«Η πανδημία να γίνει ευκαιρία»

Προτάσεις για τα σχολεία του Δήμου Αγιάς από την παράταξη Γιάννη Αγγελάκα

Δημοσίευση: 27 Απρ 2020 18:15

Τη δημοτική αρχή Αγιάς καλεί η παράταξη «Αγιά 2019 – Νέα Εποχή» να προχωρήσει άμεσα σε εργασίες προετοιμασίας όλων των σχολικών μονάδων του Δήμου, ώστε αυτές να «υποδεχτούν» υπό τις καλύτερες δυνατές συνθήκες τους μαθητές στο άνοιγμά τους όποτε αυτό αποφασιστεί από την κυβέρνηση.

Παράλληλα, με την επιστολή της στην «ΕτΔ» περιγράφει μια πολύ άσχημη κατάσταση που επικρατεί στην κατανομή των χρημάτων για επισκευές στα σχολεία της περιοχής και κατηγορεί ευθέως τη συμπολίτευση για περίπου… δικτατορική συμπεριφορά των προέδρων των σχολικών επιτροπών που «μοιράζουν χρήματα κατά το δοκούν»!

Η επιστολή, την οποία υπογράφουν οι δημοτικοί σύμβουλοι της μείζονος μειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο Αγιάς, έχει ως εξής:

«Τις τελευταίες ημέρες γίνεται μεγάλη συζήτηση για το άνοιγμα ή όχι των σχολείων στη χώρα μας. Η επιτροπή των λοιμωξιολόγων, εάν τελικά αποφασιστεί η λειτουργία των εκπαιδευτικών μονάδων, θα δώσει οδηγίες οι οποίες θα πρέπει να τηρούνται από τους μαθητές και το εκπαιδευτικό προσωπικό. Ωστόσο, μεγάλο προβληματισμό δημιουργούν οι υποδομές στους χώρους υγιεινής των σχολικών κτιρίων (τουαλέτες, νιπτήρες κ.λ.π.).

Ειδικότερα στον Δήμο Αγιάς από το 2010 και μετά έπαψαν να δίνονται χρήματα στα σχολεία για τα λειτουργικά και έκτακτα έξοδα, με αποτέλεσμα για οποιαδήποτε μικροβλάβη να παρακαλούν τον πρόεδρο της σχολικής επιτροπής και η λύση να έρχεται μετά από εβδομάδες, μήνες ή ακόμη και ποτέ. Έτσι, χρήματα που προορίζονται για επισκευές μικρής κλίμακας στα σχολεία καταλήγουν στον γενικό κορβανά κι από εκεί μοιράζονται κατά το δοκούν των προέδρων, σχεδόν δικτατορικά, εφόσον φέτος η σχολική επιτροπή συνεδρίασε μία και μόνη φορά. Σχολεία, λοιπόν, με 180 παιδιά μένουν με χαλασμένες τουαλέτες, βρύσες και καζανάκια επί 15 και πλέον ημέρες, τα επανειλημμένα έγγραφα των διευθυντών πετιούνται στον κάλαθο των αχρήστων και κάπως έτσι οδεύουμε εν μέσω πανδημίας στην επαναλειτουργία των σχολείων.

Οι σχολικές εγκαταστάσεις είναι αρμοδιότητα των Δήμων κι εμείς ως Δήμος Αγιάς έχουμε υποχρέωση να είμαστε έτοιμοι για την ημέρα που θα επιχειρηθεί η επιστροφή στην εκπαιδευτική κανονικότητα.

Αυτή η συγκυρία της πανδημίας θα μπορούσε να γίνει η ευκαιρία να λυθούν προβλήματα που αφορούν τους χώρους υγιεινής μέσα στα σχολεία μας. Επιβάλλεται, λοιπόν, να διατεθούν χρήματα άμεσα για τον σκοπό αυτό, ώστε να μην ζήσουμε το σενάριο των «μωρών παρθένων». Άλλωστε, ο Δήμος μας βρίσκει τρόπους να διαθέσει χρήματα ακόμη και για καθαρισμούς αντιπυρικών ζωνών στο καταχείμωνο, με θολό και αμφισβητούμενο τρόπο. Οφείλει, επομένως, να προασπίσει τη δημόσια υγεία και μάλιστα σε μια κοινωνική ομάδα που λόγω της ιδιαιτερότητάς της μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα στην άρση της καραντίνας.

Προτείνουμε, λοιπόν, άμεσα να αρχίσουν εργασίες προετοιμασίας σε όλες τις σχολικές μονάδες του Δήμου μας και κυρίως σ’ αυτές με μεγάλο αριθμό μαθητών (για παράδειγμα στο 2ο Δημ. Σχολείο Αγιάς υπάρχουν 4 νιπτήρες για 180 παιδιά). Ο νομοθέτης έχει έτσι και αλλιώς προβλέψει ότι σε ειδικές περιπτώσεις ο Δήμος είναι υποχρεωμένος να χρηματοδοτήσει επιπλέον τις σχολικές επιτροπές για την προμήθεια υλικού και την αντιμετώπιση βλαβών και ελλείψεων.

Προτείνουμε:

1. Επιδιόρθωση/αποκατάσταση, ανακαίνιση των υδραυλικών σε τουαλέτες και βρύσες όπου υπάρχουν.

2. Νέες βρύσες για το πλύσιμο χεριών.

3. Διαμόρφωση τέτοια ώστε να υπάρχει απόσταση μεταξύ τους.

4. Εγκατάσταση με πεντάλ για να μη χρειάζεται τα παιδιά να πιάνουν με τα χέρια τους διακόπτες.

5. Εξασφάλιση καθαρίστριας σε ώρες λειτουργίας του σχολείου, τουλάχιστον για τα μεγάλα σχολεία.

6. Σαπούνι, αντισηπτικά και χειροπετσέτες χάρτινες.

7. Κάδοι απορριμμάτων με καπάκι που να ανοίγουν με πεντάλ και όχι με τα χέρια στην είσοδο κάθε αίθουσας.

Και τέλος το αυτονόητο:

8. Να συγκληθεί άμεσα η σχολική επιτροπή για να εντοπιστούν προβλήματα, να αναζητηθούν λύσεις και να συντονιστούν οι δράσεις».

ΑΓΙΑ (Γραφείο «Ε»)

Του Νίκου Γουργιώτη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass