ΠΥΞΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

Τμήματα Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης

Δημοσίευση: 13 Δεκ 2020 19:18

Τα Τμήματα Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης ασχολούνται με την κατάρτιση μηχανικών, ειδικών στον σχεδιασμό συστημάτων παραγωγής προϊόντων και υπηρεσιών ώστε να εξασφαλίζεται αύξηση της ποσότητας και ποιότητας της παραγωγής με ταυτόχρονη μείωση των διατιθέμενων πόρων.

Όλα τα τμήματα συνδυάζουν στο πρόγραμμα σπουδών τους μαθήματα μαθηματικών, φυσικών και ανθρωπιστικών επιστημών, συστημάτων παραγωγής, επιχειρησιακής έρευνας, πληροφοριακών συστημάτων, εφαρμοσμένης οικονομικής και διοικητικών επιστημών. Σκοπός τους είναι να καταρτίσουν τους αποφοίτους με ικανότητες και δεξιότητες αναγκαίες για τον δυναμικό σχεδιασμό συστημάτων παραγωγής προϊόντων και υπηρεσιών.

 

ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων ορίζονται αρχικά με το Π.Δ. 71/1995 (Φ.Ε.Κ. 49/1995), καθώς και στο πρόσφατο προεδρικό διάταγμα Υπ’ Αριθ. 99, ΦΕΚ Αρ. Φύλλου 187, Τεύχος Α’, 5-11-2018. Οι απόφοιτοι του τμήματος εγγράφονται στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (Τ.Ε.Ε.), απ’ όπου παίρνουν και άδεια ασκήσεως επαγγέλματος.
Ως Μηχανικός Παραγωγής και Διοίκησης νοείται ο μηχανικός που ασχολείται με τεχνικά προβλήματα σχετικά με την παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών, εγκαταστάσεων, εξοπλισμού, εργαλείων, μηχανισμών, μηχανών, συμπεριλαμβανομένων τεχνικών θεμάτων που αφορούν τη θέρμανση, την ψύξη, τον αερισμό, κλιματισμό και τα υδραυλικά, καθώς και με τεχνικά προβλήματα σχετικά με την παραγωγή, τη μεταφορά, τη διανομή και τη χρήση της ενέργειας σε θερμική, ηλεκτρική ή μηχανική μορφή. Επιπλέον, ασχολείται με πτυχές των ανωτέρω που σχετίζονται με την έρευνα, τον σχεδιασμό, τη μελέτη, την κατασκευή, την ασφαλή λειτουργία, τη διοίκηση και την οικονομία αυτών.
Ο Μηχανικός Παραγωγής και Διοίκησης έχει τα εξής επαγγελματικά δικαιώματα:
* Εκπόνηση μελετών Παθητικής Πυροπροστασίας Κτιριακών Έργων.
* Κατόψεις (δισδιάστατες) και τομές υφιστάμενων κτιρίων για ηλεκτρολογικές και μηχανολογικές αδειοδοτήσεις εκτός αδειών δόμησης κάθε είδους, εκτός μνημείων, διατηρητέων κτιρίων, παραδοσιακών οικισμών και συνόλων.
* Εκπόνηση μελετών της δομής και της χωρικής οργάνωσης δικτύων κοινής ωφέλειας.
* Εκπόνηση και επίβλεψη μελετών χωροθέτησης κτιρίων, εγκαταστάσεων, δραστηριοτήτων, επιχειρήσεων ειδικών χρήσεων και οργανωμένων υποδοχέων ως προς τα δίκτυα κοινής ωφέλειας.
* Εκπόνηση μελετών χωρικής ανάπτυξης (τοπικής και περιφερειακής) και επιχειρησιακών προγραμμάτων, καθώς και μελετών μεταλλικών εγκαταστάσεων όπου δεν απαιτείται θεμελίωση και αντισεισμικός υπολογισμός.
* Εκπόνηση μελετών σε εγκαταστάσεις σε βιομηχανίες και βιοτεχνίες.
* Εκπόνηση μελετών σε εγκαταστάσεις δικτύων εξυπηρέτησης κτιρίων, όπως: ηλεκτρικά δίκτυα, υδραυλικές, ψυκτικές εγκαταστάσεις και εγκαταστάσεις κλιματισμού, εγκαταστάσεις καύσης υγρών και αερίων καυσίμων και αερισμού, πάσης φύσεως λέβητες, αντλιών θερμότητας και λοιπών συστημάτων, παθητικών συστημάτων θέρμανσης.
* Εκπόνηση μελετών σε μη σταθερά μηχανήματα και εξοπλισμό, σε εγκαταστάσεις αποθήκευσης επικίνδυνων προϊόντων, καθώς και εγκαταστάσεις κατάψυξης ή συντήρησης ευπαθών προϊόντων, εγκαταστάσεων θέρμανσης-ψύξης-κλιματισμού, εγκαταστάσεων φυσικού αερίου, παθητικών συστημάτων θέρμανσης, εγκαταστάσεων ύδρευσης και αποχέτευσης κτιριακών έργων.
* Εκπόνηση μελετών ανυψωτικών και μεταφορικών εγκαταστάσεων και μελετών υδραυλικών και πνευματικών συστημάτων.
* Σχεδίαση ηλεκτρολογικού και μηχανολογικού εξοπλισμού και αποτύπωση υφιστάμενων εγκαταστάσεων.
* Εκπόνηση μελετών συστημάτων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, συστημάτων μέτρησης και αυτοματισμών, μετατροπέων ισχύος, καθώς επίσης και παραγωγής, διαχείρισης, μετατροπής ηλεκτρικής ενέργειας.
* Εκπόνηση μελετών παραγωγής, διαχείρισης, μετατροπής εξοικονόμησης ενέργειας (πλην ηλεκτρικής).
Επιπλέον μπορεί να εκπονεί μελέτες: μηχανολογικών κατασκευών και μηχανημάτων έργου, εγκαταστάσεων αφαλάτωσης από ΑΠΕ, ακουστικής-ηλεκτρακουστικής και ηχομόνωσης κτιρίων, studio, κ.λπ., συναφών χώρων με τον απαραίτητο εξοπλισμό, ευφυών ηλεκτρικών δικτύων, εφαρμογών επαγωγικής και μικροκυματικής θέρμανσης στη βιομηχανία με τους αυτοματισμούς και την ηλεκτρολογική και ηλεκτρονική εγκατάσταση τροφοδοσίας και αυτομάτου ελέγχου.
Στο πλαίσιο των επαγγελματικών τους δραστηριοτήτων, συμπεριλαμβάνονται, επίσης:
* Καθορισμός ροών εργασίας, απαιτήσεων χρήσης και λειτουργικών προδιαγραφών λογισμικού για ολοκληρωμένα συστήματα παραγωγής, διοίκησης, διαχείρισης επιχειρήσεων και συστημάτων υποστήριξης αποφάσεων.
* Εκπόνηση και επίβλεψη μελετών ενεργειακής απόδοσης, αναβάθμισης και εξοικονόμησης ενέργειας κτιριακού κελύφους.
* Εκπόνηση και επίβλεψη μελετών ενεργειακής απόδοσης, αναβάθμισης και εξοικονόμησης ενέργειας βιομηχανικών/κτιριακών εγκαταστάσεων.
* Εκπόνηση μελετών πάσης φύσεως αυτοκινούμενων Μεταφορικών Μέσων και Οχημάτων (χερσαίων, πλωτών, εναέριων).
* Εκπόνηση μελετών εγκαταστάσεων Ναυπηγείων και επίβλεψη Περιβαλλοντικών μελετών και μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και Στρατηγικής Περιβαλλοντικής Εκτίμησης.
* Εκπόνηση και επίβλεψη μελετών εγκαταστάσεων υγιεινής, ασφάλειας και προστασίας από πυρκαγιές και εκρήξεις.
* Εκπόνηση μελετών εγκαταστάσεων και δικτύων Ενεργητικής Πυρασφάλειας και Πυροπροστασίας, μελετών εγκαταστάσεων αποθήκευσης, παραγωγής και διακίνησης εύφλεκτων και τοξικών, μελετών βιομηχανικών Μεταποιητικών και μη εγκαταστάσεων καύσης, θέρμανσης, ψύξης, κλιματισμού και αερισμού, μεταφοράς, διανομής και αποθήκευσης ρευστών (αερίων - υγρών) και στερεών υλικών μετά των συνοδών τεχνικών εγκαταστάσεων.
* Εκπόνηση μελετών μηχανικών κινητήρων παντός τύπου μετά των ειδικών διασκευών τους.
* Εκπόνηση μελετών για Ύδρευση και αποχέτευση εντός Βιομηχανικών και μη εγκαταστάσεων, κτιρίων, συγκοινωνιακών έργων ως προς τα Ηλεκτρολογικά και Μηχανολογικά και εργοταξίων.
* Εκπόνηση μελετών ηλεκτρολογικών και μηχανολογικών εγκαταστάσεων άρδευσης, ύδρευσης και αποχέτευσης νερού για κάθε χρήση.
* Εκπόνηση μελετών συστημάτων και εγκαταστάσεων βιομηχανικής ψύξης, ηλεκτροσυγκόλλησης και ηλεκτροσυγκολλητών κατασκευών, συστημάτων και εγκαταστάσεων συμβατικής και μη συμβατικής κατεργασίας των υλικών.
* Εκπόνηση μελετών ενεργειακής εκμετάλλευσης γεωθερμικών πεδίων, καθώς και ενεργειακών συστημάτων αβαθούς γεωθερμίας.
* Επιλογή και εφαρμογή υλικών σε εξοπλισμό εγκαταστάσεων και μηχανημάτων.
* Εκπόνηση μελετών βιοϊατρικών συσκευών και εγκαταστάσεων.
* Εκπόνηση μελετών βιομηχανικής εργονομίας, εφοδιαστικής, μεταφορών και διανομής.
* Εκπόνηση μελετών Αυτοματισμού και Ρομποτικής για Ηλεκτρολογικές και Μηχανολογικές Εφαρμογές.
Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (Τ.Ε.Ε.) εγγράφει τους Μηχανικούς Παραγωγής και Διοίκησης στην κατηγορία των Μηχανολόγων Μηχανικών και ως εκ τούτου οι Διπλωματούχοι Μηχανικοί Παραγωγής και Διοίκησης έχουν επαγγελματικά δικαιώματα αντίστοιχα με αυτά του Διπλωματούχου Μηχανολόγου Μηχανικού.
Με βάση τα παραπάνω, οι Διπλωματούχοι Μηχανικοί Παραγωγής και Διοίκησης δύνανται να εγγράφονται στις αρμόδιες Διευθύνσεις Βιομηχανίας στο Βιβλίο Ανωτάτων Σχολών Ειδικότητας Μηχανολόγου και αποκτούν:
* Άδεια Μηχανολόγου (με την εγγραφή στο Βιβλίο Διπλωματούχων Ανωτάτων Τεχνικών Σχολών Ειδικότητας Μηχανολόγου μπορούν να ασκούν το επάγγελμα του Μηχανολόγου όσον αφορά την εκπόνηση μελετών, επίβλεψη εκτέλεσης και επίβλεψη λειτουργίας μηχανολογικών εγκαταστάσεων).
* Γενική Άδεια Εκτέλεσης Ηλεκτρικών Εγκαταστάσεων όλων των Ειδικοτήτων και κατηγοριών (η άδεια αυτή δίνει το δικαίωμα της εκτέλεσης και συντήρησης ηλεκτρικών εγκαταστάσεων όλων των ειδικοτήτων και κατηγοριών).
* Άδεια Διπλωματούχου Μηχανικού Οχημάτων.(Ολόκληρη την ανάλυση του τμήματος μπορείτε να τη βρείτε στη σελίδα 398 του βιβλίου «Πάμε… Πανεπιστήμιο 2020»).

 

Σπύρος Μιχαλούλης,
σύμβουλος Σταδιοδρομίας
Τηλ. 210-6778777
URL: www.orientum.gr
e-mail: info@orientum.gr.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass