×

Ειδοποίηση

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: media/k2/galleries/270046

Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ανησυχία από την Ενωση Γονέων για την ασφαλή έναρξη των σχολείων

ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Δημοσίευση: 13 Σεπ 2020 18:49

Το σπάσιμο των τμημάτων, διορισμούς εκπαιδευτικών και επιπλέον χρηματοδότηση για προσωπικό καθαριότητας στα σχολεία διεκδικεί η Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Μαθητών Δήμου Λαρισαίων, που τις τελευταίες ημέρες πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Θεσσαλίας και συναντήσεις με τους Διευθυντές Εκπαίδευσης και τους αρμόδιους Αντιδημάρχους.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, αναφέρεται ότι κατά τη συνάντηση με τον περιφερειακό διευθυντή κ. Δοδοντσάκη Γεώργιο, την Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου, εκφράστηκαν τα προβλήματα και οι ανησυχίες των εκπροσώπων Συλλόγων Γονέων, αναφορικά με την ασφαλή εκκίνηση της σχολικής χρονιάς. «Συγκεκριμένα θέσαμε το φλέγον ζήτημα των πολυμελών τμημάτων, όπου μαθητές όλων των βαθμίδων στοιβάζονται σε 25άρια τμήματα στην Α’ βάθμια και σε ακόμα μεγαλύτερο αριθμό στη Β’ βάθμια εκπαίδευση, σε συνθήκες νέας μεγαλύτερης έξαρσης της πανδημίας, με συνέπεια να μην είναι δυνατόν να κρατηθούν οι ελάχιστες αποστάσεις που είναι απαραίτητες. Οι συγχωνεύσεις τμημάτων που έγιναν και δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο την υγειονομική κατάσταση, υπαγορεύονται από τον πρόσφατο νόμο που ψηφίστηκε εν μέσω καραντίνας στις αρχές Μαΐου και αυξάνει τον αριθμό των παιδιών ανά τμήμα εν μέσω πανδημίας.
Προτείναμε την αξιοποίηση των κενών αιθουσών που προέκυψαν εξαιτίας των συγχωνεύσεων τμημάτων για τον αποσυγχρωτισμό των παιδιών ανά τμήμα με έκτακτο κονδύλιο από το Υπουργείο για την πρόσληψη επιπλέον εκπαιδευτικών για αυτές τις αίθουσες.
Αυτή η πολιτική που αντιμετωπίζει τη μόρφωση των παιδιών μας ως κόστος είναι που υποχρεώνει τα παιδιά μας να φοιτούν σε τμήματα «παστωμένα», των 25 και 27 μαθητών και σε αίθουσες «κλουβιά», με ελλιπή αερισμό και επικίνδυνες για την υγεία τους. Το ίδιο συμβαίνει ακόμα και στον ευαίσθητο χώρο της Ειδικής Αγωγής, όπου αναφέραμε στη συνάντηση το χαρακτηριστικό παράδειγμα του 1ου Ειδικού Σχολείου ΔΑΔ Λάρισας, στο οποίο 50 παιδιά και εκπαιδευτικοί κάνουν μάθημα σε προκάτ αίθουσες και παλιές αποθήκες του 12ου Λυκείου Λάρισας που ανακαινίστηκαν πριν από μερικά χρόνια και αερίζονται με φεγγίτες.
Εκφράσαμε τις ανησυχίες μας για τα 70 και πλέον νήπια που από το 55ο Νηπιαγωγείο θα μεταφέρονται καθημερινά στο ΑΤΑ. Επίσης για τα νήπια του Νηπιαγωγείου στην περιοχή της Νεράιδας, όπου το μισθωμένο ιδιωτικό κτίριο που τα στεγάζει κρίθηκε ακατάλληλο και οι οικογένειες δεν γνωρίζουν έως και αυτήν τη στιγμή αν μεταφέρονται στο Νηπιαγωγείο της Ανθούπολης εντείνοντας τον συγχρωτισμό, ή αν θα μεταφερθούν σε άλλο μισθωμένο κτίριο στη Νεράιδα με όρους λειτουργίας νηπιαγωγείου όπως τη δεκαετία του 1980. Στην ίδια κατεύθυνση διαμαρτυρηθήκαμε για το κοντέινερ που υπάρχει από πέρυσι στο 13ο Νηπιαγωγείο και για το 21ο Νηπιαγωγείο στο Αβέρωφ, όπου επιλέχθηκε τα 72 νήπια να κατανεμηθούν σε 3 τμήματα των 24 παιδιών και όχι σε 4 τμήματα των 18 παιδιών, παρότι υπάρχει διαθέσιμη αίθουσα.
Ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης κάτω από το βάρος της σκληρής πραγματικότητας, παραδέχτηκε ότι τα 25 παιδιά δεν είναι κατάλληλος αριθμός για εκπαιδευτική διαδικασία σε αυτές τις συνθήκες και διαπίστωσε την ανάγκη για δημιουργία μικρότερων τμημάτων με αξιοποίηση των κενών αιθουσών. Δεσμεύτηκε ότι σε περίπτωση που ο Δήμος εξασφαλίσει τον απαιτούμενο χώρο, είτε σε κενές αίθουσες, είτε αλλού, θα αιτηθεί έκτακτο κονδύλιο για πρόσληψη εκπαιδευτικών πιθανόν με τρίμηνες συμβάσεις, κάτι που προωθεί αυτήν την περίοδο η κυβέρνηση και ελαστικοποιεί ακόμα περισσότερο τις εργασιακές συνθήκες των εκπαιδευτικών» αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωσή τους. Επίσης το Δ.Σ. της Ένωσης είχε διαδοχικά συναντήσεις με την κ. Αικ. Καραγιώργου, διευθύντρια Α’ βάθμιας Εκπαίδευσης και την κ. Β. Ζιάκα, διευθύντρια Β’ βάθμιας Εκπαίδευσης.

 

Εκδήλωση για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων

Η Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων του Δήμου Λαρισαίων οργανώνει εκδήλωση – συζήτηση με θέμα:«Η ασφαλής λειτουργία των σχολείων» μεθαύριο Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου στον προαύλειο χώρο του 1ου Γυμνασίου – Λυκείου στις 7 το απόγευμα. Στην εκδήλωση καλούνται οι φορείς της πόλης (Εκπαιδευτικά Σωματεία, Ιατρικός Σύλλογος, Εργατικό Κέντρο Λάρισας, Ενώσεις Νοσοκομειακών Γιατρών, ΟΕΒΕΛ, Εμπορικός Σύλλογος, Σύλλογος ΟΤΑ και Σύλλογος Γονέων).

Gallery άρθρου

{gallery}270046{/gallery}