Πυξίδα για το μέλλον

Προτάσεις - συμβουλές επαγγελματικού προσανατολισμού

Δημοσίευση: 11 Οκτ 2020 16:30

Το Sport Management είναι μία από τις νέες και ταχύτατα εξελισσόμενες ειδικότητες σε διεθνές επίπεδο. Ο αθλητισμός έχει εξελιχθεί σε μια επιχειρηματική δραστηριότητα με τεράστιο όγκο επενδύσεων, εσόδων και κερδών, η διαχείριση της οποίας απαιτεί άτομα με εξειδικευμένες γνώσεις και εμπειρία.

Η ανάπτυξη της επαγγελματικής αθλητικής βιομηχανίας, η οργάνωση αθλητικών γεγονότων, η διαχείριση αθλητικών εγκαταστάσεων, η διοίκηση αθλητικών οργανισμών και επιχειρήσεων δημιουργούν την ανάγκη για την εκπαίδευση εξειδικευμένων στελεχών που θα ανταποκριθούν με αίσθημα ευθύνης και επαγγελματισμό στις απαιτήσεις ενός μοντέρνου και ενδιαφέροντος αντικειμένου. Το τμήμα έχει στόχο να συνδυάσει σπουδές στους χώρους του αθλητισμού, της οικονομίας και της διοίκησης με έμφαση στον χώρο των αθλητικών φορέων.
Εργασιακά
Σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα Υπ. Αριθμ. 177/2009. Φ.Ε.Κ. 208/2-10-2009, οι απόφοιτοι του τμήματος μπορούν να εργαστούν:
- Ως διοικητικά και οικονομικά στελέχη σε αθλητικές επιχειρήσεις, αθλητικούς οργανισμούς και λοιπούς αθλητικούς φορείς, όπως σε αθλητικά σωματεία, ενώσεις και ομοσπονδίες, αθλητικές ανώνυμες εταιρείες και τμήματα αμειβομένων αθλητών.
- Ως διοικητικά και οικονομικά στελέχη των αθλητικών οργανισμών και επιχειρήσεων που ιδρύουν οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης.
- Ως διοικητικά και οικονομικά στελέχη της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και του Οργανισμού Προγνωστικών Αγώνων.
- Ως στελέχη διοργάνωσης αθλητικών εκδηλώσεων του Υπουργείου Πολιτισμού.
- Ως στελέχη διοργάνωσης αθλητικών δραστηριοτήτων και ως εμψυχωτές (animator) σε ξενοδοχειακές μονάδες και κατασκηνώσεις.
- Ως διοικητικά και οικονομικά στελέχη σε κάθε δημόσια και ιδιωτική επιχείρηση, με αντικείμενο αθλητικές δραστηριότητες
Επίσης, οι απόφοιτοι προΐστανται της Διεύθυνσης Υποστήριξης Άθλησης και Διατροφής και στελεχώνουν Τμήματα της Διεύθυνσης «Άθληση για Όλους» της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Ποιότητας Ζωής (ΦΕΚ 31/2011 τ.Α’ άρθρο 50).
Πιο αναλυτικά, οι απόφοιτοι του τμήματος μπορούν να εργαστούν και σε:
* Οργανισμούς Νεολαίας και Άθλησης των Δήμων και Νομαρχιών της χώρας. Ο πτυχιούχος του τμήματος Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού μπορεί να τεθεί επικεφαλής της οργάνωσης όλων των προγραμμάτων που έχουν σχέση με την άθληση και την ψυχαγωγία των Δημοτών. Μπορεί να προγραμματίζει και να οργανώνει τη λειτουργία των κλειστών αιθουσών γυμναστικής, να διαχειρίζεται τα οικονομικά και να οργανώνει εξορμήσεις με συμμετοχή των Δημοτών σε αθλητικές δραστηριότητες έξω από τα όρια του Δήμου.
* Ιδιωτικούς Αθλητικούς Συλλόγους-Σωματεία που λειτουργούν με συνδρομές των μελών τους, δωρεές και κρατικές επιχορηγήσεις (αντισφαίριση, ενόργανη γυμναστική, τάε κβο ντο, επιτραπέζια αντισφαίριση, πετοσφαίριση, καλαθοσφαίριση, ποδόσφαιρο, κ.λπ.). Ο πτυχιούχος του τμήματος Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού στις περιπτώσεις αυτές προγραμματίζει, οργανώνει, καταρτίζει τον προϋπολογισμό, εξασφαλίζει τη δυνατότητα άθλησης των μελών του συλλόγου, την οργάνωση αγώνων και άλλων δραστηριοτήτων.
* Ιδιωτικά κλειστά γυμναστήρια. Ο πτυχιούχος του τμήματος Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού έχει τη δυνατότητα όχι μόνο να συμβάλλει από την αρχή στην οργάνωση ενός Γυμναστηρίου, αλλά να οργανώνει όλες τις ψυχαγωγικές δραστηριότητες προς όφελος των ασκούμενων, να διαχειρίζεται και να παρακολουθεί τα οικονομικά και να προτείνει τρόπους βελτίωσης των παρεχομένων υπηρεσιών.
* Αθλητικές εγκαταστάσεις και αντίστοιχα γήπεδα, που είναι κληρονομιά μεγάλων αθλητικών εκδηλώσεων ή γεγονότων (π.χ. Ολυμπιακοί αγώνες). Ο πτυχιούχος του τμήματος Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού είναι αυτός που θα προγραμματίσει και θα οργανώσει αθλητικές συναντήσεις συνέδρια εκθέσεις και άλλες δραστηριότητες με στόχο να καταστήσει το διοικούμενο αθλητικό κέντρο μία επικερδή αθλητική επιχείρηση.
* Αθλητικές Ανώνυμες Εταιρείες (Κ.Α.Ε. και Π.Α.Ε.). Οι επαγγελματικοί σύλλογοι στα δημοφιλή ομαδικά αθλήματα (ποδόσφαιρο, καλαθοσφαίριση, χειροσφαίριση, πετοσφαίριση), έχουν εξελιχθεί σε επιχειρήσεις με υψηλούς προϋπολογισμούς. Ο πτυχιούχος του Τμήματος Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού είναι ο ειδικός επιστήμονας, που έχοντας τη θεωρητική και πρακτική γνώση από όλα τα ολυμπιακά αθλήματα, είναι το κατάλληλο άτομο το οποίο θα οργανώσει, θα καθοδηγήσει, θα διοικήσει, θα διαχειριστεί και θα υλοποιήσει προγράμματα ανάπτυξης του επαγγελματικού αθλητισμού και κυρίως προγράμματα μάρκετινγκ και χορηγιών.
* Ξενοδοχειακές Επιχειρήσεις-Ξενοδοχεία. Στους χώρους αυτούς γίνεται συνδυασμός παραμονής και εκμετάλλευσης των αθλητικών εγκαταστάσεων και του περιβάλλοντος (ήλιος, νερό, βουνό, χιόνι). Ο πτυχιούχος του Τμήματος Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού στις επιχειρήσεις αυτές διαχειρίζεται και οργανώνει αθλητικές δραστηριότητες, τόσο κατά τη διάρκεια του χειμώνα (ιππασία, κανώ καγιάκ, σκι), όσο και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού (σκι, ιστιοπλοΐα κ.λπ.).
* Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων, Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, Φυσική Αγωγή Υπουργείου Παιδείας.
* Λιανική πώληση αθλητικών ειδών (καταστήματα αθλητικών ειδών, online Εταιρείες πώλησης αθλητικών ειδών). Ο πτυχιούχος του Τμήματος Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού προγραμματίζει, διαχειρίζεται και χρησιμοποιεί το μάρκετινγκ για την προώθηση και πώληση των παραγομένων αθλητικών ειδών.
* Αθλητικές Ομοσπονδίες και Αθλητικές Ενώσεις. Ο πτυχιούχος του Τμήματος Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού θα είναι εκείνος που θα έχει την ευθύνη για τον προγραμματισμό, τη διαχείριση, τη διαφήμιση, την οργάνωση, την καλλιέργεια, την προβολή και την ανάπτυξη του συγκεκριμένου αθλήματος, που εκπροσωπεί η ομοσπονδία.
* Μη Κερδοσκοπικούς Οργανισμούς συναφείς με εκπαιδευτικές, πολιτιστικές, ψυχαγωγικές και αθλητικές δραστηριότητες.
* Γενικότερα, ο πτυχιούχος του Τμήματος Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού με τις γνώσεις που έχει αποκτήσει, θα μπορεί να εργαστεί σε οποιαδήποτε επιχείρηση, του ιδιωτικού ή του δημοσίου τομέα, ως οικονομολόγος.
Τέλος, οι πτυχιούχοι του τμήματος Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου εγγράφονται στο Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας.

(Ολόκληρη την ανάλυση του τμήματος μπορείτε να τη βρείτε στη σελίδα 641 του βιβλίου «Πάμε... Πανεπιστήμιο 2020»)

Σπύρος Μιχαλούλης, Σύμβουλος Σταδιοδρομίας
Τηλ. 210-6778777
URL: www.orientum.gr e-mail: info@orientum.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass