Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Παραμύθι αγάπης, θέλησης και αισιοδοξίας

ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑΝ ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΤΟΥ 26ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΕΙΛΟΥΝ ΤΙΣ ΕΥΧΕΣ ΣΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥΣ ΜΕ ΕΝΑΝ ΤΡΟΠΟ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ

Δημοσίευση: 27 Δεκ 2020 21:12

Η τηλεκπαίδευση αποτέλεσε ίσως τη μεγαλύτερη πρόκληση για την εκπαιδευτική και μαθητική κοινότητα.

Η πανδημία έκλεισε τις πόρτες των σχολείων, όμως δεν κατόρθωσε να βάλει στον «πάγο» τη διάθεση, τη δίψα για δημιουργία, την όρεξη για προσφορά, το μεράκι και την αγάπη για όλα όσα είναι το σχολείο… Γιατί τα σχολεία δεν είναι μόνο μάθηση και γνώσεις, αλλά και φαντασία και τέχνη, είναι κυψέλες πολιτισμού. Έτσι σε αρκετές περιπτώσεις πολλά σχολεία με μπροστάρηδες τους εκπαιδευτικούς, προχώρησαν ένα βήμα παρακάτω, δεν αφέθηκαν σε αυτό που συμβαίνει και κατόρθωσαν ακόμη και κάτω από αυτές τις αντίξοες συνθήκες να δηλώσουν την παρουσία τους μέσα από εξαιρετικές δράσεις. Μια τέτοια περίπτωση είναι και το 26ο Δημοτικό Σχολείο της Λάρισας, που από την πρώτη στιγμή απέδειξε ότι η πανδημία δεν μπορεί να βάλει φρένο στη διάθεση των εκπαιδευτικών να βρίσκονται κοντά στους μαθητές τους με κάθε τρόπο.
Αυτήν τη φορά ο τρόπος ήταν μέσω ενός ηχητικού παραμυθιού, που δημιουργήθηκε από εκπαιδευτικούς του σχολείου και στάλθηκε στους μαθητές με ευχές, ενώ μετατράπηκε και σε CD που διανεμήθηκε στα νοσοκομεία της πόλης για τα παιδιά που νοσηλεύονται, αλλά και στους τοπικούς άρχοντες και τις διευθύνσεις εκπαίδευσης. Η διευθύντρια του σχολείου κ. Κατερίνα Σταγιάννη μιλά στην «Ε» για την προσπάθεια αυτήν, που όπως λέει και η ίδια, είναι η προσπάθεια των εκπαιδευτικών να μπουν στις ψυχές των παιδιών, να τις ζεστάνουν, να δώσουν το παράδειγμα ότι όλα γίνονται όταν υπάρχει θέληση και να μην αφήσουν τη μιζέρια να απλώσει το πέπλο της πάνω τους.
Το παραμύθι της Ευρυδίκης Αμανατίδου με τίτλο «Η Πολιτεία που δεν είχε Χριστούγεννα» επιλέχθηκε για ηχογράφηση από τους εκπαιδευτικούς, η αίθουσα της Πληροφορικής του σχολείου μετατράπηκε σε στούντιο και μέσα σε 20 ημέρες ήταν έτοιμο.
«Πώς είναι να ζεις σε μία γκρίζα και σιωπηλή πολιτεία; Πώς γίνεται οι άνθρωποι να ζουν με μια μόνιμη βαρυχειμωνιά στην καρδιά τους; Πώς γίνεται να ξεριζωθούν οι μνήμες από τις ψυχές των ανθρώπων; Πώς γίνεται οι παιδικές φωνές να ακούγονται μόνο μέσα από οθόνες; Πώς γίνεται να ακούς τη φωνή του άλλου χωρίς να τον κοιτάς στα μάτια; Πώς γίνεται να υπάρχει ζωή χωρίς γιορτή; Όλες αυτές οι σκέψεις μάς έκαναν να θέλουμε να κάνουμε την ανατροπή για εμάς τους ίδιους και τους μαθητές μας. Να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία και δημιουργία, να γίνουμε παράδειγμα μίμησης και αισιοδοξίας για τους μαθητές μας. Θέλαμε φέτος οι ευχές μας για «Καλά Χριστούγεννα και Ευτυχισμένο Νέο Έτος» να γίνουν μέσα από ένα επίκαιρο χριστουγεννιάτικο παραμύθι. Αυτό το παραμύθι χαρίστηκε με πολλή αγάπη σε όλους τους μαθητές, μα και σε όλα τα παιδιά και σε όσους νιώθουν παιδιά, με την ευχή η καινούρια χρονιά να μας φέρει όλους γρήγορα κοντά και να μας χαρίσει υγεία και πολλή πολλή αγάπη!» σημειώνει χαρακτηριστικά.
Για τη δημιουργία του εργάστηκαν οι εκπαιδευτικοί Βαλιάκα Βασιλική, Χατζηιωάννου Χριστίνα, Αρσενίου Γεωργία, Πατρωνίδης Δημήτρης, Γεωργακοπούλου Μαρία, Νικολέτα Καρά, Στατήρη Βασιλική, Οικονόμου Νικόλαος, Στατήρης Γιώργος και Σταγιάννη Κατερίνα.
Μουσική επιμέλεια: Ψωφάκα Βασιλική, ηχογράφηση-ρύθμιση ήχου: Γκαϊτατζής Σπύρος, ραδιοφωνική σκηνοθεσία: Πατρωνίδης Δημήτρης, διεύθυνση παραγωγής: Σταγιάννη Κατερίνα. Την υπέροχη εικονογράφηση του εξώφυλλου επιμελήθηκαν οι: Silvia Summa και Πάρης Μακρής.
Οι μαθητές παρέλαβαν το παραμύθι μαζί με ευχές μέσα από το myschool, ενώ το CD «ταξίδεψε» και σε άλλα μέρη, εκεί όπου τα παιδιά το έχουν ανάγκη ακόμα περισσότερο.
Γι’ αυτό εκπαιδευτικοί του σχολείου μαζί με τη διευθύντρια κ. Σταγιάννη Κατερίνα και με τον πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων κ. Κωστούλα Νικόλαο επισκέφτηκαν τα νοσοκομεία της πόλης και συναντήθηκαν με τον διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, κ. Βλαχάκη Γρηγόριο και τη διευθύντρια της Παιδιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου κ. Αλευρά Σοφία, μα και με τις υπεύθυνες νοσηλεύτριες της Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, κ. Ζεμπίλη και κ. Ταμουρίδου, όπου προσέφεραν για τα παιδιά τα ηχογραφημένα cd μαζί με δώρα από τον Σύλλογο Γονέων που σε κάθε δράση του σχολείου στέκονται αρωγοί. Σειρά είχαν οι τοπικοί άρχοντες. Με μεγάλη χαρά ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, κ. Κώστας Αγοραστός, αντάλλαξε ευχές με τους εκπροσώπους του σχολείου και υποσχέθηκε στήριξη στους αδύναμες οικογένειες σε αυτήν τη δύσκολη συγκυρία, παραδεχόμενος ότι η εκπαίδευση πρέπει να παρέχεται ισότιμα σε όλους τους μαθητές. Τέλος, αυτήν την πρωτοβουλία των εκπαιδευτικών του 26ου Δημ. Σχ. Λάρισας χαιρέτισαν και ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, κ. Σωτήρης Βούλγαρης, καθώς επίσης και ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Θεσσαλίας, δρ. Γεώργιος Δοδοντσάκης και η διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας, κ. Αικατερίνη Καραγιώργου.
Πάντως η προσπάθεια των εκπαιδευτικών του σχολείου δεν σταματά εκεί, αφού ήδη έχουν στα σκαριά κάτι άλλο, με σύμπραξη δύο σχολείων της πόλης μια παράσταση που τη δουλεύουν διαδικτυακά και ευελπιστούν μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς, να κατορθώσουν να την παρουσιάσουν και αν δεν το καταφέρουν έχουν έτοιμη την εναλλακτική… ραδιοφωνικό θέατρο. Γιατί αν αφήσουμε μια χαραμάδα ελπίδας στο παιδί τον κόσμο ολάκερο μεμιάς να αλλάξει μπορεί!

 

Της Νατάσας Πολυγένη

Gallery άρθρου