Ηλεκτρονικές τάξεις... υπόδειγμα

Ο διαγωνισμός της ΕΕΠΕΚ για εκπαιδευτικούς ανέδειξε την εξαιρετική δουλειά τους στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση

Δημοσίευση: 28 Σεπ 2020 21:14

Μία δύσκολη κατάσταση κλήθηκαν να διαχειριστούν οι εκπαιδευτικοί τον περασμένο Μάρτιο όταν τα σχολεία έκλεισαν λόγω του κορονοϊού και η εκπαίδευση έπρεπε να συνεχιστεί εξ αποστάσεως.

Παρά τις αντιξοότητες, πολλοί εκπαιδευτικοί το είδαν ως πρόκληση και επιστράτευσαν το μεράκι και την αγάπη τους για τους μαθητές τους, δημιουργώντας ηλεκτρονικές τάξεις. Μπορεί η φυσική παρουσία να μην υποκαθίσταται, παρόλα αυτά οι εκπαιδευτικοί σε πολλές περιπτώσεις φρόντισαν να αξιοποιήσουν τα εργαλεία που τους δόθηκαν προκειμένου τα παιδιά να μην αποκοπούν από την εκπαιδευτική διαδικασία. Η Επιστημονική Ένωση για την Προώθηση της Εκπαιδευτικής Καινοτομίας (Ε.Ε.Π.Ε.Κ.) θέλησε να αναδείξει τη δουλειά που έγινε στη διάρκεια της καραντίνας διοργανώνοντας τον 1ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ηλεκτρονικής Αίθουσας Ασύγχρονης Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης και τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά. Ο αντιπρόεδρος και υπεύθυνος της Επιτροπής Επιμόρφωσης της ΕΕΠΕΚ κ. Δημήτρης Λιόβας μιλώντας στην «Ε» σχολίασε ότι η βαθμολογία που έλαβαν οι εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν στον διαγωνισμό, αποδεικνύει την εξαιρετική δουλειά που έκαναν οι εκπαιδευτικοί, παρότι το να δημιουργήσουν μια ηλεκτρονική τάξη ασύγχρονης εκπαίδευσης ήταν ένα δύσκολο και πρωτόγνωρο εγχείρημα. «Στον διαγωνισμό συμμετείχαν πάνω από 150 εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων και στόχος μας ήταν να προβάλλουμε τη δουλειά των εκπαιδευτικών. Τα αποτελέσματα είναι η απάντηση σε όσους πιστεύουν ότι δεν κάνουν τίποτα. Επίσης στόχος μας ήταν να αναδείξουμε τις δυσκολίες και τα μειονεκτήματα μιας τέτοιας τάξης. Η προσπάθεια απέδωσε καρπούς καθώς αποδείχτηκε ότι είχε γίνει εξαιρετική δουλειά με βάση τα κριτήρια που θέσαμε π.χ. αλληλεπίδραση με μαθητές, ποικιλομορφία της ύλης (αρχεία, εικόνες, σύνδεσμοι). Η ΕΕΠΕΚ καινοτομεί και πρωτοπορεί και στόχος είναι ο διαγωνισμός να καθιερωθεί ως θεσμός, καθώς βασικός σκοπός του διαγωνισμού είναι η διάχυση και η επιβράβευση κάθε καινοτόμας προσπάθειας και δράσης των Ελλήνων εκπαιδευτικών, που αποσκοπεί στη διατήρηση της διαπροσωπικής επικοινωνίας μεταξύ μαθητών και εκπαιδευτικών μέσω διαδικασιών ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης, την επανάληψη και εμπέδωση της ύλης, αλλά και γενικότερα στην επίτευξη των στόχων της εξ αποστάσεως διδασκαλίας».

 

ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ
Μεταξύ των κριτηρίων σύμφωνα με τα οποία αξιολογήθηκαν οι Ηλεκτρονικές Αίθουσες, συγκαταλέγονται η οργάνωση της μαθησιακής διαδικασίας, η επικοινωνία με τους μαθητές, η αξιοποίηση υπαρχόντων μαθησιακών πόρων, η πληρότητα της ηλεκτρονικής αίθουσας, η ποικιλομορφία και καταλληλότητα του εκπαιδευτικού υλικού, αλλά και οι μέθοδοι αξιολόγησης – ανατροφοδότησης των μαθητών.
Βασικό χαρακτηριστικό του Διαγωνισμού αποτέλεσε το υψηλότατο επίπεδο των συμμετεχόντων, το οποίο επιβεβαιώθηκε και από τις εξαιρετικά υψηλές βαθμολογίες των κριτών, τιμές οι οποίες για έναν μεγάλο αριθμό αιθουσών άγγιξαν την κορυφή.
Όσον αφορά στα αποτελέσματα του διαγωνισμού, υποδειγματικές αναδείχτηκαν οι ηλεκτρονικές τάξεις που δημιούργησαν ο καθηγητής του τμήματος Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Βασίλης Γερογιάννης που απέσπασε το 2ο Βραβείο και ο καθηγητής του τμήματος Ειδικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Χαρίλαος Τσιχουρίδης που πήρε το 3ο βραβείο. Οι διακριθέντες από κάθε κατηγορία θα βραβευθούν σε ειδική τελετή που θα πραγματοποιηθεί κατά την επίσημη Τελετή Έναρξης του 6ου Διεθνούς Συνεδρίου για την Προώθηση της Εκπαιδευτικής Καινοτομίας (https://synedrio. eepek.gr) που θαδιεξαχθεί στη Λάρισα, 16-18 Οκτωβρίου 2020.

 

Της Νατάσας Πολυγένη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass