ΤΜΗΜΑΤΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ

Δημοσίευση: 30 Αυγ 2020 16:40

Τα τμήματα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής ασχολούνται με τον τομέα του λογιστηρίου και του χρηματοοικονομικού σχεδιασμού μιας επιχείρησης (finance). Στόχοι των Τμημάτων είναι η προαγωγή και εξειδικευμένη διδασκαλία της Λογιστικής και

Χρηματοοικονομικής, η σύνδεση με την επιχειρηματική δραστηριότητα και η κατάρτιση στελεχών. Στα τμήματα δίνεται έμφαση στη χρηματοοικονομική λειτουργία, καθώς και στην οργάνωση και λειτουργία των λογιστικών και ελεγκτικών υπηρεσιών των επιχειρήσεων του ιδιωτικού και δημόσιου Τομέα. Επιπλέον, οι φοιτητές των τμημάτων αποκτούν εξειδικευμένες γνώσεις σχετικές με τη λειτουργία των διαφόρων Πιστωτικών Ιδρυμάτων, καθώς και των Αγορών Χρήματος και Κεφαλαίου.
Εργασιακά
Οι πτυχιούχοι των τμημάτων είναι οι πλέον κατάλληλοι για τη στελέχωση των οικονομικών υπηρεσιών, λογιστηρίων, επιχειρήσεων του ιδιωτικού και του δημόσιου Τομέα, Λογιστικών-ελεγκτικών Εταιρειών και μεγάλων Χρηματοπιστωτικών και Χρηματοοικονομικών Οργανισμών, όπως εμπορικών και επενδυτικών τραπεζών, χρηματιστηριακών, επενδυτικών και ασφαλιστικών εταιρειών. Η σύγχρονη επιστημονική τους κατάρτιση, καθώς και οι αναλυτικές και συνθετικές ικανότητες που αποκτούν κατά τη φοίτησή τους, τους δίνουν τη δυνατότητα, μεταξύ άλλων, να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις των ταχύτατα μεταβαλλόμενων συνθηκών, στις σύγχρονες διεθνείς αγορές κεφαλαίων, να εκπονούν υψηλής ποιότητος χρηματοοικονομικές μελέτες, να διαχειρίζονται αποτελεσματικά μεγάλα χαρτοφυλάκια, χρησιμοποιώντας σύνθετα χρηματοοικονομικά εργαλεία και να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις των πολύπλοκων διαδικασιών ελέγχου μεγάλων επιχειρήσεων.
Πιο αναλυτικά, οι απόφοιτοι στις επιχειρήσεις που θα εργαστούν, θα είναι ικανοί:
• Να κατανοούν θέματα χρηματοοικονομικής λογιστικής με βάση τόσο τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα, όσο και τα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Πληροφόρησης.
• Να εφαρμόζουν τις γνώσεις κοστολόγησης για τον ορθό υπολογισμό του κόστους των προϊόντων και των υπηρεσιών που προσφέρει η επιχείρηση, την κατάρτιση αποτελεσματικών προϋπολογισμών και τη λήψη επιτυχών διοικητικών αποφάσεων.
• Να αναλύουν τις οικονομικές καταστάσεις των επιχειρήσεων και να εκτιμούν τη θεμελιώδη αξία τους με την εφαρμογή των κατάλληλων υποδειγμάτων αποτίμησης.
• Να κατανοούν σύνθετα θέματα φορολογικής λογιστικής των επιχειρήσεων και να εξοικειώνονται με τις απαιτήσεις και τα χαρακτηριστικά του φορολογικού συστήματος της Ελλάδας.
• Να αξιολογούν θέματα χρηματοοικονομικής διαχείρισης και προγραμματισμού των επιχειρήσεων και να εξοικειώνονται με τη λήψη αποφάσεων για τη μερισματική πολιτική, την κεφαλαιακή διάρθρωση, τη διαχείριση του κεφαλαίου κίνησης, τη διαχείριση κινδύνου, τις συγχωνεύσεις και εξαγορές κ.λπ.
• Να κατανοούν τη λειτουργία των διεθνών αγορών χρήματος και κεφαλαίου και πώς αυτές επιδρούν στην οικονομική πολιτική και στις αποφάσεις που λαμβάνουν οι επιχειρήσεις.
• Να κατανοούν προχωρημένα θέματα αξιολόγησης επενδύσεων και διαχείρισης χαρτοφυλακίου.
• Να εξοικειώνονται με σύγχρονες εξελίξεις στους χώρους της διεθνούς χρηματοοικονομικής, της χρηματοοικονομικής της ναυτιλίας, της συμπεριφορικής χρηματοοικονομικής και των αγορών χρήματος και κεφαλαίου.
• Να εξοικειώνονται με τη χρήση νέων τεχνολογιών τόσο στο πλαίσιο της λογιστικής (μέσω της εκμάθησης σύγχρονων λογιστικών πληροφοριακών συστημάτων) όσο και της χρηματοοικονομικής (μέσω της εκμάθησης υπολογιστικών πακέτων ανάλυσης για την εφαρμογή επενδυτικών στρατηγικών).
Κάποιες δραστηριότητες που μπορούν να ασκήσουν οι απόφοιτοι των Τμημάτων, είναι οι ακόλουθες:
 Οικονομικός Διευθυντής μιας σύγχρονης επιχείρησης, στην επίτευξη επιχειρηματικών στόχων, στη σύνταξη του προϋπολογισμού, στον οικονομικό προγραμματισμό, έλεγχο και πληροφόρηση, στην εξεύρεση και επένδυση κεφαλαίων κ.λπ.
 Οργάνωση τραπεζικών υπηρεσιών και αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας των πελατών και των χρηματοοικονομικών προγραμμάτων τους.
 Ανάλυση των χρηματαγορών και κεφαλαιαγορών και ιδιαίτερα στη Λειτουργία Χρηματιστηρίων, στη Διαχείριση Χαρτοφυλακίου και στην Αντιμετώπιση / Διαχείριση Κινδύνου με τη χρησιμοποίηση Χρηματοοικονομικών Δικαιωμάτων (Οptions), Προθεσμιακών Συμβολαίων (Futures), Μεθόδων Αντιστάθμισης Κινδύνου (Ηedging) και Ανταλλαγής Απαιτήσεων (Swaps).
 Λειτουργία επενδυτικών τραπεζικών οργανισμών, με ειδικότερη έμφαση στις δραστηριότητές τους σχετικά με τις συγχωνεύσεις και εκποιήσεις εταιρειών, την εξεύρεση χρηματοοικονομικών πόρων και την εισαγωγή εταιρειών στα χρηματιστήρια αξιών.
 Χρησιμοποίηση μικροϋπολογιστών και εφαρμογών (π.χ. Excel, Lotus 1-2-3, SΑS κ.λπ.) για την ανάλυση και γραφική παρουσίαση στοιχείων, την κατάστρωση υποδειγμάτων και επίλυση προβλημάτων χρηματο-οικονομικής υφής.
Επίσης, πολλοί απόφοιτοι των Τμημάτων επιλέγουν την επαγγελματική πορεία του Ορκωτού Ελεγκτή, όπου βασικό αντικείμενο εργασίας του, είναι ο εξωτερικός έλεγχος βιβλίων και οικονομικών καταστάσεων των επιχειρήσεων με σκοπό την επικύρωση και επιβεβαίωση ότι αυτά συνάδουν με την ισχύουσα νομοθεσία και τις λογιστικές αρχές. Για την άσκηση του επαγγέλματος αυτού απαιτούνται γνώσεις ανώτατου επιπέδου λογιστικής, ελεγκτικής και φοροτεχνικών θεμάτων με περαιτέρω εξειδίκευση και επιτυχία σε γραπτές εξετάσεις που διεξάγονται ανά εξάμηνο από το Σ.Ο.Ε.Λ. (Σώμα Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών) με σκοπό την απόκτηση της άδειας ασκήσεως επαγγέλματος.
Οι απόφοιτοι των Τμημάτων εγγράφονται στο Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας και είναι οι πλέον αρμόδιοι να εργαστούν ως λογιστές σε όλες τις βαθμίδες (μέχρι Α’ τάξης).
Τέλος, οι απόφοιτοι εντάσσονται στον Κλάδο Π.Ε. 80 Οικονομίας και μπορούν να διοριστούν στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση ως καθηγητές.
Για τους αποφοίτους των τμημάτων Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής των Πανεπιστημίων Ιωαννίνων, Θεσσαλίας, Πελοποννήσου, Δυτ. Μακεδονίας, ΔΙ.ΠΑ.Ε. και ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., μετά τη συγχώνευσή τους από Τεχνολογικά σε Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, μέχρι τη στιγμή που γραφόταν το βιβλίο (Νοέμβριος 2019), δεν είχε ανακοινωθεί η επίσημη ένταξή τους σε συγκεκριμένο Π.Ε. ή επίσημα η εγγραφή τους στο Ο.Ε.Ε., ωστόσο αναμένεται.
Εναλλακτικά, οι απόφοιτοι των Τμημάτων Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής, ανάλογα με το μεταπτυχιακό εξειδίκευσης που θα επιλέξουν, μπορούν να απασχοληθούν ενδεικτικά σε διεθνείς βιομηχανίες ως λογιστές, σε δημόσιους οργανισμούς ως στελέχη, στον τομέα της ναυτιλίας ή του τουρισμού, στον τομέα των μεταφορών ως στελέχη εφοδιαστικής αλυσίδας, στον τομέα της πληροφορικής και της ψηφιακή τεχνολογίας ως προγραμματιστές, κ.ά.

(Ολόκληρη την ανάλυση του τμήματος μπορείτε να τη βρείτε στη σελίδα 619 του βιβλίου «Πάμε... Πανεπιστήμιο 2020»)

Σπύρος Μιχαλούλης, σύμβουλος Σταδιοδρομίας
Τηλ. 210-6778777
URL: www.orientum.gr
e-mail: info@orientum.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass