Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κινητοποίηση γονέων για τα ελλιπή μέτρα στα σχολεία

*ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ *ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ ΣΠΑΣΙΜΟ ΤΜΗΜΑΤΩΝ, ΔΩΡΕΑΝ ΤΕΣΤ COVID ΣΕ ΜΑΘΗΤΕΣ, ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΗΛΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ, ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΕΙΣ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΑ ΜΕ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΠΑΡΚΕΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ

Δημοσίευση: 10 Νοε 2020 18:05

Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποιεί σήμερα το μεσημέρι στις 2, η Ένωση Γονέων Κηδεμόνων Μαθητών του Δήμου Λαρισαίων, στην Περιφερειακή Διεύθυνση Θεσσαλίας για τα ελλιπή μέτρα έναντι του κορονοϊού στα σχολεία. Σε συνέντευξη Τύπου που

παραχωρήθηκε χθες το πρωί σε αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, από τον πρόεδρο της Ένωσης κ. Ιωάννη Παναγιώτου και μέλη του Δ.Σ., επισημάνθηκαν τα προβληματικά σημεία της λειτουργίας των σχολικών μονάδων και η Ένωση επέρριψε ευθύνες τόσο στην Κυβέρνηση, όσο και στην τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά και την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Θεσσαλίας, επειδή δεν έλαβαν τα απαιτούμενα μέτρα για την προστασία των μαθητών. Ο πρόεδρος της Ένωσης αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο πρωτόκολλο που ακολουθείται στις σχολικές μονάδες στις περιπτώσεις όπου εντοπίζεται κρούσμα και καυτηρίασε ιδιαίτερα το γεγονός ότι τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης παραμένουν ανοιχτά με μοναδικό κριτήριο την αδυναμία χορήγησης άδεια ειδικού σκοπού στους γονείς και όχι την ασφάλεια των μαθητών.
«Τα δεκάδες ήδη κλειστά σχολεία και τμήματα στον Δήμο Λαρισαίων λόγω κρουσμάτων αποδεικνύουν περίτρανα ότι μόνο η χρήση μάσκας δεν αποτελεί άμυνα στον Covid-19, χωρίς μείωση των μαθητών ανά τμήμα, χωρίς αξιοποίηση κενών και νέων αιθουσών, χωρίς μόνιμη καθαριότητα στα σχολεία και απολυμάνσεις, χωρίς δωρεάν μέσα ατομικής υγιεινής για όλους τους μαθητές, χωρίς μαζικά test σε μαθητές και εκπαιδευτικούς» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Για το θέμα της τηλεκπαίδευσης των μαθητών Γυμνασίων και Λυκείων τόνισε ιδιαίτερα το γεγονός της αδυναμίας πρόσβασης των μαθητών λόγω έλλειψης εξοπλισμού και σημείωσε: «Το κλείσιμο Γυμνασίων και Λυκείων σε όλη τη χώρα θα επιτείνει την ανισότιμη εκπαίδευση των μαθητών. Δεν εξασφαλίζεται ούτε με αρμοδιότητα του Δήμου Λαρισαίων που έχει την ευθύνη βάσει σχετικής ΠΝΠ, αλλά πολύ περισσότερο ούτε με ευθύνη της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης και του Υπουργείου η δωρεάν παροχή μέσων τεχνολογίας (laptops, tablets) σε μαθητές που τα έχουν ανάγκη, παρότι μια μέση οικογένεια με δύο παιδιά σε Γυμνάσιο, Λύκειο και έναν τουλάχιστον γονιό σε τηλεργασία θα χρειάζεται ταυτόχρονα τρεις συσκευές. Είναι ενδεικτικό της αδιαφορίας του Υπουργείου για τη μόρφωση των παιδιών μας, ότι χθες την πρώτη μέρα διεξαγωγής τηλεεκπαίδευσης το πανελλαδικό ηλεκτρονικό σύστημα έπεσε την πρώτη ώρα λειτουργίας του. Οι ευθύνες της Κυβέρνησης είναι τεράστιες, ακριβώς επειδή αποδεικνύεται ότι το δημόσιο σχολείο δεν αποτελεί προτεραιότητα».
Ευθύνες, όμως, επέρριψε και στη Δημοτική Αρχή και την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, πως: «Δεν θα κινδύνευαν μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί αν η Δημοτική Αρχή έδινε προτεραιότητα στη διασφάλιση της υγείας των παιδιών μας και έδειχνε αποφασιστικότητα στο να αξιοποιήσει το υπάρχον δυναμικό αιθουσών, επίσης αν μίσθωνε κατάλληλες ιδιωτικές κτιριακές δομές για να αποφευχθεί η σαρδελοποίηση των τμημάτων, που υπάρχει ιδιαίτερα στη Β’/βάθμια εκπαίδευση, με τα 27άρια τμήματα της ντροπής. Δε θα επιτείνονταν η διασπορά αν η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης δεν κορόιδευε για άλλη μία φορά γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς με τις υποσχέσεις της κατά την εκκίνηση της σχολικής χρονιάς για εξασφάλιση έκτακτων κονδυλίων πρόσληψης εκπαιδευτικών, κάτι που δεν έγινε ακριβώς επειδή υπηρετεί πιστά την πολιτική της Κυβέρνησης που λέει ότι το δημόσιο σχολείο είναι έξοδο». Καταλήγοντας το Δ.Σ. της Ένωσης, απηύθυνε κάλεσμα στη σημερινή κινητοποίηση σε όλους τους εκπαιδευτικούς φορείς και δήλωσε ότι θα συνεχίσει τον αγώνα του για μείωση των μαθητών στα τμήματα με την αξιοποίηση κενών αιθουσών, για δωρεάν ηλεκτρονικά μέσα για την τηλεκπαίδευση σε όλους τους μαθητές, καμία απουσία σε μαθητές που δεν έχουν εξοπλισμό, δωρεάν μαζικά τεστ σε τμήματα και σχολεία, δωρεάν συνταγογράφηση των τεστ Covid-19 από παιδιάτρους, απολυμάνσεις από ειδικά συνεργεία με ευθύνη των Δήμων σε όλα τα σχολεία που υπάρχει κρούσμα και όχι μόνο στο τμήμα που κλείνει, επαρκές μόνιμο προσωπικό καθαριότητας, αύξηση των δρομολογίων στα μέσα σχολικής μεταφοράς, άδεια ειδικού σκοπού για γονείς που πρέπει να μείνουν σπίτι για να συνδράμουν τα παιδιά τους λόγω κλειστών σχολείων ή λόγω κρουσμάτων και κάλυψη άμεσα όλων των κενών σε εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό στα Ειδικά Σχολεία. Στη χθεσινή συνέντευξη παρέστησαν τα μέλη του Δ.Σ. Γ. Καρπέτας και Κ. Λαδοπούλου.
Ν. ΠΟΛΥΓΕΝΗ