«Να λυθούν τα προβλήματα της εξ αποστάσεως, μείωση ύλης στη Γ΄ Λυκείου και αύξηση εισακτέων στα ΑΕΙ»

ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΣΥΝΕΚ ΚΑΙ ΧΑΙΡΕΤΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

Δημοσίευση: 01 Απρ 2020 15:38

Την προσπάθεια των εκπαιδευτικών για την προστασία της εκπαίδευσης κάτω από αντίξοες συνθήκες χαιρετίζουν με ανακοίνωσή τους οι Συνεργαζόμενες Εκπαιδευτικές Κινήσεις (ΣΥΝΕΚ).

Με ιδιαίτερη αναφορά στα προβλήματα της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης οι ΣΥΝΕΚ σημειώνουν: «Από την αρχή της εξαγγελίας για την εφαρμογή της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης (ΕξΑΕ), είχαμε επισημάνει τα προβλήματα, τις αδυναμίες και τις ελλείψεις του ΠΣΔ καθώς και των πληροφοριακών συστημάτων που διατίθενται για την ασύγχρονη ΕξΑΕ (e-me, η-Τάξη κ.ά.), αλλά ακόμη και για την εφαρμογή WEBEX που παρέχει η ιδιωτική εταιρεία Cisco για την υλοποίηση της σύγχρονης ΕξΑΕ. Οι εκπαιδευτικοί αναλάβαμε πλήρως, εθελοντικά και με όλες μας τις δυνάμεις την «ατομική ευθύνη» που μας αναλογεί, παρά τα τεράστια προβλήματα, αλλά δυστυχώς η προσπάθειά μας αυτή καταρρέει όσο το Υπουργείο Παιδείας εξακολουθεί να μην αναλαμβάνει τις ευθύνες του. Φρόντισε περισσότερο την επικοινωνιακή πολιτική του και τη δημιουργία εντυπώσεων, αντί να συνεισφέρει ουσιαστικά στην κάλυψη των αδυναμιών και την επίλυση των προβλημάτων των πληροφοριακών συστημάτων, ώστε η εξ αποστάσεως εκπαίδευση, ως καθαρά επικουρικό μέτρο έκτακτης ανάγκης, να αποκτήσει ένα ουσιαστικό περιεχόμενο. Επίσης θα πρέπει να επισημανθεί ότι η συγκεκριμένη επικοινωνιακή πολιτική έδωσε βορά τους εκπαιδευτικούς στους πάσης φύσεως «καλοθελητές» που επιθυμούσαν να δυσφημήσουν τους εκπαιδευτικούς και τη δημόσια εκπαίδευση για τους δικούς τους λόγους.

 Για μία ακόμη φορά επισημαίνουμε ότι:

-Παρουσιάζονται μεγάλα προβλήματα κατά την εγγραφή των μαθητών στο ΠΣΔ είτε γιατί δεν τους αναγνωρίζει το σύστημα είτε επειδή «πέφτει», με συνέπεια να στερούνται των απαραίτητων κωδικών. Το ίδιο ισχύει και για τους εκπαιδευτικούς που προσπαθούν να δημιουργήσουν λογαριασμό στο ΠΣΔ.

-Πολλοί επίσης εκπαιδευτικοί ενώ έχουν καταφέρει να εγγραφούν, δεν μπορούν να εργαστούν με τις πλατφόρμες γιατί το σύστημα είναι υπερβολικά αργό, μπλοκάρει και τους βγάζει έξω.

- Αντιμετωπίζουμε ατέλειωτες ώρες αναμονής και συνεχή κατάρρευση του συστήματος. Γι’ αυτό άλλωστε το Υπουργείο, αναγκάστηκε να δώσει παράταση εγγραφής έως τις 30 Μαρτίου.

-Ταυτόχρονα δεν λείπουν οι καταγγελίες ότι οι ιδιωτικές εταιρείες, που «αφιλοκερδώς συνεργάστηκαν» με το υπουργείο έχουν ήδη αρχίσει να καταχρώνται προσωπικά δεδομένα. Για όλους αυτούς τους λόγους το υπουργείο θα έπρεπε, εφόσον ήταν πασιφανές ότι οδηγούμαστε σε τέτοια κρίση, να έχει προχωρήσει εγκαίρως αφενός σε τεχνική αναβάθμιση του ΠΣΔ και αφετέρου σε επιμόρφωση ειδικά για την αποκλειστική εξ αποστάσεως εκπαίδευση των εκπαιδευτικών. Είναι ενδεικτικό της έλλειψης σοβαρού σχεδιασμού από πλευράς υπουργείου ότι, ενώ τα σχολεία έκλεισαν στις 11 Μαρτίου, η επίσημη διαδικασία της εξ αποστάσεως άρχισε στις 23 Μαρτίου. Απαιτούμε από το Υπουργείο Παιδείας, επιτέλους να αντιληφθεί την πραγματικότητα και να επιλύσει έστω και τώρα τα παραπάνω προβλήματα, ξεκινώντας με την άμεση βελτίωση του υλικοτεχνικού εξοπλισμού (εξυπηρετητές -server, γραμμές διασύνδεσης, αλλαγές στον σχεδιασμό του δικτύου του ΠΣΔ) αλλά και άμεση πλήρη στελέχωση με προσωπικού στις δομές που εξυπηρετούν την ΕξΑΕ). Για τη σύγχρονη ΕξΑΕ θα πρέπει να φροντίσει ώστε η εταιρεία Cisco να είναι ικανή τις ώρες αιχμής να προσφέρει τις «Δωρεάν» υπηρεσίες της απρόσκοπτα χωρίς προβλήματα διασύνδεσης». Τέλος, ζητούν από το Υπουργείο Παιδείας να προβεί άμεσα στη μείωση της ύλης, ιδιαίτερα για τη Γ’ Λυκείου, αλλά όχι μόνο, και να λάβει υπόψη του την επόμενη σχολική χρονιά (2020-2021) ότι οι μαθητές/-τριες των υπόλοιπων τάξεων διδάχθηκαν πλημμελώς την ύλη της τάξης στην οποία βρίσκονται φέτος. Επιπλέον, είναι απαραίτητο ο αριθμός εισακτέων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση να καθοριστεί από το υπουργείο και να είναι σαφώς αυξημένος. Πάγια θέση της ΟΛΜΕ είναι η ελεύθερη πρόσβαση και σε αυτήν τη συγκυρία θα πρέπει το υπουργείο να την σκεφτεί σοβαρά ως διέξοδο στην πρωτοφανή ψυχολογική πίεση των υποψηφίων μαθητών.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass