Οι πρόσφυγες του «Εστία» στη Λάρισα «μένουν σπίτι»

ΠΟΙΑ ΜΕΤΡΑ ΕΛΑΒΕ Ο ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΞΕΝΟΥΜΕΝΟΥΣ ΣΕ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ - ΤΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ ΣΕ ΔΙΕΘΝΗ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ

Δημοσίευση: 26 Απρ 2020 22:01

Τα μέτρα που εφάρμοσε ο Δήμος Λαρισαίων για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες απέναντι στην απειλή του κορονοϊού (COVID-19) βρέθηκαν στο επίκεντρο 150 πόλεων απ’ όλο τον κόσμο, στο πλαίσιο διεθνούς τηλεδιάσκεψης μελών του δικτύου «Πόλεων που μαθαίνουν» της UNESCO.


Με αφορμή την υγειονομική κρίση που ξέσπασε παγκοσμίως, το δίκτυο ενεργοποιήθηκε άμεσα με την οργάνωση τηλεδιασκέψεων προκειμένου να πραγματοποιηθεί μια παγκόσμια συζήτηση και ενημέρωση, μεταξύ των μελών του, για το πώς αντιμετώπισε η κάθε μία το θέμα της προστασίας των προσφύγων που ζουν στον αστικό κλοιό τους.
Πάνω από 200 άτομα σε όλο τον κόσμο άνοιξαν τους υπολογιστές τους και άκουσαν για τα μέτρα που έλαβε και συνεχίζει να εφαρμόζει ο Δήμος Λαρισαίων, για τους 420 πρόσφυγες (Σύριοι το 90% εξ αυτών) που φιλοξενούνται σε 90 διαμερίσματα στην πόλη μας, διά στόματος του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρισας κ. Δημήτρη Δεληγιάννη.
Στην ίδια τηλεδιάσκεψη παρακολούθησαν αντίστοιχα τα μέλη του δικτύου, και τα μέτρα που εφαρμόζουν πόλεις της Κολομβίας (Μεντελίν) και του Λιβάνου. Οι τηλεδιασκέψεις θα συνεχιστούν για να καλύψουν ένα σύνολο 20 πόλεων σε όλο τον κόσμο.
Από την παρουσίαση του Δήμου Λαρισαίων αναδείχθηκε η διαφορά ταχυτήτων και ανάλογα των αποτελεσμάτων που προέκυψαν, από τον τρόπο που αντιμετωπίστηκε η κατάσταση στους πρόσφυγες, που ζουν στα διαμερίσματα και σε αυτούς που ζουν στον καταυλισμό στο Κουτσόχερο.
Για άλλη μια φορά αναδείχθηκε ότι οι κίνδυνοι εμφανίζονται αυξημένοι σε «κλειστές» δομές, όπου μάλιστα ο Δήμος δεν έχει καμία αρμοδιότητα, καθώς σήμερα 1.500 πρόσφυγες βρίσκονται σε καραντίνα στον καταυλισμό.
Η διαχείριση της υγειονομικής κρίσης του Δήμου, στους πρόσφυγες που ζουν μέσα στην πόλη, σήμερα μπορεί να θεωρηθεί επιτυχημένη, καθώς έχει κινητοποιηθεί ένας πλήρης (ιατρικές και κοινωνικές υπηρεσίες) μηχανισμός για την ενημέρωσή τους, τη στήριξή τους και την εξυπηρέτηση των αναγκών τους στα σπίτια τους.
Ειδικότερα για τα μέτρα που ελήφθησαν ο κ. Δεληγιάννης δήλωσε: «Προτεραιότητά μας ήταν να ενημερώσουμε τους πρόσφυγες για τον COVID-19, για τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση και να τους στηρίξουμε στις καθημερινές τους ανάγκες.
Από την αρχή, η αρμόδια κοινωνική υπηρεσία του Δήμου, η ΔΗΚΕΛ, που έχει αναλάβει την υλοποίηση του προγράμματος «Εστία» (φιλοξενία προσφύγων σε διαμερίσματα), βρέθηκε δίπλα τους και μέχρι σήμερα είναι σε συνεχή επικοινωνία με την κάθε οικογένεια για να αντιμετωπίσει τα προβλήματά τους.
Υπάρχουν δύο γραμμές επικοινωνίας για ενημέρωσή τους σχετικά με τον κορονοϊό και τα μέτρα προστασίας που πρέπει να εφαρμόζουν.
Αντίστοιχα ενημερώθηκαν πόρτα –πόρτα, όταν διανεμήθηκαν σε όλα τα σπίτια είδη καθαρισμού, μάσκες και γάντια.
Με βιντεοκλήσεις επικοινωνούν με το προσωπικό της ΔΗΚΕΛ, το οποίο ανά διαστήματα επισκέπτεται τα σπίτια. Παράλληλα υπάρχει συνεχής επικοινωνία με γιατρούς...».

 

Της Λένας Κισσάβου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass