Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Βιώματα καραντίνας

Σε ζωγραφιές μαθητών του 3ου Δ.Σ. Ελασσόνας

Δημοσίευση: 29 Ιουν 2020 21:31
Μένουμε στο σπίτι, είμαστε ασφαλείς Μένουμε στο σπίτι, είμαστε ασφαλείς

ΕΛΑΣΣΟΝΑ (Γραφείο «Ε»)
Μια όμορφη πρωτοβουλία «έτρεξε» τον τελευταίο καιρό στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Ελασσόνας, με «πρωταγωνιστές» τους μικρούς μαθητές του σχολείου και εμψυχωτές τους εκπαιδευτικούς τους.


Οι μαθητές εξωτερίκευσαν μέσα από την τέχνη συναισθήματα και σκέψεις για όλη αυτή την περίεργη και πρωτόγνωρη εποχή του κορονοϊού, του υποχρεωτικού εγκλεισμού και της καραντίνας, αναδεικνύοντας το ταλέντο τους στη ζωγραφική τέχνη.
Οι μαθητές ζωγράφισαν και αποτύπωσαν στο χαρτί με το δικό τους τρόπο την πανδημία και την καραντίνα.
Σε αυτό το εγχείρημα πήραν μέρος δύο τμήματα του 3ου Δημοτικού Σχολείου Ελασσόνας, το Γ1’ και το ΣΤ1’, με υπεύθυνες εκπαιδευτικούς την κ. Λαμπρινή Διαμάντη και την κ. Ελένη Μπλιούμη αντίστοιχα.
Χαρακτηριστικά, τα όσα «καταθέτουν» στην «ΕτΔ» οι δύο αφανείς «εργάτες» της όλης προσπάθειας και πρωτοβουλίας:
«Πανδημία... Τα σχολεία έκλεισαν... Οι γρήγοροι ρυθμοί της ζωής μας κόπηκαν απότομα. Ξαφνικά έπρεπε να διαχειριστούμε μία πρωτόγνωρη κατάσταση. Ήταν δύσκολο για όλους. Κυρίως όμως δύσκολο και περίεργο ήταν για τα παιδιά του Νηπιαγωγείου και του Δημοτικού, που ήρθαν αντιμέτωπα με τη φύση τους.
Κλήθηκαν να μείνουν μέσα και να περιοριστούν στους χώρους του σπιτιού τους, χωρίς φίλους και παρέες, χωρίς σχολείο και παιχνίδια στο προαύλιο, χωρίς ξενοιασιά και ελευθερία και κυρίως, χωρίς να μπορούν να εκτονώσουν την ενέργεια και την υπερκινητικότητά τους.
Αντικατέστησαν τη δασκάλα με ένα μηχάνημα, τις εξωσχολικές δραστηριότητες και υποχρεώσεις τους με ό,τι τους ευχαριστούσε μέσα στο σπίτι και τον ελεύθερο και ανέμελο τρόπο ζωής τους με φόβο και αβεβαιότητα.
Τα συναισθήματα που γεννήθηκαν στα παιδιά από αυτήν την κατάσταση που βίωσαν, ήταν πολλά και πρωτόγνωρα.
Όταν λοιπόν επέστρεψαν και πάλι στις αίθουσες ήταν «παγωμένα». Έπρεπε να χαλαρώσουν, να ηρεμήσουν, να εξωτερικεύσουν τις αγωνίες τους, τους φόβους τους και τις ανασφάλειές τους.
Ζητήσαμε λοιπόν από τα παιδιά, όλες τις παραπάνω ανησυχίες τους να τις αποτυπώσουν στο χαρτί, ζωγραφίζοντας οτιδήποτε και εξωτερικεύοντας ό,τι τους «βάραινε».
Το αποτέλεσμα ήταν μοναδικό! Η τέχνη είναι πάντα σύμμαχος του ανθρώπου στις δύσκολες στιγμές του και αυτό φάνηκε και στα έργα των παιδιών».
Το όλο εγχείρημα ανέδειξε για μια ακόμη φορά ευαισθησίες σε μια δύσκολη για όλους περίοδο και τη δημιουργική συνεργασία εκπαιδευτικού και μαθητή.
Και βέβαια, χαρακτηριστικά είναι τα εξαιρετικά έργα των μικρών μαθητών του 3ου Δημοτικού Σχολείου Ελασσόνας, αν μη τι άλλο ζωντανές πινελιές κορονοϊού και καραντίνας...

Του Γιάννη Μουκίδη

Gallery άρθρου

Σχετικά Άρθρα