Πυξίδα για το μέλλον

Δημοσίευση: 10 Ιαν 2021 16:15

Δημιουργικού Σχεδιασμού και Ένδυσης

Το Τμήμα Δημιουργικού Σχεδιασμού και Ένδυσης είναι το μοναδικό τμήμα στην Ελλάδα που αφορά στο αντικείμενο της Ένδυσης. Πιο συγκεκριμένα, ασχολείται με τη δημιουργία προϊόντων, τις πηγές μόδας, τη διοίκηση παραγωγής, τα υλικά και τον τεχνολογικό εξοπλισμό, με την οργάνωση και τη διοίκηση των μονάδων κατασκευής ενδυμάτων, το μάρκετινγκ, το περιβάλλον της επιχείρησης, τη χρηματοοικονομική διοίκηση και τη διοίκηση του ανθρώπινου δυναμικού.


Πρωταρχικοί στόχοι του Τμήματος είναι: α) να παράγει απόφοιτους που θα μπορούν να αναπτύξουν την τέχνη, να βασιστούν στην επιστήμη, να χρησιμοποιήσουν δημιουργικά νέες τεχνολογίες, για να σχεδιάσουν λειτουργικά και καινοτομικά προϊόντα Ένδυσης με προστιθέμενη αισθητική, τεχνολογική ή οικολογική αξία, β) να παρέχει στους φοιτητές του ανταγωνιστικές γνώσεις και δεξιότητες απαραίτητες για την επιστημονική και επαγγελματική τους σταδιοδρομία και εξέλιξη στον κλάδο της Ένδυσης, τόσο σε επίπεδο βιομηχανίας, αλλά και σε ακαδημαϊκό πλαίσιο, γ) να προάγει την Έρευνα σε σύγχρονα θέματα που σχετίζονται με τον Σχεδιασμό και την ανάπτυξη προϊόντων Κ/Υ και Ένδυσης, καθώς και την Αισθητική τους, δ) να διατηρεί και να αναδεικνύει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της πολιτιστικής κληρονομιάς του ελλαδικού χώρου σε ό,τι αφορά το Ένδυμα, το Ύφασμα και τις τεχνικές τους, όπως αυτά αναπτύσσονται μέσα από τοπικές παραδοσιακές τέχνες και χειροτεχνία, να συνεισφέρει αισθητικά στην ανάπτυξη και εκσυγχρονισμό παραδοσιακών διαδικασιών Σχεδιασμού και Κατασκευής Ενδύματος, με τη χρήση της Τεχνολογίας και στο πλαίσιο των διεθνών τάσεων και ε) να συνεισφέρει σε μία σύγχρονη στάση και φιλοσοφία σε ό,τι αφορά τον χαρακτήρα και τη λειτουργία του Ενδύματος, ως προϊόν αειφορίας και πολιτισμικής κληρονομιάς.
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων του Τμήματος Δημιουργικού Σχεδιασμού και Ένδυσης καθορίζονται βάσει του Π.Δ. υπ’ αριθμ. 97 ΦΕΚ 98/τΑ/16-5-2006, άρθρο 1 και σύμφωνα με αυτό οι πτυχιούχοι του Τμήματος, με βάση τις εξειδικευμένες τεχνολογικές και θεωρητικές γνώσεις τους, δύνανται να απασχολούνται ως σχεδιαστές και τεχνολόγοι παραγωγής ενδύματος στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, είτε ως αυτοαπασχολούμενοι, είτε ως στελέχη επιχειρήσεων του κλάδου Ένδυσης. Μπορούν να εργαστούν ως σύμβουλοι μόδας ή ενδυματολόγοι. Ειδικότερα, ο τεχνολόγος ενδυμάτων ασχολείται με τις παρακάτω δραστηριότητες:
* Τεχνικές προδιαγραφές, ποιοτικό έλεγχο και διασφάλιση ποιότητας πρώτων υλών, ενδιάμεσων και τελικών προϊόντων.
* Συμμετοχή σε ομάδες έργου για την ανάπτυξη πρωτότυπων σχεδιαστικών ιδεών και παραγωγή σειράς ενδυμάτων, έρευνα αγοράς και κοστολόγηση-τεχνικές παρουσίασης και προώθησης ενδυμάτων.
* Οργάνωση και διοίκηση επιχειρήσεων ετοίμων ενδυμάτων.
* Ίδρυση και λειτουργία επιχειρήσεων παραγωγής, εμπορίας και διακίνησης πρώτων υλών και ετοίμων ενδυμάτων, καθώς και ίδρυση και λειτουργία ειδικών εργαστηρίων (atelier μόδας).
* Επιστημονική και ερευνητική μεθοδολογία ανάλυσης δεδομένων σχετικών με τον κλάδο ένδυσης και εκπόνησης μελετών.
* Στρατηγικό σχεδιασμό και πολιτικές στο πλαίσιο της διεθνοποιημένης αγοράς.
* Ανάπτυξη τεχνολογίας σε συνεργασία με άλλους επιστημονικούς κλάδους για την κατασκευή μηχανημάτων, υλικών και εξοπλισμού, σχεδιασμού, παραγωγής και διακίνησης ενδυμάτων.
* Απασχόληση στην εκπαίδευση, σύμφωνα με την ισχύουσα, κάθε φορά, νομοθεσία.
* Οργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων, επιδείξεων μόδας, εκθέσεων και άλλων συναφών με το έτοιμο ένδυμα εκδηλώσεων.
* Κάθε άλλη επαγγελματική δραστηριότητα που εμφανίζεται στο αντικείμενο της ειδικότητάς τους με την εξέλιξη της τεχνολογίας, σύμφωνα με τις ρυθμίσεις της ισχύουσας, κάθε φορά, νομοθεσίας.
Οι πτυχιούχοι του Τμήματος Δημιουργικού Σχεδιασμού και Ένδυσης εξελίσσονται μέσα στη διοικητική και τεχνική ιεραρχία, τη σχετική με τον κλάδο των ετοίμων ενδυμάτων. Επίσης, μπορούν να καλύπτουν τις θέσεις των υπευθύνων στελεχών, που προβλέπονται από τη νομοθεσία, για τη λειτουργία εργαστηρίων και επιχειρήσεων σχετικών με το ένδυμα, αλλά και να πιστοποιούν την καταλληλότητα των παραγόμενων προϊόντων. Εναλλακτικά, απόφοιτοι του τμήματος Δημιουργικού Σχεδιασμού και Ένδυσης, ανάλογα με το μεταπτυχιακό εξειδίκευσης που θα επιλέξουν, μπορούν να απασχοληθούν ενδεικτικά στον τομέα της διοίκησης ως υπεύθυνοι διαφήμισης, μάρκετινγκ, πωλήσεων, στον χώρο του πολιτισμού ως υπεύθυνοι οργάνωσης εκδηλώσεων που αφορούν την ένδυση και τη μόδα, στον χώρο των Μ.Μ.Ε., στον τομέα της εφοδιαστικής αλυσίδας (Logistics), κ.ά.  Τέλος, οι απόφοιτοι του Τμήματος εντάσσονται στον Κλάδο Π.Ε. 89 Εφαρμοσμένων Τεχνών στην Ειδικότητα Π.Ε. 89.02 Σχεδιασμού και Παραγωγής Προϊόντων και μπορούν να πάρουν μέρος σε διαγωνισμούς του Α.Σ.Ε.Π. για διδασκαλία σχετικών μαθημάτων στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.
(Ολόκληρη την ανάλυση του Τμήματος μπορείτε να τη βρείτε στη σελίδα 333 του βιβλίου «Πάμε… Πανεπιστήμιο 2020»)
Σπύρος Μιχαλούλης, σύμβουλος Σταδιοδρομίας
Τηλ. 210-6778777
URL: www.orientum.gr, e-mail: info@orientum.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass