Το κουδούνι «χτύπησε» στην ΕΡΤ 2

ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΑΝ ΧΘΕΣ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ * ΣΟΦΙΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ: ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΡΟΜΑ, ΑΛΛΟΔΑΠΟΥΣ ΚΑΙ ΟΣΟΥΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

Δημοσίευση: 31 Μαρ 2020 17:34

Τα πρώτα μαθήματα για μαθητές Δημοτικού παραδόθηκαν χθες μέσω τηλεόρασης.

Στις 10 το πρωί το «κουδούνι χτύπησε» στη συχνότητα της ΕΡΤ 2 και οι μαθητές έκαναν μάθημα γλώσσας, ιστορίας και φυσικής. Τα μαθήματα θα συνεχιστούν αφού η εκπαιδευτική τηλεόραση, αποτελεί τον τρίτο άξονα της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, μετά τη σύγχρονη και ασύγχρονη εκπαίδευση και θα αποτελέσει πολύτιμο εργαλείο μάθησης ειδικά για μαθητές που δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο.

Παρόλα αυτά οι εγγραφές στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο για τους μαθητές Δημοτικού συνεχίζονται, αλλά τα προβλήματα όπως λέει η αναπληρώτρια προϊσταμένη της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Σοφία Παπαδοπούλου είναι μεγάλα, αφού οι εκπαιδευτικοί περνούν ατελείωτες ώρες μπροστά στον υπολογιστή τους προκειμένου να κατορθώσουν να εγγράψουν τους μαθητές τους και προσθέτει: «Υπάρχουν μεγάλα προβλήματα και καθυστερήσεις στο σύστημα για να εγγραφούν οι μαθητές στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Διευθυντής σχολείου με ενημέρωσε ότι από τις 4 τα ξημερώματα μέχρι και τις 11 το πρωί προσπαθούσε χωρίς επιτυχία. Είναι κάτι πρωτόγνωρο και γίνεται μια τεράστια προσπάθεια να μην αποκοπούν οι μαθητές από την εκπαιδευτική διαδικασία και ως ένα μεγάλο βαθμό το έχουμε καταφέρει χάρη στον ζήλο και το μεράκι των εκπαιδευτικών. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει δημοτικό σχολείο στον νομό που να μη δίνει ασκήσεις μέσω email ή των ιστοσελίδων του σχολείου στους μαθητές. Οι δάσκαλοι χρησιμοποιούν όλα τα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους για να είναι σε επαφή με τους μαθητές. Είναι άδικο να στοχοποιούνται και ορισμένοι να βρίσκουν ευκαιρία να τους κατηγορήσουν. Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση είναι κάτι που μπήκε ξαφνικά στη ζωή όλων, όμως πέρα από όλα τα προβλήματα είναι και μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία, όταν τελειώσει όλο αυτό να υπάρχει περαιτέρω επιμόρφωση των εκπαιδευτικών. Αυτή τη στιγμή είναι μια συλλογική προσπάθεια και τους ευχαριστώ όλους και ιδιαίτερα τους Συντονιστές Εκπαιδευτικού Έργου, που έχουν αναλάβει την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων όπως και το ΚΕΣΥ Λάρισας που σχεδίασε και οργάνωσε εξ αποστάσεως συμβουλευτική υποστήριξη των Διευθυντών Σχολικών Μονάδων, των μελών Ε.Δ.Ε.Α.Υ., των εκπαιδευτικών, των γονέων και μαθητών/τριών, αξιοποιώντας τρόπους άμεσης ή έμμεσης υποστήριξης, ηλεκτρονικά (υπηρεσίες e-presence, skype, viber, messenger ή email) ή με τηλεφωνική επικοινωνία.».

Αναφορικά, με τη λειτουργία της εκπαιδευτικής τηλεόρασης σημειώνει ότι είναι κάτι που έπρεπε να γίνει καθώς ούτε όλοι οι μαθητές έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο αλλά και ούτε όλοι οι γονείς έχουν τις ψηφιακές δεξιότητες να βοηθήσουν τα παιδιά τους. «Έχουμε μαθητές ρομά, αλλοδαπούς και μαθητές που κατοικούν σε ορεινά χωριά και δεν έχουν εξοπλισμό στο σπίτι ή οι γονείς τους δεν έχουν τη δυνατότητα να τους βοηθήσουν. Τα μαθήματα μέσω τηλεόρασης είναι πολύτιμο εργαλείο για αυτά τα παιδιά και σίγουρα είναι μια εξαιρετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Παιδείας».

Για τα νηπιαγωγεία η κ. Παπαδοπούλου αναφέρει ότι όλοι οι διευθυντές έχουν ενημερωθεί όπως και οι εκπαιδευτικοί και ήδη τους έχει αποσταλεί υλικό το οποίο αναρτούν στις ιστοσελίδες ή τα μπλογκ των νηπιαγωγείων με δραστηριότητες και εκπαιδευτικά βίντεο για τους λιλιπούτειους μαθητές. «Σε αυτές τις ηλικίες η εξ αποστάσεως εκπαίδευση λειτουργεί με διαφορετικούς όρους αλλά ήδη όλοι οι νηπιαγωγοί έχουν βρει τρόπους να βρίσκονται κοντά στα παιδιά».

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΜΕΣΩ ΕΡΤ

H Μαρία Π. είναι μητέρα δύο παιδιών ενός μαθητή Γ’ Δημοτικού και μιας μαθήτριας Α’ Γυμνασίου και η ίδια λόγω των συνθηκών εργάζεται από το σπίτι. Τα μαθήματα μέσω τηλεόρασης λέει θα κάνουν τα πράγματα ευκολότερα για την οικογένεια. «Στο σπίτι υπάρχει ένα λάπτοπ και ένα τάμπλετ. Λόγω των συνθηκών εγώ πρέπει να εργάζομαι από το σπίτι μέσω υπολογιστή αλλά και τα παιδιά μου χρειάζονται υπολογιστή για το σχολείο. Πώς θα μπορέσουμε να εξυπηρετηθούμε και οι τρεις; Τουλάχιστον ο μικρός θα μπορεί να παρακολουθεί μέσω τηλεόρασης και όταν μπορούμε θα μπαίνουμε και στον υπολογιστή. Τουλάχιστον με την τηλεόραση δεν χρειάζεται να είμαι πάνω από το κεφάλι του και μπορώ να δουλεύω και εγώ. Ελπίζω μόνο να τελειώσει γρήγορα όλο αυτό γιατί ξέρω οικογένειες που αντιμετωπίζουν μεγαλύτερες δυσκολίες. Για παράδειγμα μια οικογενειακή μας φίλη δεν γνωρίζει απολύτως τίποτα από υπολογιστές ούτε και ο άντρας της. Ευτυχώς η κόρη της είναι μεγάλη και δεν χρειάζεται τη βοήθειά της, υπάρχουν όμως πολλές περιπτώσεις ανθρώπων που δεν γνωρίζουν πώς να συμμετέχουν σε τέτοια προγράμματα. Η τηλεόραση κάνει τα πράγματα ευκολότερα. Μακάρι όλο αυτό να τελειώσει γρήγορα γιατί σε καμία περίπτωση όσο καλή δουλειά και να γίνεται, όταν ο μαθητής δεν βρίσκεται στο σχολείο δεν μπορεί να έχει και την κατάλληλη εκπαίδευση».

Σήμερα Τρίτη 31 Μαρτίου στις 10 π.μ. οι μαθητές Γ’ και Δ’ τάξης Δημοτικού θα παρακολουθήσουν μαθηματικά από τη δασκάλα Μίνα Τόδωρη, ακολουθούν Μαθηματικά, Δ’ και Ε’ τάξης από τον εκπαιδευτικό Γιώργο Ανδρίκο και Φυσική Ε’ και ΣΤ’ τάξης από τον εκπαιδευτικό Κώστα Χωριανόπουλο.

Της Νατάσας Πολυγένη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass