Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Κίνδυνος για πτυχία χωρίς αντίκρισμα»

Προσοχή στις «παγίδες» με τις αντιστοιχίες τμημάτων του Μηχανογραφικού Δελτίου *Μιλά στην «ΕτΔ» ο μαθηματικός-εκπαιδευτικός αναλυτής Στράτος Στρατηγάκης *Θεωρεί παρακινδυνευμένη τυχόν απόπειρα πρόβλεψης για τις βάσεις

Δημοσίευση: 29 Ιουν 2020 21:00

Από σήμερα Δευτέρα και μέχρι την Παρασκευή 17 Ιουλίου θα μπορούν οι υποψήφιοι που διεκδικούν μία θέση στα ΑΕΙ της χώρας υποβάλλοντας το μηχανογραφικό τους δελτίο, ωστόσο χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή καθώς φέτος έχουν γίνει αλλαγές στον πίνακα αντιστοιχιών των τμημάτων, που μπορεί να οδηγήσουν τους υποψηφίους σε σχολές από τις οποίες θα λάβουν πτυχίο χωρίς αντίκρισμα.

Ο μαθηματικός-εκπαιδευτικός αναλυτής Στράτος Στρατηγάκης μιλά στην «ΕτΔ» για το τι θα πρέπει να προσέξουν οι υποψήφιοι κατά τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού τους, ενώ κάνει και ένα μίνι απολογισμό του πώς κύλησε η διαδικασία των Πανελλαδικών με το διπλό σύστημα.
«Εκτίμηση για τις βάσεις είναι επικίνδυνο να κάνει κάποιος από τη στιγμή που δεν υπάρχουν βαθμολογικά δεδομένα. Φέτος, παρότι η γενικότερη αίσθηση είναι ότι τα θέματα που έπεσαν σχεδόν σε όλα τα μαθήματα πλην της Χημείας είναι πιο βατά από πέρυσι, ωστόσο υπήρχαν αρκετές ενστάσεις και διαμαρτυρίες αναφορικά με τη διατύπωση ερωτημάτων. Για παράδειγμα, υπήρξε θέμα με τη Βιολογία όπου μπήκαν θέματα εκτός ύλης και διαμαρτυρήθηκε η Επιτροπή Παιδείας της Πανελλήνιας Ένωσης Βιοεπιστημόνων. Στα Μαθηματικά μπορεί να ήταν εύκολο ένας μαθητής να γράψει πάνω από 10, αλλά είναι πάρα πολύ δύσκολο να γράψει κάποιος πάνω από 18». Όσον αφορά στο πώς έγραψαν οι υποψήφιοι, τονίζει: «Οι υποψήφιοι είναι, μάλλον, λιγότερο διαβασμένοι από κάθε άλλη χρονιά, λόγω του κορονοϊού που τους εγκλώβισε στο σπίτι και τους έβγαλε εκτός ρυθμού. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούμε να γνωρίζουμε η δυσκολία των θεμάτων σε κάθε μάθημα ποια επίπτωση θα έχει στις επιδόσεις των υποψηφίων. Άλλες χρονιές λέγαμε, για παράδειγμα, ότι τα θέματα ήταν πιο δύσκολα από πέρυσι, άρα οι υποψήφιοι θα γράψουν χειρότερα. Φέτος μπορεί τα θέματα να είναι πιο εύκολα και οι υποψήφιοι να γράψουν χειρότερα».
Η σωστή συμπλήρωση του Μηχανογραφικού Δελτίου είναι το δεύτερο μεγάλο βήμα των υποψηφίων που θα πρέπει να γίνει σωστά και με μεγάλη προσοχή καθώς κρύβονται «παγίδες». «Οι υποψήφιοι προτού συμπληρώσουν το μηχανογραφικό θα πρέπει να μελετήσουν καλά τον πίνακα των αντιστοιχιών καθώς έχει πολλές και εξαιρετικά κρίσιμες αλλαγές. Για παράδειγμα το Μαθηματικό Λαμίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας δεν έχει καμία σχέση με τα υπόλοιπα τμήματα Μαθηματικών. Πολλή προσοχή λοιπόν γιατί κάποιος μπορεί να πάρει πτυχίο χωρίς αντίκρισμα. Για να γίνω πιο σαφής φέτος με την απόφαση για τις αντιστοιχίες το φαινόμενο των τμημάτων δύο ταχυτήτων, αντί να λυθεί, επεκτείνεται και σε τμήματα που πέρυσι κρίθηκαν αντίστοιχα με τα συνονοματά τους των Πανεπιστημίων. Για παράδειγμα, τα τμήματα Μαθηματικών στη Λαμία και την Καστοριά ιδρύθηκαν το 2019 και ήταν αντίστοιχα με τα υπόλοιπα τμήματα Μαθηματικών. Κάποιοι υποψήφιοι τα προτίμησαν από το τμήμα της Σάμου, γιατί ήταν πιο κοντά στο σπίτι τους, και κάποιοι άλλοι γιατί πιθανόν να έπαιρναν μετεγγραφή σε κάποιο άλλο τμήμα Μαθηματικών. Οι υποψήφιοι επέλεξαν με βάση τη… γεωγραφία. Με την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας τα τμήματα της Λαμίας και της Καστοριάς από φέτος δεν είναι αντίστοιχα με τα υπόλοιπα, αλλά μόνο μεταξύ τους. Αυτό σημαίνει ότι όσοι εισαχθούν σ’ αυτά δεν θα μπορούν να πάρουν μετεγγραφή για κάποιο άλλο τμήμα, παρά μόνο μεταξύ Λαμίας και Καστοριάς. Αυτό είναι το λιγότερο. Τι σημαίνει ότι δεν είναι αντίστοιχα; Σημαίνει ότι το πτυχίο που θα χορηγούν στους αποφοίτους τους δεν θα είναι ισοδύναμο με το πτυχίο των υπόλοιπων τμημάτων. Γιατί αν ήταν ισοδύναμο θα έπρεπε να είναι και αντίστοιχα. Δηλαδή οι απόφοιτοι των δύο αυτών τμημάτων δεν θα έχουν τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα με τους αποφοίτους των άλλων τμημάτων. Τι επαγγελματικά δικαιώματα θα έχουν; Κανείς δεν γνωρίζει, γιατί δεν έχουν οριστεί επαγγελματικά δικαιώματα μετά την άρση της αντιστοιχίας. Αυτό σημαίνει ότι οι απόφοιτοί τους θα είναι στον αέρα».

Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΩΝ
Οι υποψήφιοι που ενδιαφέρονται να υποβάλουν Μ.Δ. θα απευθυνθούν στο Λύκειό τους από σήμερα Δευτέρα 29 Ιουνίου για να αποκτήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password). Με αυτόν τον προσωπικό κωδικό θα μπορούν να επισκέπτονται την ηλεκτρονική διεύθυνση http://exams.it.minedu.gov.gr , να μελετούν το Μ.Δ. και σε πρώτο στάδιο να κάνουν κάποιες προσωρινές προτιμήσεις (Προσωρινή Αποθήκευση).
Μετά την ανακοίνωση των βαθμών των ΓΕΛ ή των ΕΠΑΛ, και σε ημερομηνία που θα γνωστοποιηθεί, όλοι οι υποψήφιοι στην ίδια ηλεκτρονική διεύθυνση θα πρέπει να κλειδώσουν το τελικό τους μηχανογραφικό (επιλέγοντας ΟΡΙΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ) ως και την Παρασκευή 17 Ιουλίου 2020. Μετά την οριστικοποίηση, το μηχανογραφικό καταχωρίζεται στη βάση του Υπουργείου Παιδείας και καμία τροποποίηση από τους υποψηφίους δεν είναι πλέον δυνατή, χωρίς τη μεσολάβηση της σχολικής μονάδας. Προτείνεται οι υποψήφιοι να εκτυπώσουν ή/και να αποθηκεύσουν στον υπολογιστή τους το οριστικοποιημένο μηχανογραφικό (που θα έχει αποκτήσει αυτόματα και αριθμό πρωτοκόλλου), ώστε ανά πάσα στιγμή να μπορούν να δουν τις τελικές προτιμήσεις τους.
Υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία είναι αποκλειστική και μετά την παρέλευσή της κανένας υποψήφιος δεν θα μπορεί να οριστικοποιήσει το μηχανογραφικό δελτίο.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Α. Μηχανογραφικό δελτίο μπορούν να υποβάλουν:
- Οσοι συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ του 2020, και εφόσον κατέχουν ή αποκτούν απολυτήριο (οι υποψήφιοι ΓΕΛ) και απολυτήριο και πτυχίο (οι υποψήφιοι ΕΠΑΛ).
- Οσοι απόφοιτοι συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις των ημερησίων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ τα έτη 2018 ή 2019, διεκδικώντας φέτος το 10% των θέσεων εισακτέων, χωρίς νέα εξέταση. Όσοι απόφοιτοι είναι υποψήφιοι για το 10%, συμμετέχουν στη διαδικασία επιλογής με τα μόρια που είχαν επιτύχει στην τελευταία τους εξέταση. Οι υποψήφιοι αυτοί δεν έχουν τη δυνατότητα ή δικαίωμα να εξεταστούν ξανά σε ειδικό μάθημα ή στα αγωνίσματα για τα ΤΕΦΑΑ, αλλά συνυπολογίζονται τα μόρια που είχαν επιτύχει στην τελευταία τους εξέταση.
Β. Για οποιαδήποτε πληροφορία, υποστήριξη, ακόμα και χρήση υπολογιστή που τυχόν δεν διαθέτουν, οι υποψήφιοι θα απευθύνονται στα Λύκειά τους, τα οποία θα είναι ανοιχτά την Τρίτη 7 Ιουλίου και άλλη μία μέρα εντός της προθεσμίας υποβολής, η οποία θα ανακοινωθεί προσεχώς.
Γ. Εφιστάται προσοχή σε όλους τους υποψηφίους για την εμπρόθεσμη υποβολή και οριστικοποίηση του μηχανογραφικού δελτίου, γιατί αλλιώς θα αποκλειστούν από την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση για φέτος.
Δ. Υπενθυμίζεται ότι οι υποψήφιοι που παραπέμπονται στις επαναληπτικές πανελλαδικές εξετάσεις του Σεπτεμβρίου, καταθέτουν μηχανογραφικό με τις προτιμήσεις τους, μαζί με τους υποψηφίους (ΓΕΛ και ΕΠΑΛ) της τακτικής εξεταστικής περιόδου, δηλαδή την ίδια περίοδο, 29 Ιουνίου ως 17 Ιουλίου 2020.
Ε. Με την ευκαιρία υπενθυμίζεται ότι ως προθεσμία διεξαγωγής Υγειονομικής Εξέτασης και Πρακτικής Δοκιμασίας των υποψηφίων (αγωνίσματα) για εισαγωγή στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) έχει οριστεί το διάστημα από την Δευτέρα 29-6-2020 μέχρι και την Παρασκευή 10-7-2020.
Οι Πανελλαδικές Εξετάσεις για τα ΓΕΛ ολοκληρώθηκαν μόλις την περασμένη Παρασκευή, ενώ οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ συνεχίζουν με τα μαθήματα ειδικότητας σήμερα και αύριο Τρίτη 30 Ιουνίου.

Της Νατάσας Πολυγένη

Gallery άρθρου