Βάσεις πολλών «ταχυτήτων»...

ΟΙ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΥ ΘΑ ΚΥΜΑΝΘΟΥΝ ΑΝΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ - ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΕΣ

Δημοσίευση: 05 Ιουλ 2020 16:02

Με βάσεις πολλών «ταχυτήτων» θα έρθουν φέτος αντιμέτωποι οι υποψήφιοι για την εισαγωγή στα ΑΕΙ της χώρας, οι οποίοι έλαβαν μέρος στις πανελλαδικές 2020. Οι Πανελλήνιες 2020, έχουν πολλές ιδιαιτερότητες, οι οποίες θα αποτυπωθούν και στις επιδόσεις των

υποψηφίων. Έτσι, οι βαθμοί μαζί με τις επιλογές που θα κάνουν οι ενδιαφερόμενοι στο μηχανογραφικό 2020 θα καθορίσουν και την πορεία των βάσεων σε όλα τα επιστημονικά πεδία.
Συνεπώς μια ουσιαστική προσέγγιση ως προς την πορεία των βάσεων φέτος θα μπορεί να γίνει όταν ανακοινωθούν οι βαθμοί των υποψηφίων, που αναμένονται την ερχόμενη Παρασκευή 10 Ιουλίου μαζί με τα σχετικά στατιστικά στοιχεία για όλους όσοι πήραν μέρος στις εξετάσεις. Μέχρι αυτή τη στιγμή και από τα στοιχεία τα οποία προέρχονται από τα βαθμολογικά κέντρα, οι ειδικοί προβλέπουν σε πρώτη φάση, πτωτική κίνηση των βάσεων για τις σχολές της Θεωρητικής Κατεύθυνσης κυρίως για τις σχολές των περιφερειακών ΑΕΙ και λιγότερο έως καθόλου για τα κεντρικά πανεπιστήμια, σύμφωνα με το «Έθνος».
Μάλιστα και εδώ μπορεί να υπάρξουν διαφοροποιήσεις στη διαμόρφωση των βάσεων, δηλαδή η πτώση των μορίων να είναι μεγαλύτερη μόνο στις υψηλόβαθμες σχολές και ανοδική στις χαμηλόβαθμες σχολές του πεδίου. Αντίθετα, στις σχολές της κατεύθυνσης των Θετικών Επιστημών αναμένουμε ελαφρά άνοδο των βάσεων. Στις πολυπόθητες Ιατρικές και Οικονομικές σχολές οι βάσεις 2020 αναμένεται ν' αυξηθούν. Το ίδιο δείχνουν οι προβλέψεις ότι θα γίνει -σε γενικές γραμμές -και στις χαμηλόβαθμες σχολές.
Οι ειδικοί, που κάνουν εκτιμήσεις για την πορεία των μορίων φέτος λαμβάνουν υπόψη τους ότι φέτος τα μαθήματα δεν έχουν συντελεστή βαρύτητας. Μέχρι και την περσινή χρονιά, σε κάθε επιστημονικό πεδίο υπήρχαν δύο μαθήματα κατεύθυνσης αυξημένης βαρύτητας που έδιναν περισσότερα μόρια από τα άλλα. Τα μαθήματα αυτά ήταν τα Αρχαία Ελληνικά και η Ιστορία Κατεύθυνσης για το 1ο Πεδίο, τα Μαθηματικά και η Φυσική για το 2ο Πεδίο, η Βιολογία και η Χημεία για το 3ο και τα Μαθηματικά Κατεύθυνσης και η Οικονομία για το 4ο Επιστημονικό πεδίο.
Φέτος όμως και τα τέσσερα εξεταζόμενα μαθήματα είναι ισοδύναμα και θα έχουν την ίδια ακριβώς βαρύτητα στη διαμόρφωση της συνολικής βαθμολογίας. Συνεπώς οι καθηγητές εκτιμούν ότι αυτό πιθανά να προκαλέσει αύξηση στα μόρια κυρίως στις χαμηλόβαθμες σχολές. Ιδιαίτερα όσον αφορά στις Ιατρικές σχολές οι εκτιμήσεις δείχνουν άνοδο στις βάσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ίσως και πάνω από τα 19.000 μόρια. Περισσότερο «θολή» είναι η εικόνα για τις Νομικές σχολές και αυτές των Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, όπου προβλέπονται αυξομειώσεις ανάλογα με το πανεπιστήμιο.
Το μάθημα της Εκθεσης θα επηρεάσει σημαντικά την πορεία των βάσεων σε όλα τα επιστημονικά πεδία και όπως φαίνεται μέχρι στιγμής οι μαθητές δεν έχουν καλές επιδόσεις. Επειδή όμως δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία, δεν μπορεί να γίνει και σοβαρή πρόβλεψη. Στα τμήματα Οικονομίας και Πληροφορικής, οι επιδόσεις των μαθητών στα Μαθηματικά και την Οικονομία ήταν καλύτερες και συνεπώς εάν αυξηθούν τα ποσοστά των αριστούχων θα αυξηθούν και οι βάσεις στις Οικονομικές σχoλές.
Εξάλλου σύμφωνα με τα δεδομένα για τις Πανελλαδικές που παρουσίασε το «Βήμα» προκύπτουν τα παρακάτω στοιχεία για τα... ύψη των βάσεων:
ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ
Οι πρώτες πληροφορίες από τα βαθμολογικά κέντρα δείχνουν ότι οι επιδόσεις των μαθητών στα Αρχαία Ελληνικά ήταν χαμηλότερες από τις αντίστοιχες περσινές, ενώ αντίστοιχα οι βαθμολογίες δεν παρουσιάζουν αξιόλογες μεταβολές στο μάθημα της Ιστορίας. Αρκετά καλές, δεδομένου του ότι ήταν η πρώτη φορά εξέτασής της, ήταν και οι επιδόσεις στην Κοινωνιολογία. Όσον αφορά τη Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία, είχαμε χαμηλότερες βαθμολογίες των υποψηφίων συγκριτικά με πέρυσι. Μάλιστα, η μείωση αυτή του μέσου όρου επιδόσεων των εξεταζομένων μπορεί να αγγίξει και τη μία μονάδα στην εικοσάβαθμη κλίμακα. Γενικά στο πεδίο αυτό αναμένεται ότι οι βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ φέτος δεν θα είναι διαφοροποιημένες σε σχέση με τις περσινές, με μια μικρή ωστόσο πτωτική τάση. Θα υπάρξουν όπως κάθε χρονιά τα τμήματα που θα κινηθούν χαμηλότερα από τα 10.000 μόρια, όπως οι ξένες φιλολογίες (γαλλική, ισπανική, γερμανική).
ΘΕΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ
Στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο, όπως έχει επισημανθεί, φέτος θα ισχύσουν συνθήκες ελεύθερης πρόσβασης καθώς προσφέρεται μια θέση στα ΑΕΙ του πεδίου σχεδόν σε κάθε υποψήφιο. Στις επιμέρους παρατηρήσεις που αφορούν το πεδίο, ωστόσο να σημειώσουμε ότι η Φυσική δυσκόλεψε όπως δείχνουν τα στοιχεία φέτος τους υποψηφίους περισσότερο από πέρυσι, όπως τελικά και τα Μαθηματικά που ήταν διαβαθμισμένης δυσκολίας και θα παρουσιάσουν μικρότερους βαθμούς γραπτών «κάτω από τη βάση». Στη Χημεία από την άλλη πλευρά, είχαμε φέτος επανάληψη ενός πολύ απαιτητικού διαγωνίσματος.
ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
Στις υψηλόβαθμες και περιζήτητες σχολές (Ιατρικές, Οδοντιατρικές, Φαρμακευτικές αλλά και βιολογικά τμήματα) του 3ου Επιστημονικού Πεδίου, σύμφωνα με το «Βήμα», δεν αναμένεται αξιόλογη διαφοροποίηση σε σχέση με τα περσινά βαθμολογικά δεδομένα, με πιθανή μικρή πτώση στα βαθμολογικά «ρετιρέ». Στον βαθμολογικό «πυθμένα» του πεδίου ωστόσο θα υπάρξουν και φέτος περιφερειακά τμήματα όπως αυτά της Γεωπονίας που θα δεχθούν υποψηφίους με βαθμολογίες στα 6.000-7.000 μόρια.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ
Στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο τα θέματα της Παρασκευής δεν ήταν ιδιαίτερα απαιτητικά. Ωστόσο στα άλλα μαθήματα του πεδίου (Μαθηματικά, Πληροφορική και Γλώσσα), πιθανότατα οι βαθμολογίες θα είναι χαμηλότερες από πέρυσι. Ωστόσο και εδώ αναμένεται να έχουμε τελικά συνθήκες «ελεύθερης πρόσβασης» (συνθήκη που διαμορφώνεται από τον αριθμό των εισακτέων που προσφέρονται στο πεδίο). Ετσι, όσον αφορά τους υποψηφίους τελειόφοιτους των Γενικών Λυκείων, φέτος θα υπάρχει μία θέση περίπου για το 85% - 90% των υποψηφίων. Και εδώ όμως θα έχουμε τμήματα στην περιφέρεια που θα δεχθούν υποψηφίους με 5.000 - 6.000 μόρια.
Τέλος, να σημειώσουμε ότι για την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά τίθεται βαθμολογικό πλαφόν στις μετεγγραφές των υποψηφίων και το πλαίσιο που τις αφορά αυστηροποιείται. Έτσι θα ισχύσει «βάση μετεγγραφής» για τη μετακίνηση από ένα Ίδρυμα σε άλλο, η οποία ορίζεται στα 2.750 μόρια κάτω από τη βάση εισαγωγής κάθε τμήματος.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass