Ενα βιβλίο «σύμμαχος» για μαθηματικά μυαλά

ΟΙ ΛΑΡΙΣΑΙΟΙ Ν. ΖΕΡΒΑΣ ΚΑΙ ΑΓΓ. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ ΕΓΡΑΨΑΝ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΟΔΗΓΟ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΥΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ

Δημοσίευση: 07 Φεβ 2021 21:30

«Τα Μαθηματικά είναι το καλύτερο παιχνίδι του κόσμου. Σε καθηλώνει πιο πολύ από το σκάκι, έχει μεγαλύτερο ρίσκο από το πόκερ και διαρκεί περισσότερο από τη Μονόπολη. Και είναι δωρεάν, μπορείς να το παίξεις παντού - ο Αρχιμήδης το έπαιζε στην μπανιέρα του».
Το παραπάνω γνωμικό ανήκει στον Καναδό μαθηματικό Richard J. Trudeau και αποτελεί μια θεμελιώδη μαθηματική αλήθεια.

Αυτήν την αλήθεια επιδιώκουν να μεταφέρουν δύο Λαρισαίοι μαθηματικοί ο Νίκος Ζέρβας και  Άγγελος Παπαϊωάννου, που έγραψαν τον πρώτο οδηγό μελέτης και προετοιμασίας για τους Μαθηματικούς Διαγωνισμούς «Πυθαγόρας», «Μικρός Ευκλείδης» και «Κανγκουρό» στους οποίους συμμετέχουν μαθητές Δημοτικού.
Οι δύο μαθηματικοί-συγγραφείς αξιοποίησαν το διάστημα της καραντίνας και ετοίμασαν μία έκδοση -κυκλοφορεί ήδη- που θα αποτελέσει πολύτιμο εργαλείο στα μικρά μαθηματικά μυαλά που θέλουν να προετοιμαστούν για διαγωνισμούς αλλά και για το Γυμνάσιο, αφού περιέχει 600 λυμένες και άλυτες ασκήσεις, κωδικοποιημένη θεωρία για όλες τις τάξεις μέχρι και σταυρόλεξα.
Ο Νίκος Ζέρβας και ο Άγγελος Παπαϊωάννου βρέθηκαν στα γραφεία της «Ε» και εξήγησαν ότι το βασικό τους κίνητρο για να προχωρήσουν στη συγγραφή ενός τέτοιου βιβλίου ήταν να ενθαρρύνουν όχι μόνο τα μαθηματικά μυαλά, αλλά όλους τους μαθητές να ανακαλύψουν τις δυνατότητές τους και να προσφέρουν μια διαφορετική προσέγγιση στις δεξιότητες σκέψης που χρειάζονται τα παιδιά ώστε να υπερέχουν στα μαθηματικά.
«Τα προβλήματα που περιέχονται σε αυτό το βιβλίο έχουν σχεδιαστεί για να οξύνουν τη δημιουργικότητα και τις δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων, καθώς και δεξιότητες μαθηματικού περιεχομένου στους μαθητές όλων των βαθμίδων του Δημοτικού.
Πολλά από αυτά έχουν επιλεγεί από φημισμένους διαγωνισμούς του εξωτερικού (The IVY league education center, Math league press New Jersey, Kangaroo of Canada κ.λπ.) και άλλα αποτελούν πρωτογενές υλικό, πάντα όμως, βασισμένα στη φιλοσοφία, να προκαλέσουν τη λογική, να εξάψουν τη φαντασία, να διευρύνουν τη σκέψη, να προσφέρουν ευχαρίστηση και τελικά να μας οδηγήσουν στην κορυφή της γνώσης» σημειώνουν χαρακτηριστικά.
Βέβαια, τονίζουν ότι ο βασικότερος στόχος του βιβλίου είναι να προετοιμάσει τους μαθητές όλων των τάξεων του Δημοτικού, ώστε να είναι έτοιμοι να συμμετέχουν στους διαγωνισμούς αυτούς και γενικότερα να αντιληφθούν τη λογική των ουσιαστικών μαθηματικών.
Για τον λόγο αυτόν, το βιβλίο στις 284 σελίδες του περιέχει με κωδικοποιημένο τρόπο, όλη τη σημαντική θεωρία του Δημοτικού, λυμένες και άλυτες ασκήσεις για όλες τις βαθμίδες των διαγωνισμών και ενδιαφέροντα ιστορικά στοιχεία που θα βοηθήσουν τους μικρούς αναγνώστες να κατανοήσουν τη φιλοσοφία των μαθηματικών.
Στις πρώτες σελίδες του βιβλίου, οι μικροί αναγνώστες θα βρουν χρήσιμες συμβουλές για το πώς μπορούν να έχουν σύμμαχο το βιβλίο αυτό στο «ταξίδι» στον κόσμο των μαθηματικών, ενώ οι συγγραφείς τονίζουν ότι πολύ σημαντικός είναι και ο ρόλος των γονέων, που θα πρέπει να είναι υποστηρικτικοί και ενθαρρυντικοί ακόμη και αν το αποτέλεσμα δεν είναι το προσδοκώμενο.
Όπως υποστηρίζουν εξάλλου, χρειάζεται επιμονή και υπομονή και δεν θα πρέπει να ξεχνούν ότι για κάθε πρόβλημα μπορεί να υπάρχουν περισσότεροι του ενός δρόμοι, οι οποίοι οδηγούν στη λύση.
ΝΑΤΑΣΑ ΠΟΛΥΓΕΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass