Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μετεξεταστέα η τηλεκπαίδευση

*ΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ Η ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΤΗΣ ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ *Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΔΕΝ ΑΝΤΕΞΕ, ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΕΜΕΙΝΑΝ ΕΚΤΟΣ *ΤΟ ΥΠ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΕΠΙΛΥΣΕΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ, ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ, ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΓΟΝΕΙΣ *ΜΕ ΚΡΙΤΗΡΙΑ Ο ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΣΕ ΜΑΘΗΤΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ

Δημοσίευση: 10 Νοε 2020 20:50
Δε λειτούργησε η πλατφόρμα Webex χθες, πρώτη ημέρα  της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης για Γυμνάσια και Λύκεια.  «Σφάλμα σύνδεσης» ήταν το αποτέλεσμα που έβλεπαν  όσοι αποπειράθηκαν να εισέλθουν. Δε λειτούργησε η πλατφόρμα Webex χθες, πρώτη ημέρα της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης για Γυμνάσια και Λύκεια. «Σφάλμα σύνδεσης» ήταν το αποτέλεσμα που έβλεπαν όσοι αποπειράθηκαν να εισέλθουν.

Με το «καλημέρα» κατέρρευσε το σύστημα της τηλεκπαίδευσης. Η χθεσινή μέρα ήταν για γερά νεύρα για καθηγητές και μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων σε όλη τη χώρα, που είτε δεν κατόρθωσαν να μπουν για μάθημα, είτε το σύστημα τούς πέταγε έξω διαρκώς.

Πολλά τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν και στον νομό Λάρισας. Ο υπεύθυνος Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας, κ. Δημήτρης Λιόβας, μιλώντας στην «Ε» λέει ότι το σύστημα δεν άντεξε και τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν ήταν πολλά. «Άλλοι δεν κατάφεραν να μπουν καθόλου, άλλοι έκαναν μία ή δύο ώρες μάθημα και μετά το σύστημα τούς πέταξε έξω. Υπήρξαν σχολεία που δεν μπορούσαν να μπουν, αλλά και μαθητές που είχαν πρόβλημα. Η κατάσταση είναι δύσκολη αλλά ήταν και αναμενόμενο από τη στιγμή που όλη η Ελλάδα σχεδόν την ίδια ώρα προσπαθούσε να μπει στην πλατφόρμα Webex με αποτέλεσμα το σύστημα να μην αντέξει. Σίγουρα το Υπουργείο προσπαθεί να το διορθώσει αλλά και πάλι θα είναι δύσκολο, καθώς είναι αμφίβολο κατά πόσο μπορούν οι οικιακές συνδέσεις να το σηκώσουν. Τα περισσότερα νοικοκυριά έχουν ταχύτητες 24 Mbps με πολύ μικρότερη απόδοση, και αν στο σπίτι υπάρχουν δύο μαθητές που πρέπει να παρακολουθήσουν ή περισσότερες συσκευές που πρέπει να συνδεθούν τότε τι θα γίνει;» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Το Υπουργείο Παιδείας πάντως, έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να χρεωθούν απουσίες στους μαθητές, στις περιπτώσεις που παρουσιάστηκε τεχνικό πρόβλημα, ενώ αναφορικά με την κατάρρευση της πλατφόρμας webex της cisco διευκρινίζει:
- Ο πάροχος της πλατφόρμας Webex έχει παράσχει διαβεβαιώσεις ότι εργάζεται για την αποκατάσταση του προβλήματος και έχει δρομολογηθεί η πλήρης επαναλειτουργία του συστήματος.
- Προφανώς δεν θα ληφθούν υπόψη απουσίες στις περιπτώσεις που παρουσιάστηκε τεχνικό πρόβλημα.
-Το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο λειτουργεί κανονικά, όπως και όλες οι πλατφόρμες του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.
ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ
Τα τηλέφωνα στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης πήραν «φωτιά» από διαμαρτυρόμενους γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς. Η «φωτιά» όμως φούντωσε και στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, όπου εκπαιδευτικοί μιλούσαν για τη «μάχη της πλατφόρμας», οι γονείς διαμαρτύρονταν για το γεγονός ότι για ακόμα μία φορά οι μαθητές χάνουν μαθήματα και για το γεγονός ότι το Υπουργείο Παιδείας δεν ήταν έτοιμο μετά από τόσο καιρό, ενώ οι μαθητές απλά διακωμωδούσαν την κατάσταση αφού όπως έγραφαν «Ξέραμε τι γεύση έχει η τηλεκπαίδευση από την περασμένη άνοιξη». Πάντως ως επί το πλείστον χθες, οι περισσότεροι εξέφρασαν την εκτίμηση ότι μόνο η ασύγχρονη εκπαίδευση θα λειτουργήσει χωρίς προβλήματα, καθώς η τηλεκπαίδευση θα συνεχίσει αλλά προβλήματα σύνδεσης θα υπάρχουν.
ΔΑΝΕΙΖΟΥΝ TABLET ΚΑΙ LAPTOP ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
Το Υπουργείο Παιδείας εξέδωσε εγκύκλιο στην οποία περιγράφει τα κριτήρια που θα πρέπει να πληροί ο μαθητής για να μπορέσει να δανειστεί συσκευή από το σχολείο του για να παρακολουθήσει τα μαθήματα.
Τα κριτήρια δανεισμού φορητών συσκευών tablet και laptop στους μαθητές που δε διαθέτουν Ηλεκτρονικό Υπολογιστή στο σπίτι τους, προκειμένου να εξυπηρετηθούν είναι το χαμηλό εισόδημα, η ανεργία γονέων-κηδεμόνων, η ιδιότητα μέλους μονογονεïκής, πολύτεκνης, τρίτεκνης ή ορφανικής οικογένειας και η ύπαρξη ειδικών δυσκολιών μάθησης.
Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Ο Διευθυντής ή Προϊστάμενος της σχολικής μονάδας, μετά από συνεννόηση με τον οικείο Σύλλογο των Διδασκόντων, τα μέλη του οποίου μπορούν να εκφράσουν τη γνώμη τους καθ’ οιονδήποτε τρόπο, ακόμα και ηλεκτρονικά, αποφαίνεται σε ποιον, κατά προτεραιότητα μαθητή/-τρια ή εκπαιδευτικό της σχολικής μονάδας, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην ΥΑ αποδοχής της δωρεάς (σ.σ. οι συσκευές που δόθηκαν ως δωρεά στο Υπ. Παιδείας από διάφορους φορείς και επιχειρηματίες) ή στη σύμβαση μεταξύ του Υ.ΠΑΙ.Θ. και του δωρητή ή στην ΥΑ κατανομής των δωρηθέντων λαμβάνοντας υπόψη και την τυχόν επιθυμία του εκάστοτε δωρητή, δύναται να διατεθεί κάθε ηλεκτρονική συσκευή για προσωρινή χρήση, προκειμένου να διευκολυνθεί η υλοποίηση της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.
Κατά την παράδοση της ηλεκτρονικής συσκευής από τον Διευθυντή ή Προϊστάμενο της σχολικής μονάδας, ο παραλήπτης (γονέας/κηδεμόνας ή εκπαιδευτικός) υπογράφει Υπεύθυνη Δήλωση, στην οποία αναφέρει ρητά ότι παρέλαβε τη συγκεκριμένη συσκευή (αναλυτική περιγραφή) και αναλαμβάνει την υποχρέωση αφενός μεν επιστροφής της ανωτέρω συσκευής στη σχολική μονάδα, όταν εκλείψουν οι λόγοι για τους οποίους του παραχωρήθηκε η χρήση της (π.χ. όταν λήξει η αναστολή της διά ζώσης λειτουργίας των σχολικών μονάδων) ή οποτεδήποτε του ζητηθεί από τη Διεύθυνση της σχολικής μονάδας και αφετέρου καταβολής αποζημίωσης στο Ελληνικό Δημόσιο ή αντικατάστασης της ηλεκτρονικής συσκευής σε περίπτωση απώλειας, καταστροφής ή βλάβης, η οποία υπερβαίνει την αναμενόμενη από τη συνήθη χρήση της και δεν οφείλεται σε ελάττωμα της συσκευής, καθώς και σε περίπτωση που απλώς αρνηθεί την επιστροφή της στη σχολική μονάδα, από την οποία την παρέλαβε.

Της Νατάσας Πολυγένη