεται να ανοίξουν μετά τις γιορτές του Πάσχα, δηλαδή στις 27 Απριλίου, το Υπουργείο Παιδείας μελετά όλα τα σενάρια ρίχνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στους μαθητές της Γ’ Λυκείου.
«Προφανώς και υπάρχουν σκέψεις και για μείωση της ύλης, για παράταση του σχολικού έτους και για μετάθεση του χρόνου διεξαγωγής των πανελλαδικών εξετάσεων με βασική επιδίωξη να μην παραταθεί η αγωνία των υποψηφίων. Στην παρούσα φάση όμως και με δεδομένο ότι τα σχολεία θα μπορέσουν να ανοίξουν μετά τις γιορτές του Πάσχα, υπάρχει η δυνατότητα να καλυφθεί ο χαμένος χρόνος. Οι μαθητές της Γ’ Λυκείου και η ψυχολογία τους είναι προτεραιότητα για μας, γι’ αυτό προχωρούμε πολύ γρήγορα το θέμα της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Έχω αποστείλει ήδη οδηγίες για την υλοποίηση προγραμμάτων ασύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, με στόχο να στηρίξουμε τους μαθητές, να τους βοηθήσουμε και με υλικό για τις πανελλαδικές ώστε να μην χάσουν την επαφή τους με την εκπαιδευτική διαδικασία. Ήδη το ψηφιακό σχολείο ξεκίνησε σε πολλούς νομούς και η ανταπόκριση των μαθητών είναι εντυπωσιακή».
Ειδικά για τους μαθητές και τις μαθήτριες της Γ’ Λυκείου, αναφέρει, οι πλατφόρμες της ασύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης δύνανται να αξιοποιηθούν παράλληλα και επικουρικά με την πλατφόρμα σύγχρονης εκπαίδευσης του ΥΠΑΙΘ. Για την υλοποίηση της εξ αποστάσεως ασύγχρονης εκπαίδευσης, προτείνεται να αξιοποιηθούν πληροφοριακά συστήματα, δίκτυα και εφαρμογές που έχει αναπτύξει το ΥΠΑΙΘ, όπως για παράδειγμα το e-class και η Ψηφιακή Εκπαιδευτική Πλατφόρμα e-me.
Η επιλογή της πλατφόρμας που θα αξιοποιηθεί έγκειται στη διακριτική ευχέρεια του/της κάθε εκπαιδευτικού. Σε κάθε περίπτωση οι εκπαιδευτικοί και οι διευθυντές των σχολικών μονάδων θα υποστηριχθούν για την ψηφιακή πλατφόρμα e-me και για την ψηφιακή πλατφόρμα e-class από τα αντίστοιχα κέντρα εξυπηρέτησης (Help Desk).
Για τον λόγο αυτό, στάλθηκαν ήδη οι οδηγίες, σύμφωνα με τις οποίες καλούνται οι Διευθυντές Α/θμιας και Β/θμιας όλης της χώρας, μέσω των Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης, να συντονίσουν τη διαδικασία και να παρέχουν κάθε απαραίτητη διευκόλυνση προς τις σχολικές μονάδες της αρμοδιότητάς τους ώστε έως και την Τρίτη 24 Μαρτίου να έχουν ολοκληρωθεί οι προπαρασκευαστικές διαδικασίες που απαιτούνται για την υλοποίηση της ασύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.

 

Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΑΣΚΑΛΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Δημήτρης Παπαποστόλου, αναφορικά και με την παράταση της αναστολής λειτουργίας των σχολικών μονάδων, τάσσεται υπέρ της παράτασης του σχολικού έτους αν χρειαστεί, ενώ εκφράζει αντιρρήσεις για το θέμα της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης στους μαθητές δημοτικού, καθώς όπως λέει υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες και είναι ορατός ο κίνδυνος να υπάρχουν μαθητές δύο ταχυτήτων. Ειδικότερα αναφέρει: «Δεν πιστεύω ότι για τους μαθητές δημοτικού η εξ αποστάσεως εκπαίδευση μπορεί να προσφέρει κάτι ουσιαστικό, καθώς σε αυτές τις ηλικίες η διά ζώσης εκπαίδευση είναι το μόνο που μπορεί να αποδώσει. Υπάρχουν και άλλα ζητήματα που έχουν να κάνουν με το κατά πόσο οι μαθητές αυτών των ηλικιών έχουν τις δεξιότητες για να χρησιμοποιούν τον υπολογιστή αλλά και πόσοι έχουν πρόσβαση. Υπάρχουν μαθητές σε χωριά που δεν μπορούν να το κάνουν. Τι γίνεται λοιπόν με τα παιδιά που δεν μπορούν, θα έχουμε μαθητές δύο ταχυτήτων; Πιστεύω ότι η παράταση του σχολικού έτους είναι ένα μέτρο που αν συνεχίσουν τα σχολεία να παραμένουν κλειστά, θα το εξετάσει η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας».

 

Της Νατάσας Πολυγένη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass