Πυξίδα για το μέλλον

Τμήμα Τουριστικών Σπουδών

Δημοσίευση: 17 Μαϊ 2020 17:03

Τα Τμήματα Τουριστικών Σπουδών έχουν ως αποστολή να καλλιεργήσουν και να προάγουν την επιστήμη, καθώς και να συμβάλουν στη δημιουργία επιστημόνων υψηλού επιπέδου με ολοκληρωμένη εκπαίδευση επί θεμάτων Τουρισμού γενικά και Τουριστικής Βιομηχανίας ειδικά.

Οι πτυχιούχοι θα αποκτήσουν τις απαραίτητες δεξιότητες και γνώσεις προκειμένου να καταστούν ικανοί μάνατζερ στην ταχύτατα αναπτυσσόμενη Τουριστική Βιομηχανία.
Στόχοι των τμημάτων είναι να καλύψουν τις ανάγκες του πεδίου του τουρισμού με στελέχη ανώτατης πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, τα οποία πληρούν όλες τις προϋποθέσεις για σταδιοδρομία σε όλους τους κλάδους της τουριστικής βιομηχανίας, αλλά και σε όλους τους φορείς τουριστικών ενδιαφερόντων, που ασχολούνται με την ανάπτυξη και την πολιτική στον τουρισμό σε διεθνές, εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο. Επίσης, να καλύψουν την ανάγκη για στελέχη πανεπιστημιακού επιπέδου για τη διαμόρφωση στρατηγικών τουρισμού, καθώς και για την υλοποίηση θεμάτων διαχείρισης και πολιτικής της τουριστικής ανάπτυξης.

 

ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Όπως αναφέρεται στις ιστοσελίδες των τμημάτων, οι απόφοιτοι μπορούν να ασχολούνται ως στελέχη όλων των λειτουργιών των επιχειρήσεων της τουριστικής βιομηχανίας. Ο διεθνής τουρισμός προσφέρει ποικίλες ευκαιρίες απασχόλησης σε όλες τις λειτουργικές περιοχές του μάνατζμεντ. Είναι ένας τομέας, ο οποίος λειτουργεί και στον Δημόσιο και στον Ιδιωτικό Τομέα της Οικονομίας.
Ειδικότερα, οι απόφοιτοι του Τμήματος θα μπορούν να εργάζονται:
* Σε τουριστικές επιχειρήσεις, όπως σε ξενοδοχεία και λοιπές επιχειρήσεις φιλοξενίας, αεροπορικές εταιρείες, ακτοπλοϊκές εταιρείες, πρακτορεία (φυσικά και διαδικτυακά), σε φορείς διοργάνωσης συνεδρίων και εκδηλώσεων και ως στελέχη σε τομείς που αφορούν τη διοίκηση, το marketing, την οργάνωση και τις πωλήσεις.
* Στον δημόσιο τομέα, όπως στο Υπουργείο Τουρισμού, στον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού (Ε.Ο.Τ.) και σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.). Επιπλέον, μπορούν να απασχολούνται στα γραφεία τουρισμού της τοπικής αυτοδιοίκησης (Δήμων και Περιφερειών), ως στελέχη που πραγματεύονται ζητήματα σχεδιασμού διοίκησης και πολιτικής του τουρισμού, καθώς και θέματα στρατηγικής τουριστικής ανάπτυξης και προώθησης τουριστικών προορισμών.
* Ως αυτοαπασχολούμενοι στην τουριστική βιομηχανία.
* Σε λογιστικά γραφεία ή σε λογιστήρια τουριστικών επιχειρήσεων.
* Σε κλαδικούς φορείς τουρισμού, όπως ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (Σ.Ε.Τ.Ε.), το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος (Ξ.Ε.Ε.), τον Σύνδεσμο των εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων (ΗΑΤΤΑ), κ.ά., ως στελέχη των φορέων αυτών.
* Σε αναπτυξιακές εταιρείες, ως μελετητές και σύμβουλοι τουρισμού και θεμάτων τουριστικής ανάπτυξης.
* Σε εταιρείες συμβούλων με εξειδίκευση στην Τουριστική Βιομηχανία.
Οι απόφοιτοι των τμημάτων θα είναι σε θέση να διοικούν μια επιχείρηση επιδιώκοντας την επίτευξη των στόχων της και θα εφαρμόζουν όλες τις διοικητικές μεθόδους και πρακτικές παραγωγής/παροχής, τιμολόγησης, διανομής και προώθησης των τουριστικών προϊόντων και υπηρεσιών. Επιπλέον, θα είναι ικανοί να διαχειρίζονται με τον βέλτιστο τρόπο τους ανθρώπινους πόρους μια τουριστικής επιχείρησης ή ενός τουριστικού οργανισμού. Επιπλέον, θα είναι σε θέση να πραγματοποιούν έρευνες τουριστικής αγοράς και μελέτες τουριστικής πολιτικής, να σχεδιάζουν και να εφαρμόζουν στρατηγικές τουριστικής ανάπτυξης, να αναπτύσσουν ειδικές και εναλλακτικές μορφές τουρισμού, να αναλαμβάνουν ηγετικές πρωτοβουλίες σε τυχόν τεχνολογικές ή οργανωτικές αλλαγές που χαρακτηρίζουν το γρήγορα εξελισσόμενο διεθνές τουριστικό επιχειρηματικό / οργανωτικό περιβάλλον, κ.λπ.
Επιπλέον, τα στελέχη τουρισμού θα έχουν τη δυνατότητα να σταδιοδρομήσουν:
* Στον σχεδιασμό και τη διοίκηση ολόκληρης της τουριστικής επιχείρησης ανεξαρτήτως μεγέθους, εφαρμόζοντας επιστημονικές μεθόδους στην οργάνωση- διοίκηση και λειτουργία της.
* Στον σχεδιασμό τουριστικής πολιτικής και ανάπτυξης σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.
* Στον τομέα marketing και ειδικότερα στη ανίχνευση και δημιουργία, τιμολόγηση, προβολή και διάθεση τουριστικών υπηρεσιών και προϊόντων.
* Στην αποτελεσματική υλοποίηση προγραμμάτων φιλοξενίας και την άριστη εξυπηρέτηση του επισκέπτη σε όλο το φάσμα των τουριστικών δραστηριοτήτων.
* Στον τομέα παραγωγής ξενοδοχειακού προϊόντος, και ιδίως τη διαχείριση, οργάνωση και λειτουργία δωματίων, ορόφων, συνεδριακών χώρων, καθώς και τμημάτων άθλησης και ψυχαγωγίας πελατών.
* Στον τομέα παραγωγής ξενοδοχειακού προϊόντος, και ιδίως τον εφοδιασμό και τη διαχείριση των επισιτιστικών τμημάτων και μονάδων.
* Στη σχεδίαση, προώθηση και πώληση προϊόντων στους καταναλωτές, απευθείας από όλους τους παροχείς της τουριστικής βιομηχανίας.
* Στην εφαρμογή επιχειρησιακών και διεθνών πληροφοριακών συστημάτων συγκέντρωσης, επεξεργασίας και προώθησης στοιχείων και πληροφοριών των τουριστικών επιχειρήσεων και οργανισμών.
* Στην εφαρμογή των νέων τεχνολογιών της πληροφορικής και των επικοινωνιών και ιδιαίτερα των τεχνολογιών του διαδικτύου στους κλάδους της τουριστικής βιομηχανίας.
* Στη σύνταξη μελετών για την ίδρυση, τη λειτουργία και τον εκσυγχρονισμό τουριστικών επιχειρήσεων και οργανισμών.
* Στον συλλογικό σχεδιασμό και εφαρμογή προγραμμάτων για την ανάπτυξη διαφόρων μορφών τουρισμού, καθώς και την έρευνα και ανάπτυξη νέων τουριστικών προϊόντων σε υφιστάμενους ή νεο-αναδυόμενους τουριστικούς προορισμούς.
* Στη διασφάλιση ποιότητας παροχής τουριστικών υπηρεσιών και συμμόρφωσης του τελικού τουριστικού προϊόντος με τα σχετικά πρότυπα (π.χ. HACCP, ISO).
Τέλος, έως τη στιγμή που γράφτηκε το βιβλίο (Νοέμβριος 2019) το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας δεν αναφέρει τους αποφοίτους των τμημάτων ως πιθανά μέλη. Αναμένεται πως η δομή του προγράμματος σπουδών θα επιτρέπει την άσκηση του επαγγέλματος του οικονομολόγου και την εγγραφή στο Επιμελητήριο.
(Ολόκληρη την ανάλυση του τμήματος μπορείτε να τη βρείτε στη σελίδα 664 του βιβλίου «Πάμε… Πανεπιστήμιο 2020»).

 

Σπύρος Μιχαλούλης, Σύμβουλος Σταδιοδρομίας
Τηλ. 210-6778777
URL: www.orientum.gr
e-mail: info@orientum.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass