Κουδούνι για μαθητές Γυμνασίου και Α’ και Β’ Λυκείου

ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ ΑΥΡΙΟ ΣΤΙΣ ΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥΣ - ΟΜΑΛΑ ΚΥΛΗΣΕ Η ΠΡΩΤΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ Γ’ ΛΥΚΕΙΟΥ ΜΕ ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ ΠΟΥ ΕΦΤΑΣΕ ΜΟΝΟ ΣΤΟ 20% - ΕΤΟΙΜΟΙ ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΠΑΡΑ ΤΟ ΤΕΤΑΜΕΝΟ ΚΛΙΜΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Δημοσίευση: 17 Μαϊ 2020 21:08

Μετά τους μαθητές της Γ’ Λυκείου που ξεκίνησαν τα μαθήματα, το κουδούνι θα χτυπήσει αύριο Δευτέρα 18 Μαΐου για τους μαθητές Γυμνασίου και των τάξεων της Α’ και Β’ Λυκείου, ενώ άγνωστο παραμένει ακόμη αν θα ανοίξουν Δημοτικά και Νηπιαγωγεία την 1η Ιουνίου, καθώς αυτό θα εξαρτηθεί από τα επιδημιολογικά δεδομένα των επόμενων ημερών.


Η πρώτη εβδομάδα με ανοικτά τα σχολεία κύλησε ομαλά, σύμφωνα με τον περιφερειακό διευθυντή Εκπαίδευσης Θεσσαλίας Δρ. Γεώργιο Δοδοντσάκη από πλευράς τήρησης των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας από μαθητές και προσωπικό, με κυρίαρχο χαρακτηριστικό όμως τη μεγάλη αποχή των μαθητών, αφού κατά την τελευταία μέρα μαθήματος της εβδομάδας η προσέλευση των μαθητών δεν ξεπέρασε το 20%. «Η εβδομάδα για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου ξεκίνησε με προσέλευση 55-80% ανάλογα με τον κάθε νομό και σημείωσε φθίνουσα πορεία με αποτέλεσμα στο τέλος της οι μαθητές που παρακολούθησαν να μην ξεπερνούν το 20%. Πέρα από αυτό η συμπεριφορά των μαθητών ήταν υποδειγματική τηρώντας αποστάσεις και εφαρμόζοντας όλα τα μέτρα για την προστασία της υγείας τους, ενώ και στις σχολικές μονάδες δεν παρατηρήθηκαν ιδιαίτερα προβλήματα με θέματα καθαριότητας. Επίσης, και οι εκπαιδευτικοί στη συντριπτική τους πλειοψηφία ήταν στις θέσεις τους, ένα μόλις ποσοστό 2 με 5% απουσίαζε για ειδικούς λόγους» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Όπως όλα δείχνουν η εικόνα αναφορικά με το πώς επηρεάζει η πανδημία τις σχολικές κοινότητες θα αρχίσει να διαμορφώνεται από αυτήν την εβδομάδα αφού στα θρανία επιστρέφει ένας πολύ μεγάλος αριθμός μαθητών.

 

ΕΤΟΙΜΟΙ ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ
Ο καθηγητής και προεδρεύων της ΕΛΜΕ Λάρισας κ. Αθανάσιος Φούντας, μιλώντας στην «Ε» για την επιστροφή των μαθητών τονίζει ότι οι καθηγητές είναι έτοιμοι να διδάξουν στις αίθουσες και να συνεχίσουν αυτό που τόσο καιρό κάνουν με την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, να βρίσκονται στο πλευρό των μαθητών τους δηλαδή με κάθε τρόπο και μέσο. Παρ’ όλα αυτά οι τριγμοί με την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας συνεχίζονται και το κλίμα εξακολουθεί να μην είναι καλό. «Από τη μια το αντιδημοκρατικό νομοσχέδιο εν μέσω πανδημίας, η απόφαση για κάμερες μέσα στην τάξη και από την άλλη το άνοιγμα των σχολείων από την υπουργό Ν. Κεραμέως χωρίς να προηγηθεί διάλογος με την εκπαιδευτική κοινότητα και χωρίς να ληφθούν υπόψη οι προτάσεις μας. Οι ενστάσεις μας έχουν να κάνουν κυρίως με τις αλληλοσυγκρούμενες απόψεις όσον αφορά στα πρωτόκολλα ασφαλείας, καθώς για όλους τους χώρους ισχύει το 1,5 μέτρο απόσταση και στους μαθητές η λύση βρέθηκε με το να κάθονται στα θρανία διαγώνια και σε χώρους που δεν ξεπερνούν τα 50 τ.μ. να στοιβάζονται 16 άτομα (15 μαθητές και ένας καθηγητής)» σημειώνει και προσθέτει ότι η εκπαιδευτική κοινότητα θα συνεχίσει τον αγώνα της. «Η μεγάλη συμμετοχή εκπαιδευτικών στην παράσταση και πορεία διαμαρτυρίας στη Λάρισα τις προηγούμενες ημέρες, με τη συμμετοχή της ΕΛΜΕ ν. Λάρισας, του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Λάρισας, της Ένωσης Γονέων και των Μαθητών της Λάρισας είναι η απόδειξη ότι αυτή τη μάχη θα τη δώσουμε ενωμένοι. Αύριο Δευτέρα στις 7 μ.μ. στο 6ο ΓΕΛ Λάρισας θα πραγματοποιηθεί γενική συνέλευση της ΕΛΜΕ Λάρισας, ενόψει και της συνέλευσης προέδρων που θα πραγματοποιηθεί στις 23/5 στην Αθήνα. Τα θέματα που θα απασχολήσουν τη γενική συνέλευση είναι η τροπολογία για την είσοδο καμερών μέσα στα σχολεία και οι τρόποι αντίδρασης του εκπαιδευτικού κινήματος, το πολυνομοσχέδιο που κατέθεσε η υπουργός Παιδείας εν μέσω πανδημίας και η απόσυρσή του και τρέχοντα εκπαιδευτικά θέματα. Θα τηρηθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης. Η συνέλευση θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο, αν όμως η προσέλευση είναι μεγαλύτερη έχουμε προβλέψει να γίνει στο προαύλιο του σχολείου».
Για το θέμα των καμερών ή ακόμη και της μετάδοσης του μαθήματος μόνο με ήχο, ο προεδρεύων της ΕΛΜΕ ξεκαθαρίζει ότι οι εκπαιδευτικοί είναι κάθετα αντίθετοι, καθώς πρόκειται για ξεκάθαρη παραβίαση των προσωπικών δεδομένων.

 

ΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ
Φυσικά, η επιστροφή των μελών της σχολικής κοινότητας στα σχολεία γίνεται με τα αναγκαία μέτρα προστασίας, που έχουν προβλέψει ΕΟΔΥ και Υπουργείο Παιδείας, με την τήρηση της απόστασης 1,5 μέτρου να είναι το βασικότερο.
- Είσοδος και έξοδος από τον χώρο του σχολείου
Για να περιοριστεί ο ο συνωστισμός κατά την προσέλευση και αποχώρηση μαθητών στο σχολείο, δεν θα πραγματοποιείται η καθιερωμένη συγκέντρωση στον προαύλειο χώρο πριν την έναρξη του προγράμματος. Οι μαθητές θα πηγαίνουν απ’ ευθείας στην αίθουσα του τμήματός τους.
- Δεκαπέντε μαθητές ανά αίθουσα, με ανοικτά παράθυρα
Πλέον, μέχρι τη λήξη της τρέχουσας σχολικής χρονιάς, ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός μαθητών ανά τάξη είναι δεκαπέντε (15) και η απόσταση μεταξύ μαθητών, καθισμένων στα θρανία, θα πρέπει να είναι 1,5 μέτρο. Τα τμήματα των τάξεων έχουν χωριστεί στα δύο και οι μαθητές θα πηγαίνουν στο σχολείο εκ περιτροπής. Δευτέρα - Τετάρτη - Παρασκευή θα πηγαίνει το μισό τμήμα και Τρίτη - Πέμπτη το άλλο μισό, ενώ την επόμενη εβδομάδα θα γίνεται το αντίστροφο. Τα ολιγομελή τμήματα (ως 15 άτομα) θα μπορούν να λειτουργούν καθημερινά.
- Χωριστά στα διαλείμματα
Οι μαθητές δεν θα κάνουν ενιαίο διάλειμμα, προκειμένου να περιοριστεί η αλληλεπίδραση μεταξύ των τμημάτων/υποτμημάτων. Η εικόνα των μαθητών που ξεχύνονται στο προαύλιο αποτελεί παρελθόν, αφού προβλέπεται σταδιακή έξοδος και με σειρά και επιπλέον κάθε τμήμα θα έχει διαφορετικό χώρο στο προαύλιο.
Απαγορεύονται τα παιχνίδια με μπάλα (π.χ. βόλεϊ, μπάσκετ, ποδόσφαιρο) και τα κυλικεία θα είναι κλειστά.
- Αντισηπτικά, προαιρετική η χρήση μάσκας
Ήδη, σε κάθε σχολείο έχει γίνει σχολαστικός καθαρισμός, ενώ καθαρίστριες θα βρίσκονται στον χώρο του σχολείου και κατά τη διάρκεια των μαθημάτων.
Ως προς τη χρήση μάσκας από τους μαθητές, αυτή είναι προαιρετική στις τάξεις και τα μέσα μεταφοράς των μαθητών.
Τέλος μαθημάτων στις 12 Ιουνίου
Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι Γυμνάσια και Λύκεια θα κάνουν μαθήματα μέχρι τις 12 Ιουνίου, προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις δεν θα γίνουν (η αξιολόγηση των μαθητών θα γίνει βάσει των βαθμών των τετραμήνων) και στις 15 και 16 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί η έναρξη των Πανελλαδικών Εξετάσεων για τα Γενικά Λύκεια και τα Επαγγελματικά Λύκεια, αντίστοιχα.

 

ΒΙΒΛΙΑ
Έγγραφο - εντολή προς τους Διευθυντές των σχολείων έστειλε η υφυπουργός Παιδείας Σ. Ζαχαράκη, ώστε να ενημερώσουν τους μαθητές και τις μαθήτριες που φοιτούν κατά το τρέχον σχολικό έτος 2019-2020 στο Γυμνάσιο, και στις Α’ και Β’ τάξεις Γενικού Λυκείου ότι πρέπει να διατηρήσουν όλα τα βιβλία τους για την αξιοποίησή τους και την επόμενη σχολική χρονιά, που θα ξεκινήσει νωρίτερα και προφανώς θα καλυφθεί και ύλη των χαμένων μαθημάτων.

 

Της Νατάσας Πολυγένη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass