Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δεύτερη ευκαιρία για κρατούμενους

Ο ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Δημοσίευση: 09 Οκτ 2020 16:00

«Τα μέλη της Επιτροπής εκκινούνται από διαφορετική ιδεολογική αφετηρία.
Έχουμε διαφορετικές ιδεολογικές προσεγγίσεις για τα ζητήματα της εγκληματικότητας και του σωφρονισμού. Νομίζω, όμως, ότι όλοι διακατεχόμαστε από την κοινή αγωνία της αντιμετώπισης της εγκληματικότητας, η οποία τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει αλματώδη αύξηση, και του σωφρονισμού των κρατουμένων, διότι ο στόχος είναι ο σωφρονισμός και η επανένταξή τους και όχι απλά η τιμωρία τους.


Ας εστιάσουμε, λοιπόν, σε αυτά που μπορούμε να συμφωνήσουμε και όχι στις διαφορές οι οποίες, προφανώς, είναι υπαρκτές». Τα παραπάνω τόνισε ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος στη συζήτηση της ετήσιας έκθεσης της Επιτροπής Σωφρονιστικού Συστήματος.
Το δεύτερο στο οποίο αναφέρθηκε ο κυβερνητικός βουλευτής ήταν η επανένταξη. Όπως είπε «μιλούμε όλοι για τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας στα σωφρονιστικά καταστήματα. Πρόσφατα είδα την υπουργό Παιδείας και βρήκε πολύ ενδιαφέρουσα την πρόταση που της μετέφερα από τον σύμβουλο και διευθυντή του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας στο Κατάστημα Κράτησης της Λάρισας, να υπάρξει επέκταση αυτού του θεσμού με τη λειτουργία ΕΠΑΛ, λυκειακών τάξεων Επαγγελματικού Λυκείου. Γιατί;
Διότι ουσιαστικά μόνο έτσι μπορούμε να δώσουμε μια δεύτερη ευκαιρία να αναπτύξουν δεξιότητες και ικανότητες κρατούμενοι που, προφανώς, θα το επιδιώξουν, για να έχουν εφόδια στα χέρια τους, όταν θα βγουν από τις φυλακές, έτσι ώστε να μπορέσουν να ενταχθούν και πάλι ομαλά στην ελληνική κοινωνία και να ενσωματωθούν».
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος κατέληξε εισηγούμενος «αυτή την πρόταση, που διατύπωσα μεμονωμένα ως βουλευτής, να την υιοθετήσει η Επιτροπή Σωφρονιστικού Συστήματος και να την θέσει στην ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, ως πρόταση στην οποία θα μπορέσουμε να συμφωνήσουμε όλοι».

Σχετικά Άρθρα